لزوم توجه به رعایت مرزهای الهی در فضای مجازی

خبرگزاری شبستان: استاد حوزه و دانشگاه گفت: خداوند احکام و حدود خود را لطیف بیان می‎کند و از مومنین می‎خواهد مقدمات فواحش را فراهم نکنند و این حدود را باید در فضای مجازی نیز رعایت کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، نشست اخلاقی در موسسه آموزش عالی حوزوی مجتهده امین با حضور حجت الاسلام براتعلی حق شناس و با شرکت خواهران طلبه برگزار شد.

 

حجت الاسلام حق شناس به ذکر آثار خواندن دعای فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پرداخت و گفت: هر کس برای فرج حضرت حجت علیهالسلام دعا کند به اندازه دعایش در دولت جهانی آن حضرت سهم پیدا می‎کند، در حقیقت خود را در کارهای آن حضرت شریک می‎کند و این تنها چیزی است که انگیزه ما را برای خواندن دعای فرج بیشتر می‎کند. 

 


وی گفت: راه‎های ارتباط با خدا اداء حقه، حفظ حدّه؛ حد یعنی مرز و جمع آن حدود است (حدود الهی) که نام دیگر آن احکام شرعی است که در قرآن و روایات آمده است که باید آن را اجرا کرد، می باشد.


حق شناس ادامه داد: بنابراین یکی از راه‎های ارتباط با خدا خواندن رساله عملیه و کتب فقهی است چون حدود آن را حفظ کرده و مباحثه می‎کنیم، آیاتی در قرآن است به نام ایات الاحکام که باید خوانده و حفظ شود. 

 

استاد حوزه در مورد ارتباط و دوستی با نامحرم و رعایت خط قرمز آن که از حدود الهی است اظهار داشت: خداوند در سوره نساء به زنها می‎فرماید ارتباط نامشروع با غیر همجنس نداشته باشید. «لامتخذات اخدان»؛ متخذات جمع مونث است و اخدان دوستی‎های نامشروع پنهانی با غیر همجنس است و این بدان معنی نیست که اگر پنهانی نباشد اشکالی ندارد بلکه به این خاطر است که معمولا این دوستی ها به صورت پنهانی است، بنابراین آشکار آن هم حرام است.

 

 حجت  الاسلام حق شناس گفت: بسیاری از فیلم‎های ماهواره‎ای بر این اساس ساخته شده که پسر و دختر دوست غیر همجنس داشته باشند، اگر خانواده‎ای به دیدن این فیلم‎ها عادت کرد، شیطان با پنبه سر افراد این خانواده را می‎برد و این‎ها متوجه نیستند. 


وی ادامه داد: خداوند در آیه 5 سوره مائده به مردها می‎فرماید ارتباط نامشروع با غیر همجنس نداشته باشید «لا متخذی اخدان» این حد و مرز الهی و حکم خداست و برای ارتباط با خدا باید حفظ شود، اگر زمینه دوستی نامشروع به وجود آمد و این ارتباط را برقرار نکردیم با خدا ارتباط برقرار کرده‎ایم، بنابراین ارتباط با خدا منحصر به هفده رکعت نماز نیست و اگر این هفت راه را ترک کنیم، در نماز خود با خدا ارتباط برقرار کرده‎ایم، اگر این هفت راه را انجام دهیم در آن هفده رکعت هم ارتباط با خدا برقرار نمی‎شود.

 

استاد اخلاق حوزه علمیه به ذکر مثال‎هایی برای مرزهای الهی پرداخت و گفت: در ایه 32 سوره احزاب خداوند نحوه مدیریت تکلم زنان با نامحرم را بیان می‎کند؛ مدیریت پیامک‎ها، این ایه می‎گوید کیفیت گفتار و محتوای گفتار باید درست باشد، کیفیت گفتار به این صورت باشد که با ناز و غمزه نباشد، محتوای گفتار هم پسندیده باشد؛ «ولا تخضعن بالقول»؛ خاضعانه حرف نزنند. 


وی تصریح کرد: «وقلن قولا معروفا»؛ خداوند متعال حرف زدن زن با نامحرم را محکوم نمی‎کند بلکه می‎گوید محتوای گفتار باید معروف و پسندیده باشد، حضرت سلیمان علیه‎السلام با بلقیس، موسی علیه‎السلام با صفوراء و یوسف علیه‎السلام با زلیخا حرف می‎زدند ولی خدا حرف زدن آن‎ها را محکوم نمی‎کند چرا که سخنان آن بزرگواران از روی انسانیت است نه از روی ارتباط نادرست با جنس مخالف.


