خبرگزاری شبستان، مسجد و کانون های مساجد آیتالله العظمی محمدتقی بهجت فومنی ـ متولد دوم شهریورماه ۱۲۹۵ و درگذشته در ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۸۸ـ از استادان درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم بود که طی سالیانی دراز در «مسجد فاطمیه» تدریس میکرد.
آیتالله محمدباقر تحریری از شاگردان آیتاللهالعظمی بهجت در مصاحبهای در این باره گفته بود «حدود سال ۱۳۵۴ بود که آیتالله العظمی بهجت در دهه آخر محرم و صفر برنامه روضهخوانی داشت که تا آخر عمر شریفش ادامه یافت، البته اوایل در منزلش برگزار میشد اما بعد از مسئله مرجعیت که ارتباطش با مردم بیشتر شد، هم درس و هم روضه به مسجد منتقل شد.»
در واقع مسجد فاطمیه از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۲ محل تدریس آیتالله العظمی بهجت بود و وی از سال ۸۲ تا پایان عمرش، در حسینیه فاطمیه قم تدریس میکرد.
بسیاری از مراجع تقلید و علما بنا بر سنت دیرین، مساجد را به عنوان محل تدریس خود بر میگزیدند و با این کار، سنت پیامبر اسلام و ائمه اطهار (ع) را پی میگرفتند، اقدام آیتاللهالعظمی سیدحسین بروجردی از مراجع تقلید در ساخت مسجد اعظم قم در جوار آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (ع) نقطه عطفی در برگزاری دروس خارج فقه و اصول در مساجد بود زیرا وسعت این مسجد، امکان برگزاری همزمان چندین درس را به صورت همزمان فراهم آورد.
نکته جالب این است که آیتاللهالعظمی بروجردی با تحمل دشواری بسیار، مسجد اعظم قم را بنا کردند به طوری که برخی از نزدیکان ایشان، آن عالم دینی را از این کار باز میداشتند، با این وجود خود آیتالله بروجردی، بنا بر نقل آیتالله العظمی محمد فاضل لنکرانی، گفته بود «بنا دارم در جوار حرم حضرت معصومه (ع) مسجدی چون مسجد گوهرشاد بنا کنم» و پیشبینی او این بود که حوزه علمیه قم در درازمدت به فضایی وسیع و مناسب جهت برگزاری دروس حوزویان نیاز دارد و چه بهتر که این مرکز در کنار حرم و با نام مسجد باشد.
اهمیت دادن روحانیت به مساجد بر کسی پوشیده نیست اما برخی از آنان به دلایلی که طرح آنها بیرون از حوصله این نوشتار است، حسینیهها یا منازل خود را برای تدریس انتخاب میکنند، موضوعی که شاید به نوبه خود موجب کاهش جایگاه مساجد در جامعه شده است.
بدیهی است هرچقدر روحانیون به دلایل و بهانههای گوناگون، مساجد را محور فعالیتهای دینی، فرهنگی و علمی قرار دهند، سایر گروههای مردم نیز بیشتر در این خانههای خدا حضور مییابند.
منابع:
ویکی فقه، خبرگزاری تسنیم و مرکز تنظیم و نشر آثار آیتالله العظمی بهجت
نظر شما