حجتالاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع، مسوول نهضت جهانی نهج البلاغه ای ها با حضور در غرفه خبرگزاری شبستان در پانزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان پیرامون اهمیت تدبر در قرآن به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان اظهار داشت: اگر ما فکر خود را درباره قرآن و فلسفه نزول آن بر چیزی که خداوند گفته است معطوف کنیم همه مشکلات ما برطرف خواهد شد. خداوند قرآن را شفا، هدایت، رحمت، نور تاریکیهای جهالت معرفی میکند و نگاه ما نیز در فعالیتهای خود باید نگاه رهایی از جهالت باشد.
وی با اشاره مراحل تربیت انسان افزود: انسانی که هنوز تربیت نشده، زندگی خود را در راستای امیال خود تنظیم میکند، اما زمانی که قدری تربیت شود زندگیاش را مطابق نیازهایش و نهایتا وقتی تربیت شد مطابق مصلحتهایش زندگی میکند؛ انبیا و اولیای الهی نیز زندگی خود را ابتدا مطابق با میل، پس از آن مطابق با نیازها و در نهایت بر مبنای مصالح خود تنظیم کردهاند و این سه اصل، اساس ارتباط با انسان است که خدا نیز در قرآن از آن استفاده کرده است. وقتی قرآن انسان را به بهشت و نعمتهای آن بشارت میدهد از اصل امیال انسانی استفاده میکند و پس از آن به رضوان و در نهایت به مقامات بالاتری بشارت میدهد و ما نیز باید نوع نگرش خود را به قرآن مانند نظام ارائه آن تغییر دهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه درباره این تغییر نگرش توضیح داد: چنانچه نگرش جامعه نسبت به قرآن مطابق با نظام ارتباط برقرار کردن آن باشد و از امیال انسان شروع شود و به مصالح آن منتهی، قطعا ما جامعه قرآندوست و قرآن خوانی خواهیم داشت. به عنوان نمونه در ابتدا مشکلات و معضلات انسان امروز را شناسایی و پس از آن پاسخ و راهکار برطرف کردن این معضلات را از قرآن استخراج کنیم و ارائه دهیم کم کم خود جامعه به قرآن علاقهمند شده و در پی آن خواهد رفت.
وی درباره چگونگی ارتباط با قرآن و ورود آن به متن زندگی افزود: قرآن چهار گام برای استفاده از خود را به مومنان معرفی میکند که نخستین گام آن قرائت است، پس از قرائت، تدبّر، تفسیر و نهایتا تاویل است که گام آخر تنها تحت احاطه خداست و گاهی برای هر کس بخواهد تاویل قسمتی از آن را ارائه میکند.
مهدوی ارفع درباره استفاده از نهجالبلاغه افزود: استفاده از نهجالبلاغه بسیار آسانتر از قرآن است و باید به همین صورت از آن استفاده کرد و در گام نخست باید با حفظ احترام قرآن و نهجالبلاغه، توهم سخت بودن آن را شکست و با خواندن ترجمههای قرآن و نهجالبلاغه به برخی مفاهیم آن دست یافت. وقتی این اتفاق بیافتد انسان تشنهتر میشود و به تدبّر، تفسیر و سپس نظامسازی روی میآورد و شروع میکند به استخراج و نظام از نهجالبلاعه. به عنوان مثال نظام آموزش و پرورش از دیدگاه نهجالبلاغه، نظام خانواده از دید نهجالبلاغه و غیره و اینگونه قرآن و نهجالبلاغه وارد متن زندگی انسانها و در ابعاد بزرگتر وارد متن جامعه خواهد شد.
وی به گلایه از برخی نخبگان پرداخت و افزود: طی ۵ سال اخیر حرکت جهانی نهجالبلاغهخوانی به راه افتاد و خوشبختانه به سرعت گسترش یافت و هماکنون در سراسر ایران و ۳۳ کشور جهان در حال اجرا است ولی در این میان برخی نخبگانی که انتظار میرفت پیشقراولان این حرکت باشند شروع به مخالفت و بهانه گیری کردند و حال آنکه هنوز منظور و مقصود این حرکت را درک نکرده بودند و امیدواریم این افراد ادب نخبگی را رعایت کنند و ابتدا حقیقت حرکت را بشنوند و سپس اگر خواستند به نقد بپردازند. هماهنگونه که محالفانی که با ما رجوع کردند و از جزئیات نهضت مطلع شدند نه تنها قانع شدند بلکه خودشان از مبلغان این نهضت جهانی شدند.
نظر شما