وی افزود: اگر این مرزها را حفظ کنیم با خداوند ارتباط برقرار کرده‎ایم. در مورد بحث نگاه به نامحرم چه چیزی را نگاه کند و چگونه نگاه کند؛ قل للمومنین یغضوا من ابصارهم. قل للمومنات یغضضن من ابصارهن؛ در این آیه خداوند نگاه به نامحرم را برای زنان و مردان بیان می‎کند. همه آیاتی را که گفتیم تفسیر یک آیه است و آن آیه این است: لا تقربوا الزنا و لا تقربوا الفواحش نمی‎گوید زنا نکنید بلکه می‎فرماید نزدیک زنا و فواحش نشوید یعنی باید ارتباط با غیر هم جنس و تکلم با نامحرم کنترل شود.

 

 وی تاکید کرد: خداوند چقدر لطیف احکام و حدود خود را بیان می‎کند و از مومنین می‎خواهد مقدمات فواحش را فراهم نکنند. در روایات آمده است که اگر از نماز لذت نمی‎برید به خاطر نگاه‎های شهوت آلود است که لذت عبادت را از شما گرفته است. بنابراین برای درک لذت عبادت باید نگاه را کنترل کرد.


 وی ادامه داد: امام علی علیه‎السلام عبارت بسیار زیبایی در نهج‎البلاغه دارند؛ القلب مصحف البصر؛ قلب دفترچه یادداشت چشم است هر نگاه آلوده‎ای به قلب وارد می‎شود و خشوع در نماز را می‎گیرد، خشوع در نماز صفت قلب است وقتی در قلب نگاه آلوده‎ای باشد خشوع حاصل نمی‎شود.


استاد حوزه و دانشگاه گفت:  ما صرفا مامور به نماز خواندن نیستیم بلکه مامور به خشوع در نماز هستیم؛ قد افلح المومنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون؛ مومنان رستگار شدند کسانی که در نمازشان خاشع هستند، منافقان هم نماز می‎خوانند ولی نه تنها از نماز لذت نمی‎برند بلکه از خواندن دو رکعت نماز در رنج و عذاب هستند،  در روایات است که گول نماز خواندن مردم و پر بودن مساجد را نخورید بلکه به وفاداری و رعایت اخلاق و حق الناس از طرف آنان نگاه کنید بنابراین صفت اول مومن نماز خواندن نیست بلکه صفت اول او خشوع است و صفت جوارح، خضوع است. 

 

حجت الاسلام  حقوق شناس در ادامه گفت: امروزه مرزهای الهی دریده شده و حریم های الهی خارج شده و رعایت نمی‎شود، ماهواره و اینترنت و شبکه‎های اجتماعی بسیاری از مرزها را از بین برده اند، آیات 6 و 7 سوره مومنون و آیات 30 و 31 معارج این نکته را متذکر شده‎اند، آیه 6 و آیه 30 هر دو می‎گویند مومنان کسانی هستند که فروج خود را برای غیر همسر حفظ می‎کنند آیه 7 و 31 هم هر دو یک چیز می‎گویند: «فمن ابتغی وراء ذلک فاولئک هم العادون»؛ امیرالمومنین علیه‎السلام می‎فرمایند: عوامل هلاکت بشر سه چیز است. لقلقه، غبغبه و ذبذبه. لقلقه یعنی زبان رها است و هر چه خواست می‎گوید. غبغبه یعنی شکم رها است و هر چه خواست می‎خورد. ذبذبه یعنی دامن رها است و بی عفتی می‎کند.و خضخضه زیر مجموعه ذبذبه است. 

 

وی تاکید کرد: اینها حدود و مرزهای الهی است که اگر انسان همت کند و حفظ کند به بهترین روش با خداوند متعال ارتباط برقرار کرده است، اگر می‎خواهید خیلی سریع مشمول رحمت الهی شوید یک لذت حرام را به خاطر خدا ترک کنید که زود مورد توجه و رحمت خداوند قرار می‎گیرید، امروزه افرادی که در اینترنت و شبکه‎های اجتماعی هستند باید به این موارد توجه کنند و این ایات و روایات را مد نظر داشته باشند.

 

کد خبر 709637

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha