به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی سازمان انرژی، کمالوندی گفت: در نامهای به آژانس بین المللی انرژی اتمی که از جانب نمایندگی ایران در وین تحویل خواهد شد، اعلام شده که از روز دوشنبه روند افزایش ظرفیتهای لازم برای تولید گاز UF6 و Uf4 آغاز خواهد شد و ساخت و مونتاژ "کارخانه روتور سانتریفیوژ" را آغاز میکنیم.
کمالوندی با اشاره به سخنان روز دوشنبه مقام معظم رهبری در مرقد مطهر امام خمینی(ره) اظهار کرد: در چارچوب برجام قرار بود در انتهای برنامه 15 ساله حداقل به 190 هزار سو برسیم که بر اساس فرمایشات قبلی مقام معظم رهبری بود. ما پیشبینی کرده بودیم در پایان 15 سال به حدود 250 هزار سو نیز برسیم و امروز با توجه به فرمایشات رهبری که فرمودند در چارچوب برجام 190 هزار سو را پیگیری کنید باید کارهایی را انجام بدهیم که این روند با سرعت بیشتر و در زمان کوتاهتری به دست آید.
وی ادامه داد: فرمایشات مقام معظم رهبری به این منظور است که در ظرفیتها و زمینههایی که لازم است باید کارهایی به سرعت انجام شود؛ مثلا در مورد افزایش ظرفیت ساخت و مونتاژ سانتریفیوژ و روتور ما طبق برجام توافق کردیم تعداد سانتریفیوژهای تولیدی عدد مشخصی باشد و تولید ماشینهای جدید با یک شیب مشخص افزایش یابد که اولین میزان افزایش ماشینهای جدید در سال هشتم برجام اتفاق میافتاد.
این مقام سازمان انرژی اتمی در باره فعالیتها در بخش تحقیق و توسعه نیز گفت: ما میتوانیم ماشینهای جدید بیشتری در ظرفیت تحقیق و توسعه داشته باشیم و همه نسلها را با هم آزمایش کنیم. البته در دو، سه تا ماشین در نتیجه کاملا به انتها رسیدهایم و ماشینهای IR-2m و IR-4 میتوانند جایگزین ماشینهای IR-1 شوند. باقی ماشینها در حال تحقیق و توسعه هستند.
وی افزود: البته ما میتوانیم ماشینهایی را که همچنان در روند تحقیق و توسعه هستند تولید کنیم که این خارج از برجام و به مفهوم اضافه کردن ماشین قبل از یک مجموعه آزمایش هاست؛ یعنی ظرفیت غنیسازی را بالا میبریم بدون اینکه خراب شدن ماشینها برایمان مهم باشد.
کمالوندی خاطرنشان کرد: به عبارتی اگر قرار بود ما در سال هشتم سانتریفیوژ بیشتری داشته باشیم این کار را از سال چهارم شروع میکنیم و عملا با گذشت سه سال از برجام ما میتوانیم این کار را از همین امسال شروع کنیم و در صورتی که دیگران بخواهند از برجام خارج شوند ما ظرفیت لازم برای سرعت دادن به روند تولید سانتریفیوژهایمان را داریم. اگر قرار باشد غنیسازی افزایش یابد ما نیاز داریم از نسلهای جدید سانتریفیوژ استفاده کنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه حرکت به سمت 190 هزار سو در چارچوب برجام حرکت با سرعت زیاد برای افزایش ظرفیت تولید سانتریفیوژ و روتور است، افزود: این افزایش ظرفیت به معنای ایجاد کارگاه و کارخانه و فراهم کردن زیرساخت و آرایش لازم برای حرکت با سرعت و ظرفیت بالاست.
وی در پاسخ به این پرسش که درخصوص این مسائل به آژانس اطلاع داده شده است و نیاز به نامهنگاریهای مختلف با پنج کشور عضو برجام وجود دارد، گفت: در ایجاد ظرفیت برای تولید سانتریفیوژ و روتور طبق برجام ما مشکلی نداریم و نیاز به نامهنگاری و اعلام به آژانس نیست. ممکن است سؤال شود چرا ظرفیت زیادی را برای تعداد محدود سانتریفیوژ ایجاد میکنید که جواب این است، اگر طرفهای مقابل برجام به تعهداتشان عمل نکنند ما نمیخواهیم از فعالیتهایمان عقب بیفتیم.
کمالوندی ادامه داد: علاوه بر این، در حوزه ایجاد زیرساخت و ظرفیت، نیاز به اعلام به آژانس نداریم اما در زمینه تولید گاز UF6 این اطلاعرسانی را آغاز کردیم. بنابراین اطلاعرسانی برای تولید گاز اورانیوم به دستور رئیسجمهور به دفتر نمایندگی ایران در وین برای اطلاع به آژانس داده شده است.
وی افزود: این اقدامات در قالب کد اصلاحی 3.1 است. همچنین در مورد تولید UF4 این اطلاعرسانی انجام میشود و بعد از شروع کار اطلاعرسانی لازم به مردم نیز انجام خواهد شد.
این مقام سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که آیا اروپا با چنین شرایطی در برجام باقی خواهد ماند و موضوع مورد ادعای آنها یعنی فاصله ایران از دستیابی به سلاح هستهای در مدت زمان مشخص باقی میماند، گفت: اول اینکه ما در برنامه و اهدافمان دستیابی به سلاح هستهای وجود ندارد و خلاف مواضع دینیمان است. پیام اقدامات ما این است که ما ظرفیتمان را برای فعالسازی بر میزان بالا حفظ خواهیم کرد و اگر پذیرفتهایم که اکنون محدودیتی قائل شویم به این دلیل است که دو طرف توافق باید به تعهداتشان پایبند باشند.
کمالوندی در پاسخ به این سؤال که در همکاریهای ما با آژانس در سطوح پادمانی، پروتکل الحاقی و برجامی تغییر ایجاد خواهد شد، گفت: در این تعهدات تغییری ایجاد نمیشود و همه را انجام میدهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره امکانات لازم برای تحقق منویات رهبری که روز دوشنبه مطرح کردند، گفت: خوشبختانه مقام معظم رهبری از صنعت هستهای حمایت میکنند و به آن عنایت دارند و مردم این صنعت را از دستاوردهای ملی میدانند و دولت هم توجه خوبی داشته و دارد و در همین خصوص در چند سال گذشته اعتبارات خوبی برای کیک زرد و موارد دیگر تخصیص داده شده است.
وی افزود: ما برای سرعت دادن به افزایش ظرفیت و کیفیت طبق دستور رهبری نیاز به اعتباراتی داریم که از ملزومات کار ماست. البته همت متخصصان و دانشمندان ما بالاست و نیروی انسانی خوبی داریم و در هیچ حوزهای متکی به خارج نیستیم و منابع اولیه و امکانات مهندسی در تمام ابعاد فراهم است.
کمالوندی درباره واکنش اروپا به تصمیم ایران در خصوص سرعت دادن به تولید سانتریفیوژ و اورانیوم غنیشده، گفت: اروپاییها تا الان بیان کردند به حفظ برجام مایلند و از بین رفتن برجام برایشان به لحاظ امنیتی مشکلساز است و ناامنیهای زیادی را در سطوح مختلف ایجاد میکند.
وی افزود: بهعلاوه کوتاه آمدن در مقابل امریکا بدعتی است که میتواند اروپا را در مسائل دیگر ضعیف کند. با این حال اروپاییها هرچند اراده دارند اما ظرفیت و استعداد لازم را ایجاد نکردهاند و الان تلاش دارند اقداماتی را انجام دهند و این صحبتها را به ما هم میگویند اما ما به لحاظ زمانی نمیتوانیم با آنها همراه باشیم. از این رو باید به ما تضمین دهند تا ما بتوانیم به تعهداتمان در برجام ادامه دهیم.
کمالوندی تصریح کرد: این صحبت به شکلهای مختلف به اروپاییها منتقل شده است و امروز به جدیترین شکل ممکن این پیام داده شد.
نظر شما