به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، همزمان با آغاز این مراسم در روز گذشته(8 مهر) ضریح مطهر سلطانعلی بن محمد باقر(ع) با گلاب ناب توسط خادمان و تعدادی از نمایندگان مردم فین کاشان چون سالهای گذشته عطرافشانی و شستشو شد، چرا که مردمان فین بر این باورند که سرسبزی سرزمینشان و برکت و سخاوت زمین زراعیشان بواسطه بارگاه مقدس حضرت سلطان علی بن باقر در منطقه کاشان است و به همین بهانه شکرانه تداوم و ماندگاری نعمت ولایت را به ولی نعمتشان نشان میدهند.
اهالی فین پس از عطرافشانی ملجأ شریف این امامزاده واجبالتعظیم در حالی که قالی مخصوص امامزاده شهید را ـ که نماد جنازه مطهر امامزاده است ـ گاهی بر روی دوش و گاهی بر روی دست دارند از آستانه مبارک آن حضرت خارج شده و با شیدایی خاصی با بانگ و فریاد «یا حسین، یا حسین» با چوب به دست هایی(از چوب به عنوان نمادی از سلاح روز که در آن زمان رایج بوده بهره میجویند) که در دست دارند قالی را از میان جمعیت میگذرانند و کنار چشمهای واقع در بقعه شاهزداه حسین، در میدان مقابل زیارتگاه برای شستشو انتقال می دهند.
مردان و در این میان عدهای از جوانان فین نیز در تمام مسیر همگام و همراه با دسته حرکت میکنند و گذرگاه را برای عبور دسته باز نگاه میدارند و یا حسینگویان در حالی که چوبهای خود را در آسمان با حرکتهایی تند و پیاپی میچرخانند خود را به چشمه میرسانند.
پس از آنکه در کنار چشمه قالی را روی زمین گذاشتند، دور آب، حلقه زده و چوبهایشان را پیاپی در هوا میچرخانند، در این هنگام، یعنی پیش از آداب شستن تمثیلی قالی امامزاده، مراسم لعنخوانی بر دشمنان حضرت خوانده می شود و پس از آنکه قالی را هم با آب چشمه شستوشو دادند، قالی را با گلاب ناب عطرآگین کرده و دوباره به دوش مینهند و از گذرگاهی در پای کوه اردهال که به در شرقی آستانه امامزاده منتهی میشود، به صحن سردار عغامر فینی یا صحن فینی ها برای تحویل به آستانه مقدس میبرند.
پس از تحویل قالی مراسم با عزاداری، نوحه خوانی و سینه زنی عزادران در رثای این امامزاده واجب التعظیم و مصائب اهل بیت (علیهم السلام) با اقامه نماز جماعت ظر و عصر به پایان می رسد و مراسم قالیشویان و در حقیقت مراسم سنتی مذهبی قالیشویان هر سال در دومین جمعه از ماه مهر در مشهد اردهال برگزار میشود و هر ساله صدها هزار عاشق اهل بیت(ع) در آن شرکت میکنند. البته این مراسم در میان مردم منطقه فین به «جمعه قالی» شهرت یافتهاست که معمولا هر سال با یکی از روزهای نهم تا 15 مهر ماه مقارن میشود.
این مراسم که تنها مراسم مذهبی است که تاریخ برگزاری آن به صورت شمسی محاسبه میشود، تکرار نمادین مراسم تشییع پیکر امامزاده سلطانعلی توسط مردم فین کاشان در یکهزار و 314 سال قبل است.
امامزاده حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع) در قرن دوم هجری قمری بنا به دعوت مردم ولایتمدار کاشان و فین وبه امر پدر بزرگوارش حضرت امام محمد باقر (ع) و برای ترویج و تعلیم شریعت مقدس اسلام عازم کاشان شد که پس از سه سال ارشاد و هدایت مردم در منطقه اردهال کاشان گرفتار مزدوران ظالم هشام بن عبدالملک مروان شده و پس از یک جنگ نا برابر بطور ناجوانمردانه و مظلومانه مانند جد بزرگوارش امام حسین (ع) به شهادت می رسد .
دومین جمعه مهرماه هر سال یادآور حماسه جاویدان شهادت مظلومانه اما شجاعانه ستاره ای تابناک از آسمان امامت و ولایت ، سلاله پاک زهرای بتول (س) حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع) در مصاف با سپاهیان خلیفه ستمگر و جائر اموی هشام عبدالملک در منطقه اردهال کاشان است که به همین علت این خطه گلرنگ از خون پاک آن امام زاده عظیم الشان و یاران پاکبازش را مشهد اردهال نامیده اند.
علی بن محمد باقر (ع) تجسم تقوا، اخلاق، حماسه و عرفان، سلاله مطهری که عرفان را از کوثر ولایت و حماسه را از سرچشمه شجاعت حسینی آموخته و ادامهدهنده راه نهضت سرخ علوی در بستر تاریخ شده است که باید هر چه بیشتر و بهتر به مردم شناسایی شود.
ارادتمندان به حضرت سلطانعلی بن امام محمد باقر (ع)، قیام اردهال را کربلای ایران می دانند و معتقدند در تاریخ شیعه دو قتلگاه است، یکی قتلگاه سالارشهیدان حسین ابن علی (ع) در کربلای معلی و دیگری قتلگاه این بزرگوار در اردهال است و ایمان و اعتقاد قلبی، هجرت، جهاد و شهادت چهار نکته کلیدی و تشابهات حرکت امام حسین (ع) به کربلا و حضرت سلطانعلی ابن محمد باقر (ع) به مشهد اردهال در کاشان است.
واقعه شهید اردهال 53 سال پس از نهضت عاشورا اتفاق افتاده است به طوری که ریشههای این حرکت و منشأ آن حضور پدر بزرگوار امامزاده اردهال یعنی امام محمد باقر در زمان واقعه کربلا است که طفلی پنج ساله بوده است.
مستدام و مستمر ماندن مراسم بزرگداشت شهادت علی ابن محمد باقر (ع) پس از 1316 سال در طول تاریخ به واسطه تشابهات حرکت این بزرگوار با حرکت امام حسین (ع) در کربلاست.
گفتنی است، مشهد اردهال در فاصله 45 کیلومتری کاشان واقع شده است.
پایان پیام/
نظر شما