ایران هنوز به کنوانسیون برن نپیوسته است/ نقش مهم «کپی رایت» در  اقتصاد کشورها

خبرگزاری شبستان: اولا زهران گفت: سیستم کپی‌رایت بهترین عامل محرک است، زیرا توانمدسازی از منظر اقتصادی است ، در منطقه هنوز عراق و ایران به این کنوانسیون ملحق نشده‌اند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، هشتمین همایش ملی مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط با موضوع استراتژی ملی مالکیت ادبی و هنری امروز 25 شهریور در باغ موزه دفاع مقدس در حال برگزاری است.

 

«اولا زهران» مشاور ارشد وایپو در بخش توسعه کپی رایت، در سخنانی در این همایش گفت: کنفدراسیون بین‌المللی نویسندگان و خلق‌کننده آثار اعلام کرد که در سال ۲۰۱۶ این کنفدراسیون ٩/٢ بیلیون یورو حق نشر جمع آوری کرده است. در گزارشی دیگر ۲۳۹ انجمن مدیریت جمعی عضو کنفدراسیون سیزاک  هستند که این نشانه ارزش صنایع اقتصاد در این حوزه است. ترویج فرهنگ و خلاقیت امری مهم است؛ اما نقش اقتصادی هم در ذیل این امر بسیار ضروری است. اگر بشود به نوآوری اقتصاد نگاه ویژه‌ای کرد، قطعا این نوع اقتصاد جایگزین درآمد است. باید بتوانیم محیط‌هایی برای صنایع ایجاد کنیم. کلید موفقیت این امر سیستم کپی‌رایت است.

 

وی تاکید کرد: سیستم کپی‌رایت بهترین عامل محرک است، زیرا توانمدسازی از منظر اقتصادی است و برای مدت زیادی استفاده از معاهدات بین‌المللی در کپی‌رایت بیشتر به صورت فشارهای دیپلماتیک بوده است اما از لحاظ اقتصادی باید به آن توجه کرد.

 

زهران بیان کرد: اینکه امروز صنایع فرهنگی چقدر می تواند به درآمد ناخالص کشورها کمک کند در حدود ٥درصد است.

 

وی توضیح داد: خلاقیتی که تکنولوژی پشت آن است، فرصت‌هایی را فراهم می‌کند .اینکه دولت‌ها چگونه می‌توانند از این محیط سود ببرند بسیار حائز اهمیت است. یک دولت می‌تواند از جریان خلاق در بازار جهانی استفاده کند. از این رو سیستم کپی‌رایت بین‌المللی هم باید به معاهدات پایبند بماند.

 

مشاور ارشد وایپو گفت: به وجود آوردن رژیم کپی‌رایت در اقتصاد بسیار مهم است؛ زیرا ویژگی‌های آن در سیستم کپی‌رایت لحاظ شده است. بهترین رویکرد برای ایجاد کپی‌رایت نیز از طریق به وجود آوردن استرتژی ملی شکل می‌گیرد، زیرا این مسئله استراتژی استفاده از کپی‌رایت را تسهیل می‌کند. سیستم کپی‌رایت بین‌المللی چندین معاهده اصلی دارد که در حیطه حقوق مرتبط است.

 

زهران گفت: در صنعت نشر کتاب، ویدئو، صنایع نرم افزار، بازی کامپیوتری و... نباید تنها به بازار داخلی توجه کرد. قوانین ملی یک کشور در حیطه این حقوق‌ها باید حمایت لازم را داشته باشد، اما در بازار جهانی و کارکردهای آن نیز باید توجهات لازم انجام شود تا ببینیم چگونه یک محصول خلاق تولید، عرضه و به چرخه فروش می‌رسد. جمعیتی که آثار بین‌المللی تولید می‌کنند باید محصولات آن‌ها در خارج از مرزهای یک کشور نیز حمایت شود.

 

وی ابراز داشت: ایران از این شرایط مستثنی نیست زیرا این کشور دارای فرهنگ و هنر غنی است که می‌تواند آثار خوبی را تولید کند. فرهنگ فراسرزمینی است و مرز ندارد. ممکن است یک اثر به خارج از مرزهای کشور صادر شود، پس یک سیستم محکم کپی‌رایت را باید به وجود آورد تا آثار خلاق به یک دارایی اقتصادی تبدیل شود تا اهرمی برای ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر باشد.

 

مشاور ارشد وایپو تصریح کرد: ارکان اصلی سیستم کپی رایت ابتدا بدون شک چهارچوب حقوقی محکم است و ایران در حال حاضر یک لایحه جدید را ایجاد کرده است که امید است سریعا تصویب شود زیرا با داشتن این چهارچوب مستحکم می‌توان منافع افراد خلاق را تامین کرد.

 

زهران گفت: باید یک زیرساخت عملیاتی و اثربخش را ایجاد کنیم، بخشی از این امر در دفتر حقوق کپی‌رایت، شورای حل اختلاف و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران پیگیری می‌شود. سازمان‌های مدیریت جمعی نیز باید در کنار این سازمان‌ها قرار بگیرند زیرا آنها به حقوق روح می‌بخشند. این سازمان مدیریت جمعی درآمد اقتصادی شرکت‌ها را مدیریت می‌کند.

 

وی با بیان اینکه سازمان مدیریت جمعی نقش مهمی را در زنجیر ارزشی ما ایفا می کند، گفت: دسترسی به محتوا و حقوق پدیدآورندگان در این سازمان شناسایی شده است و کسی که محصولی را استفاده می‌کند باید حقوق آن را پرداخت کند.

 

وی در پایان گفت: یکی از موضوعات هم پیوستن به کنوانسیون برن است. در منطقه کنوانسیون برن افغانستان ماه گذشته اضافه شد اما هنوز عراق و ایران به این کنوانسیون ملحق نشده‌اند.

 

کد خبر 705683

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha