به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: همراهی مردم نه فقط در ایران بلکه در اقصی نقاط جهان با ابتکار امام خمینی(ره) در نامگذاری آخرین جمعه از ماه مبارک رمضان با عنوان «روز قدس» ثابت می کند آرمان آزادی قدس شریف و نجات مردم مظلوم فلسطین از چنگال صهیونیسم جهانی دیگر به ایران و انقلاب اسلامی آن محدود نمی شود بلکه این موج می رود تا آزادگان و آزادی خواهان جهان را با خویش همراه سازد. و برگزاری باشکوه راهپیمایی روز گذشته خود بهترین شاهد بر این مدعا است.
از این رو، در بررسی اهدافی که در سایه این راهپیمایی محقق شدن شان ممکن تر می شود با حجت الاسلام علی ذوعلم، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به گفت وگو پرداخته ایم که مشروح آن به حضورتان تقدیم می شود:
برگزاری باشکوه راهپیمایی روز جهانی قدس و توجه به آرمان های کلان اسلامی از این مسیر، چه قدر می تواند زمینه ایجاد تمدن نوین اسلامی باشد؟
روز قدس به عنوان نماد مقاومت امت اسلامی در برابر توطئه پیچیده نظام سلطه از بعد از پیروزی انقلاب توانست در جهت گسترش گفتمان مقاومت نقش بسزایی داشته باشد، ما برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی به مقدماتی نیاز داریم که مهمترین آنها وحدت امت اسلامی، رشد مولفه های اقتدار در امت و شکل گیری جبهه مستعد علیه نظام سلطه است.
باید توجه داشت آنچه که امروز جهان گرفتار آن است نظام سرمایه داری مبتنی بر اومانیسم غربی است که عالم انسانی را به دو قطب سلطه گر و سلطه پذیر تقسیم کرده و در جهت از بین بردن مولفه ها و منابع قدرت ملت ها همه تلاش خودش را به کار می برد و با شکل دهی به یک نظام ناعادلانه بین المللی در سطح جهان و به دست گرفتن همه ابزارهای تاثیرگذار در سیاست های کشورهای مختلف سعی می کند به گونه ای همه عالم را به تسخیر خودش در بیاورد و اساسا این ویژگی استکبار است که در نظام سلطه تبلور می یابد.
البته از زمان پیروزی انقلاب اسلامی این معادله تغییر پیدا کرده و امروز بعد از نزدیک به ۴۰ سال که از تاسیس روز قدس در جهان اسلام می گذرد، می بینیم همه کشورها و امت های اسلامی روز قدس را به عنوان روزی که امید به آزادی فلسطین در آن احیاء می شود، می شناسند.
به عبارت بهتر، در این روز قدرت امت اسلامی به رخ جهانیان کشیده می شود و طبیعتاً فرصتی است که عظمت و اقتدار جهان اسلام را تجلی می دهد و می تواند زمینه تحقق تمدن نوین اسلامی را فراهم کند.
حضور پرشور مسلمانان در کشورهای مختلف در راهپیمایی روز قدس که اعجاب جهانی را نیز به همراه دارد چقدر می تواند به جهانی سازی روحیه مقاومت کمک کند؟
راهپیمایی روز قدس از چند بُعد قابل تحلیل است، بُعد اول برای کسانی که در این راهپیمایی به عنوان وظیفه و تکلیف انسانی و اسلامی و انقلابی شرکت می کنند و سهم خود را در یک حداقلی که می توان برای کمک به مردم مظلوم فلسطین ابراز کرد، اینگونه و با این حضور ادا می کنند.
کسانی که در روز قدس در راهپیمایی حضور می یابند صرف نظر از نمایش اقتدار و عظمتِ اسلام و مسلمین، ادای تکلیف کرده و به آرامش و در واقع وجدان آسوده دست پیدا می کنند، چراکه حداقل توانسته اند فریاد فروخفته ملت فلسطین را از حنجر خویش برآورند و به گوش دیگران برسانند، لذا شرکت کنندگان در راهپیمایی روز قدس در واقع آرمان آزادی قدس شریف را تثبیت و تقویت می کنند.
در بُعد دوم، ملت اسلام وحدتی را به رخ جهانیان می کشند و این پیام را به گوش جهانیان می رسانند که علیرغم زخم هایی که بر پیکره امت اسلامی وارد شده، اما وحدت امت اسلام همچنان در صحنه جهانی پابرجاست.
بُعد سوم این حضور باشکوه در خنثی سازی توطئه هایی است که نظام استکباری علیه سرزمین فلسطین و قدس شریف دارد؛ در واقع طراحان، برنامه ریزان و سیاست گذاران نظام سلطه با مشاهده چنین آمادگی در سطح جهان اسلام قطعاً در دیدگاه های شان تجدیدنظر می کنند؛ همچنین، عملاً فریاد الله اکبر که در روز قدس بلند می شود به تضعیف روحیه نظام استکباری و جبهه مقابل جهان اسلام کمک می کند، لذا افرادی که در این راهیپمایی شرکت می کنند صرف نظر از حفظ روحیه انقلابی و احیای وجدان دینی در جامعه اسلامی لبیک به ندای یکپارچگی امت اسلامی سر داده اند.
از این رو، دفاع از مردم فلسطین آن هم در سطحی عظیم در میان کشورهای اسلامی سبب می شود تا آنها روحیه گرفته و مقاومت شان مضاعف شود و این روحیه مقاومت به دیگر کشورهای اسلامی و حتی مردم کشورهای غیراسلامی سرایت کند.
حضور در راهپیمایی روز قدس، حمایت از آرمان های بلند اسلامی و مردم مظلوم فلسطین چه به شکلگیری چه سبکی از زندگی در میان مسلمانان کمک می کند؟
در بیان و تشریح آثار راهپیمایی روز قدس همین بس که حقیقتاً انتفاضه هایی که در سرزمین فلسطین شکل گرفت مربوط به دوره ۴۰ ساله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود، یعنی آرمان فلسطین و قدس شریف حتی در خود سرزمین فلسطین رو به افول بود اما انقلاب اسلامی توانست روح مبارزه را در مردم این سرزمین زنده کند.
امام خمینی(ره) با اعلام روز جهانی قدس، از آرمان فلسطین دفاع کردند و توجه داشتند که آزادی این سرزمین جز توسط فلسطینیان امکان ندارد. البته حمایت از ملت فلسطین به ویژه در تقویت روحیه معنوی و نشان دادن استقامت یکپارچه مردم بسیار تاثیرگذار است.
به عبارت بهتر، اعلام آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز جهانی قدس توسط امام راحل با همین هدف انجام شد و امروز بعد از گذشت چهل سال باید بگوییم که امام خمینی(ره) بسیار هوشمندانه و حکیمانه تشخیص داده بودند و این تدبیر امام(ره) کار خود را انجام داده و از پیشروی رژیم صهیونیستی پیشگیری کرده و قدرت اتحاد اسلام را نشان می دهد.
امروز اما روز قدس ویژگی خاصی دارد به خصوص بعد از انتقال سفارت آمریکا به قدس شریف، این حضور مردم به آن معناست که مردم فریاد فلسطینیان را شنیده اند و با حضور در این راهیپمایی اعتراض خود را به اقدامات اسرائیل و متحدان اش به ویژه آمریکا نشان داده و جنایات شان رامحکوم می کنند.
نظر شما