رشد قارچ گونه قهوه خانه ها در کرمان/  وجود مافیای قلیان در کشور

خبرگزاری شبستان: معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه در کشور شاهد فعالیت مافیای قلیان هستیم زیرا به خاطر سود بالای آن دست به هر فعالیتی می زنند؛ افزود: متأسفانه وجود قهوه خانه ها پاتوقی بری دختران و پسران جوان شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، وحید احمدی طباطبایی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان امروز ( 6 خرداد) در نشست خبری به مناسبت هفته بدون دخانیات گفت: استعمال دخانیات، تغذیه نامناسب، عدم تحرکات و مشروبات الکلی از جمله عواملی هستند که به عنوان خطر اصلی از آنان یاد می شود و سازمان بهداشت جهانی معتقد است که اگر در زمینه تغذیه سالم، تقویت فیزیکی و دخانیات کنترل لازم انجام شود، ۸۰  درصد بیماری های قلبی عروقی و ۴۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری است.

 

وی ادامه داد: بر اساس آمار جهانی بالغ بر ۲۰ درصد افراد در دنیا مصرف دخانیات دارند که در خانم ها ۱۰ درصد کمتر از آقایان است؛ همچنین در ایران ۱۵ درصد مصرف کننده داریم و ۱۲ درصد نیز در کرمان دخانیات مصرف می کنند البته اگر مصرف تفریحی را اضافه کنیم، آمار بسیار ناخوشایند است.

 

افزایش 8 درصدی مصرف دخانیات

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهار داشت: هفته بدون دخانیات، یک آرمان است متأسفانه شاهد رشد قارچ گونه مراکز قهوه خانه در استان  هستیم زیرا سود آنها بالا است؛ اینها با سلامت مردم سودا می کنند و هیچ توجیهی وجود ندارد، قلیان تفریح نیست در جامعه اگر قباحت دود از بین برود، نشانه ای از اعتیاد به مواد دیگر است؛ قلیان از تریاک، وافور و مشروبات الکلی بدتر است اما برای مردم زیاد مهم نیست، در کشور ضعف در  زمینه ارائه آمار در حوزه اعتیاد وجود دارد.

 

وی با اشاره به اینکه در 8 سال گذشته افزایش 8 درصدی مصرف دخانیات داریم، ابراز داشت: سرطان مثانه یکی از شایع ترین سرطان ها است که ناشی از مصرف مواد است چراکه بخاطر سودآوری آن ترکیبات دیگری نیز به موارد اضافه می کنند و موجب افزایش بیماری های مختلف می شود.

 

طباطبایی خاطرنشان کرد: در زمینه برخورد با مراکزی مانند قهوه خانه ها، معاونت بهداشتی در نقش ضابط قضایی است و در این زمینه مراکزی همچون اماکن و دادستانی باید همکاری داشته باشند لذا پس از ارائه گزارش به سازمان های مربوطه در خصوص واحدهای قهوه خانه، مشاهده می کنیم این مراکز مجدّدا شروع به فعالیت می کنند البته باید متذّکر این نکته شد که از 2 سال گذشته تاکنون 180 اخطار پلمپ به قهوه خانه ها صادر شده است اما دیده شده است پس از چند روز فعالیت خود را دوباره آغاز کرده اند.

 

وی با اشاره به اینکه واقعیت امر این است که در کشور شاهد فعالیت مافیای قلیان هستیم زیرا به خاطر سود بالای آن دست به هر فعالیتی می زنند تا جایی که همکاران ما مورد هجمه فیزیکی و روانی قرار گرفته اند، افزود: مسئولین و تصمیم گیرندگان در جامعه هر تصمیمی بگیرند قطعاً بر روی سلامت افراد جامعه اثرگذار است و متأسفانه وجود قهوه خانه ها پاتوقی بری دختران و پسران جوان شده که با کم ترین هزینه در این مراکز حضور پیدا می کنند.

 

باید مطالبه گری در میان مردم افزایش پیدا کند

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمان ادامه داد: باید مطالبه گری در میان مردم افزایش پیدا کند؛ متاسفأنه شرکت ها و کارخانجات بزرگ دخانیات دارای اتاق های فکر با حضور جامعه شناسان، روان شناسان و پزشکان ها هستند{که جهت دهی می کنند} باید آموزش را ادامه بدهیم اما بدانیم که آموزش اکسیر نیست همچنین جلب حمایت رسانه ها در این زمینه بسیار مهم است.

 

وی از فعالیت کلینیک ترک اعتیاد به صورت رایگان در جنب بیمارستان شفا خبر داد و افزود: قهوه خانه ها می توانند تغییر کاربری به شربت خانه بدهند که در زمینه مالی می توانند بازار خوبی داشته باشد همچنین باید دوباره شخصی همانند میرزای شیرازی بلند شود و فتوای تحریم دهد تا اتفاقی مثبت در این زمینه بیفتد.

 

علی بهرام نژاد، مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه قلیان علاوه بر مشکلات و عوارض جسمی که دارد، آلوده به آمفتامین ( همانند شیشه ) است و می تواند در توتون نیز وجود داشته باشد، افزود: مصرف زیاد این مواد به معنای سود زیاد برای تولیدکنندگان است.

 

وی ابراز داشت: حتی اگر تمام مراکز عرضه دخانیات بسته شود، مسائل مربوط به اعتیاد مرتفع نمی شود زیرا مهم ترین مسئله در این زمینه تغییر نگرش افراد به اعتیاد است و تا زمانی که این تغییر اتفاق نیفتد، مشکلات ما حل نمی شود؛ متأسفانه نگرش به مصرف قلیان امروز در جامعه منفی نیست، در بحث پیشگیری باید خانواده ها آموزش ببینند و اگر بتوانیم سن مصرف مواد را به بالای 18 سال برسانیم باعث می شود مصرف مواد کمتر شود.

شرع، عرف و قانون نیز باید کمک کند

مدیرگروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان عوامل ایجاد اعتیاد را فرد، خانواده، دسترسی آسان، عدم مطالبه گری و منطقه جغرافیایی دانست و خاطرنشان کرد: به طور کلی در بحث اعتیاد، عوامل خطر باید کم و عوامل محافظ باید افزایش پیدا کند و در این زمینه شرع، عرف و قانون نیز باید کمک کند.

 

محمدباقر شهابی نژاد، مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان کرمان در این جلسه گفت: در سال 96، 118 قهوه خانه و 82 سفره خانه سنتی در کرمان وجود داشت که غالب آنها به دادگاه معرفی شدند اما یکی دو هفته بعد شاهد بازگشایی آنها بودیم البته آمار قهوه خانه ها در سال 95، 186 واحد بود که به 118 واحد تقلیل پیدا کرد.

 

جعفر نوحی، جانشین مدیرگروه سلامت محیط و کار در این جلسه با اشاره به اینکه استعمال دخانیات به هر شکلی در اماکن عمومی ممنوع است، افزود: متأسفانه شرکت دخانیات در برنامه ها همکاری لازم را ندارد و جا دارد همکاری خود را پررنگ تر کند همچنین باید به این سوال پاسخ داده شود که آیا شغل هایی که برای مردم آسیب زا است، درآمد آنها حلال است؟

 

 

کد خبر 707861

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha