کارگردان ها برای فرار از انگ سفارشی خوردن، فیلم ضد جنگ می سازند

جنگ ما جنگ ایدئولوژیک بود، اما وقتی که این ایدئولوژی را وارد سینمای خود کردیم دایره خاصی به دور آن کشیده و سبک نگاه خاصی به این سینما مطرح شد که حاصل آن یک سینمای دولتی و حکومتی بود.

به گزارش خبرنگار شبستان، برنامه سینمایی تحلیلی «هفت» شب گذشته در میزگردی با حضور شهریار بحرانی، سعید سهیلی، مسعود فراستی به آسیب شناسی سینمای دفاع مقدس پرداخت.

 

در ابتدای این گفتگوی ویژه، جیرانی با آسیب شناسی سینمای جنگ، عنوان داشت: جنگ ما جنگ ایدئولوژیک بود، اما وقتی که این ایدئولوژی را وارد سینمای خود کردیم دایره خاصی به دور آن کشیده و سبک نگاه خاصی به این سینما مطرح شد که حاصل آن یک سینمای دولتی و حکومتی بود.


وی در ادامه با اشاره به فیلم هایی چون آژانس شیشه ای و ... که به گفته وی فیلم های اجتماعی هستند نه فیلم دفاع مقدس، اظهار داشت: حال اگر تهیه کننده خصوصی بخواهد به این عرصه پا بگذارد، فیلم ضدجنگ می سازد تا انگ سینمای دولتی به او زده نشود. این دیوار خصوصی سبب شده که تا به امروز فیلم جنگ حماسی خوبی در سینما نداشته باشیم.


در ادامه این نشست، شهریار بحرانی، کارگردان فیلم سینمایی «ملک سلیمان» که میهمان ویژه این مراسم بود، در پاسخ به اظهارات جیرانی و پافشاری سعید سهیلی برای بیان دقیق دغدغه های ان حوزه بیشتر به مباحث کلی در سینمای دفاع مقدس اکتفا کرد و گفت: سینمایی که به شهدا می پردازد در آن آرمانهای دیگری مطرح است که آن سینما را به عنوان اثری تاثیرگذار مطرح می کند.


بحرانی افزود: حرف اصلی را می توان از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولین کشور برداشت کرد که ایشان در آن جلسه تاکید فراوانی بر مسئله فرهنگ در کشور داشته و فرهنگ را معضلی جدی برای جامعه مطرح کردند. همه ما در حالت غفلتی به سر می بریم و باید یک جریان بسیار قوی در جامعه به وجود آید تا همه مارا به اصول اولیه انقلاب و دفاع مقدس بازگرداند.


کارگردان فیلم سینمایی «حمله به اچ 3» با اشاره به فیلم های دفاع مقدسی کارگردانان اظهار داشت: کارگردانانی که فیلم های خوبی در زمان دفاع مقدس ساخته بودند، امروز از اثر خود راضی نیستند. هرچند که آن فیلم در زمان خودش یکی از بهترین فیلم های جنگی بوده باشد.


 دل ما با ارزش ها نیست، در هالیوود است

 

شهریار بحرانی، گفت: ما دل‌مان با ارزش‌های‌مان نیست. دل من، در آمریکاست. در هالیوود است. در اسکار است. در این فکر هستیم که فلان شخص خارجی بهتر از ما می‌تواند درباره ما نظر بدهد. ما خودباخته شده‌ایم. حتی نخبگان‌مان هم این‌طوری فکر می‌کنند. وقتی با آنها صحبت می‌کنیم، می‌بینیم این آدم، آن آدمی نیست که ده سال، پانزده سال پیش بوده است.
 

فریدون جیرانی در ادامه بحث، ضمن تاکید بر امکان ساخته شدن فیلم های جنگی برای همه کارگردانان گفت: زمانی که دیکته ای نوشته نشده باشد، غلطی در آن نیست. چگونه می توان عقاید کارگردانی که تا به حال از او فیلم دفاع مقدسی ندیده ایم را نقد کرد و به او گفت که وارد این حوزه نشود؟!

 

با سینمای دفاع مقدس نباید شوخی کرد

سعید سهیلی، کارگردان فیلم سینمایی «مردی شبیه باران»، در ابتدا با اشاره به وجود آراء متفاوت کارگردانان در سینمای جنگ گفت: فیلمسازان باید نگاه های متنوع خود را در سینمای دفاع مقدس مطرح کنند، اما نباید به فیلمساز اجازه داد که با جنگ شوخی کرده و آن را تحریف کند.


وی ادامه داد: مسئله بعدی درمورد فیلم های دفاع مقدسی، اکران آنهاست. به طور مثال، فیلم سینمایی « به کبودی یاس» که به داستان زندگی شهید برونسی می پرداخت، در جشنواره سال خود مورد حمایت قرار گرفت اما در اکران ناموفق بود، درحالی که هزینه زیادی برا آن شده بود.


سعید سهیلی با اشاره به ادا شدن حق سینمای دفاع مقدس توسط سینما بیان کرد: سینما نسبت به هنرهای دیگر بیشتر به دفاع مقدس پرداخته است. اگر به فیلمهای برتر سینمای پس از انقلاب خود نگاهی بیندازیم، در میان آنها چند فیلم جنگی را مشاهده خواهیم کرد. سینمای ما در حد توان خود به وظایف خود عمل کرده است، اما باید بیشتر از اینها حمایت می شد.


در ادامه این نشست، مسعود فراستی، به جمع اضافه شد و عنوان داشت: فیلم های قبلی جنگی هنوز هم از سینمای ایران جلوتر بوده و حتی از فیلمهای امروز آن کارگردان نیز پیشگام تر است. آن فیلمها هنوز که هنوزه می توانند اندکی مخاطب خود را به فضای جنگ نزدیک کند اما فیلم های امروزی هیچ نشانی از آن فضا ندارند.


فراستی مهمترین دلیل وضعیت امروز سینمای دفاع مقدس را فاصله گرفتن کارگردانان از آرمانهای دفاع مقدس دانست و گفت: در پس فیلمهای قدیمی اعتقاد بوده و زندگی کارگردانان با این اعتقادات مماس بود. چگونه فیلمسازی می تواند مجبور باشد برای درآمد خود فیلمهای کمدی سطح پایین بسازد، اما در مورد دفاع مقدس دغدغه داشته باشد؟! ویا چطور فیلمسازی که به فکر برجسازی و زندگی در آپارتمانهای بلند مرتبه است می تواند در مورد سینمای دفاع مقدس حرفی بزند.


این منتقد در پایان بیان کرد: اگر فیلمسازی بگوید مشکل من امکانات سینمای دفاع مقدس کشور است، به خودش دروغ گفته است. چراکه این مسئله در فرع قرار دارد.


در ادامه سعید سهیلی به رفتارهای نامناسب منتقدان به فیلم سینمایی «زمهریر» به کارگردانی علی رویین تن اشاره کرد و گفت: اگر کسی بدترین فیلم تاریخ سینمای ایران را ساخته باشد، نباید نسبت به او کم لطفی کرده و با او برخورد کنیم چراکه دیگر به سراغ این موضوع نخواهد رفت.

 

پایان پیام/

کد خبر 70934

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha