حجت الاسلام محمد طباطبایی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان، در حاشیه برپایی دوازدهمین نماشگاه قرآن و عترت استان، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: امسال اداره اوقاف و امور خیریه برای دومین بار است که جهت معرفی اوقاف و شناساندن وقف برای اقشار مختلف مردم و همچنین فعالیت هایی که در زمینه عمران و آبادانی بقاع متبرکه انجام می شود، در این نمایشگاه حضور می یابد.
فرهنگ وقف را در جامعه نهادینه کنیم
وی با بیان اینکه اداره اوقاف و امور خیریه خوزستان امسال با دو غرفه فروش قرآن و مفاتیح به صورت وقفی و پاسخ به شبهات در نمایشگاه قرآن و عترت حضور دارد، افزود: هدف ما آشنایی مردم با فرهنگ وقف و ایجاد میل و رغبت آنها به وقف است و اگر کسی نمی تواند در حد اعلی و وسیع واقف باشد می تواند در حد خریدن یک جلد کلام الله مجید، مفاتیح، نهج البلاغه و ادعیه در وقف سهیم باشد.
حجت الاسلام طباطبایی، با اشاره به اینکه مهم این است که ما فرهنگ وقف را در جامعه نهادینه کنیم، ادامه داد: در فرهنگ اسلامی وقف از اهمیت بالایی برخوردار است، در گذشته بسیاری از متمولان اهل وقف بودند و بر اساس برخی روایات در صدر اسلام مسلمانی صاحب مکتب نبوده مگر اینکه چیزی را وقف کرده باشد.
وی با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ وقف در این زمانه کمرنگ شده و شاید یکی از دلایل آن این است که تبلیغات به اندازه کافی در این زمینه صورت نگرفته ، اضافه کرد: مردم به کار خیر علاقه مندند اما اینکه این کار خیر، هدفمند و جهت دارد باشد، کمتر است.
وی تصریح کرد: البته در جامعه کارهای شبیه وقف همچون احداث مسجد، حسینیه، مدرسه و ... توسط مردم انجام می شود اما پاداش آن برای خیر، یک بار نوشته می شود، ولی اگر این کارهای خیر به اسم وقف باشد ثواب آن تا زمانی که مردم از آن موقوفه استفاده می کنند، به وقف کننده هم می رسد، چرا که وقف به صورت یک چشمه جاری جریان دارد.
اجرای طرح وقف مشارکتی از طریق سامانه پیامکی
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان، با اشاره به اجرای طرح وقف جمعی و مشارکتی توسط اوقاف و امور خیریه در کل کشور، عنوان کرد: این طرح از طریق سامانه #2529*780* انجام می شود و پس از ورود به سامانه پنج نوع وقف معرفی می شود که با انتخاب آنها می توانیم به صورت متمرکز کشوری یا استانی در این کار خیر سهیم شد.
وی با بیان اینکه وقتی سرمایه های مردم به حد نصاب رسید، موقوفه ای به صورت مشارکتی به نیت همه کسانی که سهیم بودند، خریداری می شود و هر کس ثواب و پاداش خود را از این امر خیر می برد، اظهار کرد: هدف ما از این کار نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه است و مردم بدانند می توان خیلی راحت و ساده کار خیر انجام داد.
حجت الاسلام طباطبایی، خاطر نشان کرد: برخی فکر می کنند باید پول زیادی داشته باشند که کار خیر انجام دهند ولی انسان می تواند با درآمد کم هم کار خیر انجام دهد و همانطور که صدقه می دهیم می تواند همان مبلغ کم را برای وقف مشارکتی اختصاص دهد و در وقف سهیم باشد.
ضرورت توجه به انجام وقف قرآنی
وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف ما در این نمایشگاه تشویق مردم به انجام وقف قرآنی است، ابراز کرد: در خوزستان می توان گفت که موقوفه قرآنی وجود ندارد و اگر هم هست به این صورت است که خانه ای را برای دارالقرآن وقف کردند ولی درآمدی برای تامین هزینه های آناختصاص داده نشده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان، با تاکید بر اینکه لازم است رسانه ها در این زمینه مردم را توجیه کنند و در راستای رشد قرآن و اهداف قرآنی گام بردارند، اذعان داشت: ما نیاز داریم که وقف قرآنی داشته باشیم و درآمد آن را در جهت حفظ قرآن و مفاهیم و فعالیت های قرآنی هزینه کنیم.
حق و حقوق موقوفه ها پرداخت شود
وی با انتقاد از مقاومت برخی افراد سودجو یا ناآگاه در مقابل موقوفات، بیان کرد: به عنوان مثال کسی زمین، مغازه و خانه ای که وقف بوده در دست دارد که در پرداخت حق و حقوق موقوفه مقاومت می کنند و به بهانه های متعدد از این کار سرباز می زند؛ این ها به اوقاف ضربه وارد نمی کنند بلکه به موقوف العلیهم و کسانی که باید از درآمد موقوفات بهره ببرند، ضربه می زنند.
وی ادامه داد: برخی فکر می کنند که اوقاف یک دستگاه دولتی است و نیازی نیست که بخواهند به آن کمک کنند ولی باید گفت این ها حق دانش آموز یتیمی است که می خواهد تحصیل کند و از تحصیلش می ماند، حق مریضی است که برای درمان نیاز به کمک دارد و باید از این درآمد بهره ببرید، ولی با پرداخت نکردن حق و حقوق موقوفه با مشکل مواجه می شود.
حجت الاسلام طباطبایی، با بیان اینکه در کنار اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی هم هستند که به بهانه های مختلف در مقابل پرداخت حق و حقوق موقوفه مقاومت می کنند، یاد آور شد: موقوفه نظام بزرگترین موقوفه خوزستان است و در استان کمتر دستگاه دولتی وجود دارد که با این موقوفه سروکاری نداشته و بخشی از آن را اشغال نکرده باشد.
وی تاکید کرد: البته برخی از دستگاه ها حق و حقوق موقوفه را پرداخت می کنند اما عمده دستگاه های دولتی ما را یاری نمی کنند و علیرغم جلسات متعدد باز هم همکاری نمی کنند؛ وظیفه ما حفظ و احیای موقوفات است و اگر لازم باشد از طریق قانون پیگیر می شویم و آن موقع مجبور هستند به قانون تمکین کنند که در برخی موارد این اتفاق افتاده و رای هم به نفع اوقاف صادر شده است.
انجام فعالیت های عمرانی در بقاع متبرکه خوزستان
وی با بیان اینکه در خوزستان 416 بقعه و امامزاده وجود دارد و یکی از استان های هستیم که تعداد بقاع نسبتا بالاست، گفت: به لحاظ جغرافیایی این بقاع در استان پراکنده بوده و عمده آنها در مناطق کوهستانی، کویری و بیابانی و دور از دسترس و شهر هستند که طبیعتا برای رسیدگی به آنها باید اولویت سنجی کنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خوزستان، تصریح کرد: در امامزاده های شاخص که عمده مردم به آنها مراجعه می کنند مثل علی بن مهزیار در اهواز، دانیال نبی در شوش، سبز قبای دزفول، امامزاده فضل و اباذر بهبهان و ... تقریبا هیچ بقعه ای وجود ندارد که در آن کار عمرانی انجام نشده باشد.
وی با اشاره به اینکه هزینه فعالیت های عمرانی بقاع عمدتا از طریق کمک های مردمی و خیران و اعتبارات دولتی انجام می شود، عنوان کرد: ما در استان برای انجام فعالیت های عمرانی، علاوه بر کمبود اعتبارات، با معضل گرمای شدید و طولانی هوا هم مواجهیم که باعث می شود فعالیت ها با تاخیر انجام شود.
نظر شما