به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر قبادی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی عصر دیروز در بزرگداشت روز ملی فردوسی گفت: هانری ماسل گفته است من عمرم را وقف ادبیات فارسی ایرانی کردم برای اینکه بر شما استادان جهان بشناسانم که این ادبیات عجیب چیست چاره ای ندارم که به مقایسه بپردازم و بگویم ادبیات فارسی بر 4 ستون فردوسی، سعدی، حافظ و مولانا استوار است.
دکتر قبادی اظهار داشت: آقای دکتر کسری در این جلسه فرمودند جهان امروز چه نیازی به فردوسی دارد. به نظر بنده ظرفیت گفتگومندی شاهنامه قابل توجه است، اگر ما از این نگاه یک بار شاهنامه را بازخوانش کنیم. تمهیدات فنی دقیق که فردوسی از زبان رستم برای دعوت اسفندیار خلق می کند، حائز اهمیت است. تناسب لحن و متن برای اینکه جنگی درنگیرد، جالب است. فردوسی می کوشد که مرامنامه گفتگومندی را به نحو احسن بیان کند. وقتی با دانش تفکر بشود جهان را توسعه داد برای چه باید جهان را منهدم و نابود کنیم. وقتی در جریان درگیری های احتمالی بین سام و پادشاه کابل از زبان سیمیندخت می گوید حق ندارید به مردم تعرض کنید. فردوسی تا این حد برای آینده به ما درس می دهد.
رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بیان کرد: علیرغم اینکه شاهنامه ژانر حماسی است، تمایز فوق العاده فردوسی میان حماسه و خشونت را شاهد هستیم. حکمت، تعقل، خردورزی، بشردوستی و ترجیح کرامت انسان بر هر چیز سراسر شاهنامه را پوشانده است و فردوسی همه اینها در گروی توجه به خرد قدسی می داند، خردی که چشم جان است نه خردی که سودگرا و سودپرست باشد، خردی که در مقابل خرد اهریمنی است، خردی که چراغ راه است.
بر اساس این گزارش، دکتر کسرایی، معاونت اجتماعی فرهنگی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این مراسم عنوان کرد: این سوال باید مطرح شود که چرا به فردوسی و شاهنامه نیاز داریم، سهم فردوسی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی این تعداد جمعیت نیست که در این مراسم حاضر هستند. چرا در زمان حاضر به فردوسی نیاز داریم، ایران چه مشکلات هویتی در اثر فرآیند جهانی شدن دارد، فردوسی در تقویت هویت ملی و پیوندهای ملی بین ایرانیان چه کمکی می تواند بکند. متاسفانه ما از این مسئله غافل هستیم، شاهنامه و فردوسی خیلی می توانند به پالایش چنین فضایی و تقویت هویت ملی ایرانی کمک کنند.
نظر شما