به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندر آستارا، ولی جهانی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در همایش تخصصی واکاوی فرهنگ دریایی کرانههای جنوبی دریای کاسپین که در محل سالن اجتماعات شهرداری آستارا برگزار شد، اظهارکرد: حضور اولیه اقوام آریایی در سواحل جنوبی کاسپین به سه هزار سال قبل برمی گردد.
وی افزود: آثار به جای مانده از اقوام در سواحل دریای کاسپین باید شناسایی و به نسل جوان معرفی و شناسانده شود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تصریح کرد: آثار تاریخی که از فرهنگ و تمدن گیلان به دست آمده حد فاصل سپیدرود و کرکانرود است.
جهانی با اشاره به اینکه شهر تاریخی گسگر مربوط به دوره صفویه است، گفت: این شهر ۱۲۰ هکتار وسعت داشت.
وی با بیان اینکه گسگر صومعه سرا یک هزار و ۲۰۰ سال قدمت دارد، اظهارکرد: انواع معماری بومی و تلفیقی از معماری بومی استان با معماری اروپای شرقی کشف شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان به کاخ قشلاقی سردار امجد تالش اشاره کرد و افزود: این کاخ دو هزار متر رمبع وسعت دارد.
جهانی از معرفی و دستور کار قرار گرفتن کاخ قشلاقی سردار امجد شهرستان تالش به عنوان موزه باستانشناسی خبر داد و گفت: این کا در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه خانه بلژیکیهای بندر آستارا در فهرست آثار ملی ثبت شده است، افزود: مقدمات تبدیل این خانه به موزه گمرک پیگیری میشود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تصریح کرد: گمرک جمهوری اسلامی ایران تاکنون حدود ۴۰۰ میلیون تومان جهت بهسازی و مرمت این خانه هزینه کرده است.
جهانی از شناسایی ۵۴ اثر تاریخی در مسیر رودخانه آستارا چای و گردنه حیران خبر داد.
سابقه ۸ هزار ساله دریانوردی در ایران
مهدیس نجف زاده، دبیر اجرایی همایش تخصصی واکاوی فرهنگ دریایی کرانه های جنوبی دریای کاسپین نیز در این همایش با بیان اینکه سابقه دریانوردی و کشتیرانی در ایران هشت هزار سال است، افزود: ایرانیان آن دوران با دستیابی به تکنیک های دریانوردی و کشتیرانی پرچمدار این رشته بوده اند.
نجف زاده با اشاره به داده های علمی ارزشمند نهفته در حاشیه دریای کاسپین، تصریح کرد: نوسانات شدید آب نوار ساحلی از پنج و نیم میلیون سال قبل آثار را در زیر آب پنهان کرده است.
دبیر اجرایی همایش تخصصی واکاوی فرهنگ دریایی کرانه های جنوبی دریای کاسپین گفت: برای پیدا کردن این آثار باید کیلومترها جستجو در داخل نوار ساحلی این دریا صورت گیرد.
وی با بیان اینکه انسان ها قبل از پیشرفت در کشاورزی، حاشیه های دریا را به عنوان محل مناسب تامین غذا انتخاب کرده اند، افزود: استخوان های فوک دریایی کشف شده در مناطق ساحلی بهشهر ثابت کننده این گفته است.
نجف زاده تصریح کرد: ساحل نشینان به تدریج بر دریا تسلط یافته اند.
دبیر اجرایی همایش تخصصی واکاوی فرهنگ دریایی کرانه های جنوبی دریای کاسپین با اشاره به اینکه میراث فرهنگی دریایی، بخشی از تمدن اقوام و تعاملات و تبادلات فرهنگی منطقه ای و فرامنطقه ای را در خود دارد، اظهارکرد: دریای کاسپین به علت نقش راهبردی و ترانزیتی، از این منظر از اهمیت خاصی در جهان برخوردار است.
نجف زاده با بیان اینکه پژوهش های باستان شناسی زیر آب در کرانه های دریای کاسپین از پیشینه زیاد برخوردار نیست، گفت: در این همایش با بازشناسی بخشی از هویت غنی تاریخی و جلوه های ملموس و غیرملموس آن، دریچه ای نو بر پژوهش های فرهنگ دریای گشوده شد.
نظر شما