قرآن و نهج‌البلاغه باید وارد متن زندگی شود/ لزوم شکست توهم سخت بودن قرآن و نهج‌البلاغه

خبرگزاری شبستان: استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر لزوم ورود قرآن و نهج‌البلاغه به متن زندگی مردم گفت: متاسفانه تصور غلطی بین مردم رواج دارد که قرائت و تدبر در قرآن را سخت می‌پندارند، حال آنکه نوع نگرش مردم به قرآن و نهج‌البلاغه باید تصحیح شود.

حجت‌الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع، مسوول نهضت جهانی نهج البلاغه ای ها با حضور در غرفه خبرگزاری شبستان در پانزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان پیرامون اهمیت تدبر در قرآن به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان اظهار داشت: اگر ما فکر خود را درباره قرآن و فلسفه نزول آن بر چیزی که خداوند گفته است معطوف کنیم همه مشکلات ما برطرف خواهد شد. خداوند قرآن را شفا، هدایت، رحمت، نور تاریکی‌های جهالت معرفی می‌کند و‌ نگاه ما نیز در فعالیت‌های خود باید نگاه رهایی از جهالت باشد.

 

وی با اشاره مراحل تربیت انسان افزود: انسانی که هنوز تربیت نشده، زندگی خود را در راستای امیال خود تنظیم می‌کند، اما زمانی که قدری تربیت شود زندگی‌اش را مطابق نیاز‌هایش و نهایتا وقتی تربیت شد مطابق مصلحت‌هایش زندگی می‌کند؛ انبیا و اولیای الهی نیز زندگی خود را ابتدا مطابق با  میل، پس از آن مطابق با نیاز‌ها و در نهایت بر مبنای مصالح خود تنظیم کرده‌اند و این سه اصل، اساس ارتباط با انسان است که خدا نیز در قرآن از آن استفاده کرده است. وقتی قرآن انسان را به بهشت و نعمت‌های آن بشارت می‌دهد از اصل امیال انسانی استفاده می‌کند و پس از آن به رضوان و در نهایت به مقامات بالاتری بشارت می‌دهد و ما نیز باید نوع نگرش خود را به قرآن مانند نظام ارائه آن تغییر دهیم.

 

این استاد حوزه و دانشگاه درباره این تغییر نگرش توضیح داد: چنانچه نگرش جامعه نسبت به قرآن مطابق با نظام ارتباط برقرار کردن آن باشد و از امیال انسان شروع شود و به مصالح آن منتهی، قطعا ما جامعه قرآن‌دوست و قرآن ‌خوانی خواهیم داشت. به عنوان نمونه در ابتدا مشکلات و معضلات انسان امروز را شناسایی و پس از آن پاسخ و راهکار برطرف کردن این معضلات را از قرآن استخراج کنیم و ارائه دهیم کم کم خود جامعه به قرآن علاقه‌مند شده و در پی آن خواهد رفت.

 

وی درباره چگونگی ارتباط با قرآن و ورود آن به متن زندگی افزود: قرآن چهار گام برای استفاده از خود را به مومنان معرفی می‌کند که نخستین گام آن قرائت است، پس از قرائت، تدبّر، تفسیر و نهایتا تاویل است که گام آخر تنها تحت احاطه خداست و گاهی برای هر کس بخواهد تاویل قسمتی از آن را ارائه می‌کند.

 

مهدوی ارفع درباره استفاده از نهج‌البلاغه افزود: استفاده از نهج‌البلاغه  بسیار آسان‌تر از قرآن است و باید به همین صورت از آن استفاده کرد و در گام نخست باید با حفظ احترام قرآن و نهج‌البلاغه، توهم سخت بودن آن را شکست و با خواندن ترجمه‌های قرآن و نهج‌البلاغه به برخی مفاهیم آن دست یافت. وقتی این اتفاق بیافتد انسان تشنه‌تر می‌شود و به تدبّر، تفسیر و سپس نظام‌سازی روی می‌آورد و شروع می‌کند به استخراج و نظام از نهج‌البلاعه. به عنوان مثال نظام آموزش و پرورش از دیدگاه نهج‌البلاغه، نظام خانواده از دید نهج‌البلاغه و غیره و اینگونه قرآن و نهج‌البلاغه وارد متن زندگی انسان‌ها و در ابعاد بزرگتر وارد متن جامعه خواهد شد.

 

وی به گلایه از برخی نخبگان پرداخت و افزود: طی ۵ سال اخیر حرکت جهانی نهج‌البلاغه‌خوانی به راه افتاد و خوشبختانه به سرعت گسترش یافت و هم‌اکنون در سراسر ایران و ۳۳ کشور جهان در حال اجرا است ولی در این میان برخی نخبگانی که انتظار می‌رفت پیش‌قراولان این حرکت باشند شروع به مخالفت و بهانه گیری کردند و حال آنکه هنوز منظور و مقصود این حرکت را درک نکرده بودند و امیدواریم این افراد ادب نخبگی را رعایت کنند و ابتدا حقیقت حرکت را بشنوند و سپس اگر خواستند به نقد بپردازند. هماهنگونه که محالفانی که با ما رجوع کردند و از جزئیات نهضت مطلع شدند نه تنها قانع شدند بلکه خودشان از مبلغان این نهضت جهانی شدند.

 

 

کد خبر 708730

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha