روحانیت؛ خط قرمز مراجعه نسل جوان به اغیار در مواجهه بامشکلات

حجت الاسلام احدی با بیان این مطلب که برخی از منبری ها علی رغم سردادان شعار نوگرایی دچار تبلیغ روزنامه ای شده اند، گفت: احیاگری و مهرورزی دو عنصر اصلی در جذب جوان به منبر در میدان رقابت رسانه ای است.

خبرگزاری شبستان: تبلیغ دین از مهمترین وظایف حوزه های علوم دینی است که در طول تاریخ اسلام به شیوه های گوناگون مورد تاکید ائمه، اولیاء و بزرگان قرار گرفته و در مسیر رشد خود از ابزارهای مختلفی بهره برده است، اما در این میان منبر در طول تاریخ 1400 ساله اسلام از جایگاهی ویژه برخوردار است و اگر بزرگترین جریان سازی ها را به آن نسبت دهیم، گزافه نگفته ایم، که پیروزی انقلاب اسلامی ایران در قرن معاصر بهترین شاهد بر این مدعا است.
منبر نه تنها رسانه تبلیغ دین بلکه محور تعامل دوسویه مخاطب با عالمان دین و فرصتی است مغتنم برای بیان آنچه که شاید تبیین آنها از مجاری رسمی ممکن نباشد.
اهمیت منبر به اندازه ای است که علی رغم رشد بی وقفه فناوری های اطلاعاتی و پیدایش رسانه های جدید هنوز هم می تواند با بکارگیری شیوه های بدیع بیشترین اثرگذاری ها را داشته باشد و بهترین مفاهیم و آموزه ها را به مخاطب عرضه کند و ذهن او را در برابر ارائه مسائل کاذب آگاه سازد.
این جایگاه و ضرورت واکاوی آن به عنوان یکی از رسالت های شبستان (خبرگزاری دین، فرهنگ، اندیشه) در گفت و گو با صاحبنظران به بحث و بررسی گذاشته می شود:


حجت الاسلام والمسلمین مهدی احدی، رییس مرکز تخصصی تفسیر جوادالائمه (ع) درباره ویژگی های منبر به عنوان رسانه ای تبلیغی و جریان ساز در طول تاریخ اسلام به خبرنگار شبستان گفت: خطابه هایی که در طول تاریخ اسلام و به طور خاص در تاریخ تشیع اثرگذار بوده از سه شیوه و سیره پیروی کرده است، نخست آنکه مبلغ گفته های خود و ضرورت بیان آنها را رسالت می دانسته چراکه اگر کسی به پیام رسان بودن خود از جانب ائمه معصوم (ع) اعتقاد نداشته باشد، نمی تواند تبلیغ دینی موثر انجام دهد.

وی با بیان این مطلب که در مرحله بعد رعایت دو عنصر زمان و مکان در تبلیغ دین و جریان سازی توسط منبر در طول تاریخ نقشی موثر ایفا کرده است، اظهار کرد: تمامی مبلغان در دوران حکومت نظام ظلم و جور بر کشور می کوشیدند تا جامعه اسلامی را با متون روایی و سیره و زندگانی ائمه اطهار (ع) آشنا کنند و اگر مبلغی جز این مسیر را طی می کرد و تنها به امور دینی احکامی توجه می کرد به دلیل عدم پرداخت به موضوعات و مشکلات روز جامعه با اقبال عمومی مواجه نمی شد.

 

حجت الاسلام احدی ادامه داد: پرداخت به موضوعاتی که در اذهان عمومی سوال و ابهام ایجاد کرده است دیگر موضوعی است که اتخاذ آن در منابر تبلیغ دین در طول تاریخ منجر به ایجاد جایگاه ویژه برای این رسانه سنتی شده است که نمونه های موفق در دوران معاصر نیز ضرورت التزام به آنها را اثبات می کند آنچنان که مرحوم آیت الله فلسفی با این روش شبهات داروین را در ذهن دانشجویان برطرف کرد و یا در برابر شعارهای مکاتب بشری "بهزیستی در مکتب" را مطرح کرد.

استاد دروس خارج حوزه علمیه قم با تاکید بر ضرورت التزام عملی مبلغان به این سه عنصر اصلی در تبلیغ آموزه های دینی بیان کرد: عملکرد شخصیت های بزرگ همچون شهید مطهری به خوبی این التزام را نشان می دهد چراکه استاد شهید مرتضی مطهری نیز در تبلیغ دین به موضوعات مدنظر و ابهام برانگیز جامعه توجهی خاص داشت.

 

وعاظ امروزی توان عمل به عناصر توفیق منبر را ندارند
وی درباره میزان توفیق وعاظ و منبریان امروزی در التزام عملی به این سه عنصر ابراز کرد: خوشبختانه وعاظ و منبریان امروزی به این سه عنصر اعتقاد دارند اما توان و نیرومندی لازم در استخراج از منابع و بکارگیری آنها را ندارند و اگرچه بیشتر آنها شعار نوگرایی سرمی دهند، اما منبر آنها با بی بهره بودن از آیات و روایات روزنامه ای شده است.

حجت الاسلام احدی تاکید کرد: متاسفانه برخی دیگر از منبریان و وعاظ نیز در منابر خود به بیان قصه و داستان بسنده کرده و گروه سوم تنها به جبهه گیری و چرا چرا کردن بی فایده می پردازند، در حالی که باید با استدلال و اتکاء به آیات و روایات قوه ابتکار و خلاقیت را ارتقا بخشید، اما به طور کلی باید گفت در شرایط کنونی ما منبریان و وعاظی به درایت و تیزهوشی مرحومان فلسفی و مطهری نداریم.

وی منبر را ویترین مغز، اندیشه و تفکر یک مبلغ خواند و عنوان کرد: انباشته کردن این ویترین با معقولات و منقولات مستند به قرآن و استدلال های عقلی نیازمند مطالعات گسترده و طولانی مدت است، به گونه ای که مرحوم فلسفی برای هر منبر خود 11 ساعت مطالعه می کرده است.

 

جذب جوان امروز نیازمند مهرورزی است
حجت الاسلام احدی با تاکید بر لزوم انجام مطالعات گسترده و مستند به اندیشه های رحمانی برای حضور وعاظ در منابر اثرگذار گفت: باید توجه داشت جذب جوانان به منابر تبلیغ دین آن هم در شرایط امروز جامعه ابتدا به مهرورزی و در مرحله بعد به احیاگری نیاز دارد تا جوان به دوست داشته شدن خود ایمان بیاورد امری که در گذشته به خوبی مشهود بود، چراکه روحانیون و وعاظ به تمامی مشکلات جوانان آگاه بودند و با درک آنها دلگرمشان می کردند.

رییس مرکز تخصصی تفسیر جوادالائمه (ع) درباره دلایل کاهش توجه و گرایش نسل جوان به منبر در مقایسه با گذشته تصریح کرد: متاسفانه هجوم رسانه ای غرب و تبلیغات سوئی که توسط آنها علیه روحانیت و نظام اسلامی انجام می شود ذهن جوانان را سمپاشی کرده و مانع درک مهرورزی های روحانیت توسط این نسل حساس و اثرگذار می شود.

وی ادامه داد: تبلیغات رسانه ای دشمنان تا جایی پیش رفته که جوانان با دیدن شبکه های ماهواره ای لباس روحانیت را به دیکتاتوری تعبیر می کنند و این در حالی است که روحانیون با تلاش های بسیار در دانشگاه ها می کوشند که خود را به جوانان نزدیک کنند.

حجت الاسلام احدی با بیان این مطلب که علی رغم تلاش های بی چشمداشت روحانیت برای برقراری ارتباط با نسل جوان محیط های آموزشی برخورد چندان مناسبی با آنها ندارند، ادامه داد: بعضی از مدیران و معلمان نه تنها با روحانیون در محیط های آموزشی همکاری نکرده بلکه با بی مهری نیز با آنها برخورد می کنند اما هیچ کدام از این مسائل نمی تواند مانعی از حرکت تبلیغی آنها شود.

 

روحانیت خط قرمز نسل جوان برای مراجعه به اغیار
وی تاکید کرد: علی رغم تمامی این مسائل روحانیت امروز خط قرمز نسل جوان به ویژه در دانشگاه ها است چراکه شاید دیگر افراد با قوانین دست و پا گیر آنها را محدود کنند اما روحانیت با مهرورزی بهترین ملجاء آنها در حل مشکلات مختلف به شمار می رود.

حجت الاسلام احدی با بیان این مطلب که روحانیت امروز هم به لحاظ مالی فقیرترین اقشار و به جهت تقوا و نشاط روحی غنی ترین است، ابراز کرد: حوزه های علمیه به عنوان خاستگاه اصلی مبلغان دینی می توانند با ارتباط و تعامل موثر با رسانه ها این نشاط و تقوا را در جامعه تسری دهند، البته حوزه علمیه در این مسیر نیز غافل نبوده و هم اکنون بیش از 700 هزار شبهه دین در پایگاه های اطلاع رسانی حوزوی پاسخ داده شده است.

وی با اشاره به بستن راه نفس کشیدن دشمنان با اقدامات انجام شده توسط روحانیت و حوزه های علمیه بیان کرد: ما معتقدیم این توفیقات بیشمار و پی در پی تنها با عنایت امام عصر (عج) رخ داده است و علی رغم تمامی کمبودهای مالی و امکاناتی توانسته مسیر تحقق اهداف را هموار کند.

حجت الاسلام احدی تعامل مستمر نسل جوان با روحانیت در شرایط کنونی جامعه را ضروری دانست و یادآور شد: ایجاد این ارتباط مستمر می تواند مهمترین راهکار تمیز دشمن از غیردشمن باشد و رسانه ملی در این میان می تواند نقشی بی بدیل از طریق تبلیغ برای تسهیل ارتباط جوانان با روحانیت ایفا کند.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 70916

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha