خبرگزاری شبستان- گرگان: از جاده قدیم گرگان - کردکوی که عبور کنی گلخانه ای را می بینی با نام بستانه. گلخانه تولید گل و گیاهان دارویی و زینتی که به همت بانویی 72 ساله «فریده بستان بان» راه اندازی شده است. علاقه اش به دنیای گل و گیاه باعث شده است که منزل مسکونی خود را نیز به کنار گلخانه اش منتقل کند تا در بهشت گلها، به دور از روزمرگی های شهرنشنی، زندگی خود را سپری کند.
تلاش می کند تا سهمی در اقتصاد کشور داشته باشد و به همت خود، چرخ زندگی اش را به گردش درآورد. حالا دیگر بعد از ۴۰ سال توانسته است با شرکت های مختلف قرارداد امضاء کند و تولیدات خود را علاوه بر مصرف داخل استان، به دیگر استانها هم صادر کند.
با خانم بستان بان همکلام می شویم. متولد تهران است و بعد از انقلاب به دلیل شغل همسرش به گرگان کوچ کرده اند و حالا دیگر یک گرگانی محسوب می شود و نسبت به گرگان تعلق خاطر زیادی دارد.
از سن 30 سالگی کسب و کار خانگی را شروع کردم
بستان بان از علاقه خود به گل و گیاه می گوید که از 30 سالگی به دلیل شرایط اقتصادی خانواده و بازنشستگی همسرم و برای کمک به خرج زندگی به کسب و کارهای خانگی رو آوردم.
وی افزود: خوشبختانه بعد از سه سال کارگاه کوچک تولیدی راه اندازی کردم و به دلیل ارتباط با اتاق بازرگانی؛ کار صادرات به امارات و آلمان آغاز شد و بعد کشورهای cis در دستور صادرات قرار گرفت.
بستان بان خاطرنشان کرد: بعد از 12 سال فعالیت کارگاه را متوقف کردم و ۱۵ سال در بخش مواد غذایی فعال شدم. ابتدا سردخانه های سردسیری و بعد بسته بندی مواد غذایی را انجام می دادم. بعد کارخانه ای در شهرک صنعتی آق قلا با امکانات کامل را با کمک همسرم راه اندازی کردم.
وی ادامه داد: بعد از گذشت 15 سال از فعالیت این کارخانه به دلایل مختلف و سرمازدگی محصولات و ضررهای مختلف و واردات بی رویه و عدم ثبات ارز و توجیه صادرات، کارخانه را واگذار کردم.
این تولید کننده گل و گیاهان دارویی و زینتی اضافه کرد: بعد از واگذاری کارخانه یک و نیم سال بیکار بودم. بعد تصمیم گرفتم کاری را شروع کنم که از نظر آرامش و نوع فعالیت بهتر بتوانم شرایطی را محیا کنم. این زمین گلخانه به مساحت یک هکتار را خریداری کردم که حدود 5 هزار متر به صورت گلخانه ایجاد شد.
گیاه استویا و آلوئه ورا در بستانه کشت می شود
بستان بان گفت: بعد از ساخت گلخانه ابتدا با کشت گیاه «استویا» شروع کردم و بعد کشت «آلوئه ورا». که در حال حاضر هر دو گیاه با هم کشت می شوند.
وی افزود: برای راه اندازی این گلخانه از جهاد کشاورزی و استانداری و مدیرکل اموربانوان استانداری قراردادی 10 ساله برای توسعه اقتصاد و صادرات در اتاق ایران و اتاق بازرگانی گرگان صورت گرفت.
بستان بان با اشاره به علاقمندی خود به فعالیت بانوان، اظهارداشت: اعتقاد دارم که فعالیت بانوان به لحاظ رشد اقتصادی و رشد اجتماعی خودشان در جامعه تاثیرگذار است به همین دلیل سعی کردم بانوان را به فعالیت های اقتصادی علاقه مند کنم.
باغداری در محل در روستاها راه اندازی شد
وی خاطرنشان کرد: در اتاق بازرگانی تلاش زیادی کردم. بانوانی که برای کمک به این گلخانه می آیند هر کدامشان تجربه یک فرد تحصیلکرده کشاورزی را دارند. خانم ها مظلومانه زحمت می کشند. سعی کردم حمایتشان و پشتیبانی کنم. با هماهنگی غفاری مدیرکل اموربانوان استانداری گلستان باغداری در محل را در روستاها آغاز کردیم.
بستان بان افزود: خانم هایی که سرپرست خانوار هستند را تشویق کردیم و به آنها نهال نشاء و آموزش لازم را دادیم و کمک کردیم و در زمان داشت سر زمین و موقع برداشت به مبلغ روز خریداری می شود.
اشتغالزایی 100 نفر از زنان سرپرست خانوار
وی ادامه داد: با این فعالیت ها جویی در استان به وجود آمده که با علاقمندی از یک هکتار، 10 تا 12 هکتار به زیر کشت گیاهان دارویی رفته است و در جهت حمایت توسعه اقتصادی زنان روستایی حدود 100 نفر اشتغالزایی داشته است.
بستان بان یادآور شد: در حال حاضر به صورت یک مجموعه کار می کنیم و مسئول انجمن گیاهان دارویی و از تحصیلشان افرادی که دکترای گیاهان دارویی دارند نیز استفاده می کنیم و آموزش می گذاریم. خیلی از دانشجویان دوره دکترا نیز به اینجا مراجعه می کنند.
وی افزود: در این گلخانه یک تیم برای کارآفرینی اجتماعی تشکیل شده که هم کشت آلوئه ورا و گیاهان دارویی و گل و گیاه زینتی را انجام می دهیم.
بستان بان در خصوص صادرات محصولات خود، گفت: صادرات شرایط خاص خودش را دارد و باید حتما استانداردهایی رعایت شود. محصولات ما در حال حاضر جوابگوی صادرات نیست که امیدواریم در این کار نیز بتوانیم موفق شویم.
محصولات گلخانه به سراسر ایران ارسال می شود
وی افزود: در حال حاضر محصولات این گلخانه به صورت عمده به بازارهای سراسر ایران و کارخانجات فرآوری کشور فروخته می شود.
بستان بان با اعلام رضایت از فروش محصولات خود، گفت: در استان کارخانه فرآوری وجود ندارد. انشاء الله با دریافت مجوز بسته بندی، دمنوش به صورت بسته بندی استاندارد به بازار ارائه می شود.
محصولات ایرانی ها خیلی بهتر از از محصول خارجی ها است
وی در خصوص شعار سال حمایت از کالای ایرانی، افزود: محصولات ایرانی ها خیلی بهتر از از محصول خارجی ها است ولی متاسفانه فکر می کنیم اگر محصول خارجی بگیریم خیلی بهتر است.
بستان بان اظهارداشت: جنس های خارجی هم مثل ایران خوب و بد دارد. می توانیم انتحاب کنیم و حمایت کنیم. بهترین شعار همین است اگر پشتوانه داشته باشد.
تحقق شعار سال نیازمند حمایت دولت است
وی با بیان اینکه بیشتر کارخانجات مشکل پیدا کرده اند، گفت: دولت باید حمایت کند. من یک تولید کننده هستم هزینه های سربار محصول من آنقدر زیاد است که می تواند با حمایت دولت کمتر شود. اگر دولت حمایت کند و محصول ما قابل حمایت باشد قطعا مردم به سمت محصول ایرانی می روند.
بستان بان خاطرنشان کرد: تولید کننده هزینه هایی از قبیل؛ بیمه، دارایی و غیره دارد و دولت باید برای تولید کننده روان سازی کند. با شعار نمی شود باید دولت کمک کند. به نظر من نقش اصلی در تحقق این شعار را دولت دارد و باید فرهنگسازی کند. رسانه ها نیز می توانند تاثیرگذار باشند. نه تنها جنس داخلی قابل رقابت هستند بلکه قابل دفاع هم هستند.
وی در خصوص نیروهای خود در گلخانه، گفت: در این مکان 15 نفر به طور مستقیم فعالیت دارند و در سطح استان نیز 100 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی ایجاد شده است.
بستان بان در خصوص زندگی خود در کنار این گلخانه، افزود: در گرگان در آپارتمان زندگی می کردم ولی به دلیل اینکه ما قدیمی ها نمی توانیم در آپارتمان زندگی کنیم این مکان را با طرح خود ساختم و با زندگی در اینجا طبیعت را حس می کنم.
مدرک گرا نیستم
وی گفت: همسرم نیز همکارم است و دو نفری این مکان را اداره می کنیم.
بستان بان در خصوص تحصیلتش گفت: با دیپلم شروع کردم و کارشناسی بازرگانی را گرفتم. اعتقاد به دانش و یادگیری دارم ولی مدرک گرا نیستم. 50 تا 60 دوره آموزشی را در داخل و خارج کشور گذرانده ام ولی دنبال مدرک نیستم. به نظرم نوع فعالیت مهم است و کاری که انجام می دهیم.
وی افزود: برای ساخت مجموعه گلخانه از صندوق توسعه بانک کشاورزی وام دریافت کردم.
جوانان توانایی خودشان را دست کم نگیرند
این کارآفرین به جوانان توصیه کرد: جوانان به خودشان اعتماد داشته باشند و خود را دست کم نگیرند. خود جوانان می توانند بانی ایجاد یک کار شوند. از هر کاری می توانند شرع کنند حتی بدون سرمایه. باید قوی گام بردارند و به خودشان ایمان داشته باشند.
وی افزود: جوانان باید اول هدفشان را مشخص کنند و بعد تشکیلاتی را برای خود ایجاد کنند. توانایی خودشان را دست کم نگیرند.
بستان بان در پایان با بیان اینکه من همچنان ورزش می کنم، گفت: سلامتی ام را مدیون ورزش هستم و اصلا حس نمی کنم سنم بالاست.
گزارش: ربابه کابلی
عکس: فائزه کابلی
نظر شما