به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، قلم به دست که میگیرند درباره هر چیزی مینویسند. هر چیزی که ارزش خبری داشته باشد و مردم بخوانند. شاید قلمشان به شیرینی یک نویسنده رمان یا داستان عاشقانه نباشد و حتی کمی تند و تیز هم بنویسند اما هدفشان هر چه است کارشان نوشتن برای مردم است. عصر تبلت هم نتوانسته از اهمیتشان در زندگی ما بکاهد. همه ما به خبرنگاران نیاز داریم و روزی و ساعتی نیست که خبری از یک خبرنگار را از زیر انگشت یا چشم نگذرانده باشیم. خبرنگار و کتاب اگر یک وجه مشترک داشته باشند آگاهی بخشی آنان است.
نخستین نشست کتابخوان خبرنگاران استان گیلان که امروز(22اردیبهشت) در کارگاه هنر سروش برگزار به دنبال تجربه کتابخوانی خبرنگاران است.
در نشست کتابخوان نمایندگان هر قشری( که این بار خبرنگاران هستند) که از سوی اداره کل کتابخانههای عمومی تعیین شود طی هفت دقیقه( به قول مجری هفت دقیقه طلایی) فرصت دارند کتابی را که خواندهاند معرفی کنند، این معرفی باید طوری باشد که من و توی مخاطب راغب شویم، برویم کتاب را بخوانیم.
اندیشه ورزی مهمترین وجه اشترک مسجد و کتابخانه
دکتر هادی نوری، مدیرکل اداره کتابخانههای عمومی گیلان در ابتدای این مراسم اظهار کرد: امروزه دانایی منبع و کانون قدرت است.
وی افزود: در دنیای مدرن رسانهها به دنبال نمایش واقعیت و در دنیای پسا مدرن رسانهها واقعیت سازی را دنبال میکنند.
نوری، عمومی سازی و سرعت تولید و انتقال خبر را دو ویژگی رسانهها در قرن 21 دانست و گفت: رسانهها امروز حوزه عمومی ما را میسازند و هیچ کس و هیچ چیز نیست که از قلمرو رسانهها مصون باشد.
وی با بیان اینکه فناوریهای جدید ارتباطی کاری میکنند که انسان با انبوهی از اطلاعات مواجه باشد، افزود: مشکل کار اینجاست که این انبوه اطلاعات نامنسجم و ناهدفمند است.
مدیرکل اداره کتابخانههای عمومی گیلان اعلام کرد: کاری که این حجم از اطلاعات میکند این است که باعث میشود اطلاعات انسان را به پیش برده و هدایت کند نه اینکه انسان سوار بر اطلاعات باشد.
وی خاطرنشان ساخت: تسلط اطلاعات بر زندگی باعث میشود تا حق انتخاب و تصمیم گیری از انسان گرفته شود و انتخابهای انسان تحت تاثیر فضای سنگین اطلاعاتی شاخته شود.
نوری یادآور شد: وقتی با کتاب مواجه میشویم از مرحله دیدن و خواندن عبور کرده و به مرحله اندیشه ورزی میرسیم.
وی اضافه کرد: در فضای رسانه چشمان ما میبیند، می خوانیم اما تامل نمیکنیم چون فضای مجازی امکان تامل را از ما میگیرد.
مدیرکل اداره کتابخانههای عمومی گیلان به قول جامعه شناسان کتاب را یک ابزار گرم توصیف کرد و گفت: گرمای کتاب در آگاهی بخشی و تولید اندیشه آن است.
وی فناوریهای ارتباطی را اندیشه گریز و کتاب را اندیشه گرا خواند و اظهار داشت: فناوریهای ارتباطی ما را در سطح نگه داشته اما کتاب ما را به عمق و ژرفا میبرد.
نوری تاکید کرد: اگر در فضای ارتباطات بدون کتاب یعنی ابزار آگاهی بخواهیم تولید خبر داشته باشیم کارمان سطحی و بدون اندیشه ورزی خواهد بود.
این قافله عمر
در ادامه محمد کاظم شکوهی راد، مدیر مسئول روزنامه گیلان امروز با ابراز تاسف از میزان کم کتاب خوانی در جامعه گفت: وقتی صحبت از کتاب و کتابخوانی میشود غصه دار میشوم.
وی افزود: ملتی هستیم که به لحاظ پیشینه فرهنگی و صبغه مذهبی باید توجهمان به کتاب بیشتر از اینها باشد.
شکوهی راد اظهار داشت: پیش از اسلام کتابخانههای بزرگی داشتیم و بعد از اسلام هم کتاب آنچنان واجد ارزش والایی شد به طوریکه معجزه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) یک کتاب یعنی قرآن کریم تعیین شد.
وی اعلام کرد: عزیزترین و شریف ترین پدیده در مقدسات ما کتاب است.
این خبرنگار خاطرنشان ساخت: اگر کتاب نخوانیم و آگهی برای شناخت سره از ناسره نداشته باشیم مقهور هجمه اطلاعاتی رسانهها شده و هویت فرهنگی و ملی و حتی هویت انسانی ما با خطر مواجه میشود.
وی در ادامه اثری از خود را به نام این قافله عمر را به حاضران معرفی کرد و گفت: این کتاب ملاحظات یک ناقد اجتماعی است.
مدیر مسئول روزنامه گیلان امروز گفت: این کتاب مسیر 22 هزار روز زندگی یک خبرنگار را در مواجه با مسائل روزمره اجتماعی، سیاسی و فرهنگی تصویر میکند.
چاپ و مطبوعات در گیلان از مشروطه تا امروز
سید حسن ضیابری، روزنامه نگار و مدیر مسئول هفته نامه هاتف نیز با معرفی چاپ و مطبوعات در گیلان از مشروطه تا امروز گفت: این کتاب نوشته محمد جواد سیهلی نقشی است.
وی این کتاب را اثری ارزشمند درباره تاریخ مطبوعات گیلان توصیف کرد و افزود: چاپ و مطبوعات در گیلان از مشروطه تا امروز در پنج فصل چاپخانههای گیلان، نمایی از مطبوعات کشور، مطبوعات گیلان و ویژگیها، معرفی اجمالی مطبوعات گیلان از مشروطه تا پهلوی، مطبوعات دوران پهلوی تا انقلاب و مطبوعات گیلان بعد از انقلاب نگارش شده است.
ضیابری اظهار داشت: هر ملتی اگر عمیقاً به پیشینه خود نگاه کند با موانع و مشکلات مواجه نمیشود.
مدیر مسئول هفته نامه هاتف، مطالعه را تنها منحصر به خواندن کتاب ندانست و گفت: مطالعه روشن شدن فضای تاریک ذهنی است و این امر با هر مطالعه ای ممکن است به دست بیاید.
ترس از تاریکی
کبری اجدادی، خبرنگار و سردبیر بخش گفتگوی ویژه خبری سیمای مرکز گیلان پیش از معرفی کتاب مورد نظر خود، گفت: روان درمانگرها میگویند، اگر میخواهید آلزایمر نگیرید، خوب حرف بزنید و هوشیاریتان افزایش پیدا کند روزی 6 دقیقه کتاب بخوانید.
وی با معرفی کتاب ترس از تاریکی اثر سیدنی شلدون، نویسنده آمریکایی گفت: شاید 100 صفحه اول کتاب خسته کننده باشد اما این رمان به شدت ذهن را درگیر میکند.
اجدادی اظهار داشت: ترس از تاریکی آخرین کتاب سیدنی شلدون، نویسنده محبوب و پرفروش آمریکایست که در سال ۲۰۰۴ منتشر شد. این رمان تمام پس زمینه های درام، حادثه ای، معمایی، عاشقانه و حتی علمی-تخیلی را در خود جای داده است.
این خبرنگار اعلام کرد: درون مایه اصلی داستان کتاب توجه به قدرت و ثروت در جوامع است.
خاطرات کشتی گیلان در یک کتاب
کریم خرسند، مدیر مسئول روزنامه سوال و جواب با معرفی کتاب خاطرات کشتی گیلان، گفت: این کتاب خاطرات زندگی احمد خوش عقیده، پیشکسوت کشتی در گیلان است.
مدیرعامل خانه مطبوعات گیلان اظهار داشت: در این کتاب علاوه بر خاطرات آقای خوش عقیده، بخشی از قهرمانان کشتی گیلان در قبل و بعد از انقلاب معرفی شدهاند.
رسانه و سیاست خارجی
احمد کبیری، مدیر خبرگزاری ایرنا در گیلان در ابتدای سخنان خود گفت: قضه پرغصه کتاب نخواندن ما یک موضوع کلیشهای است.
وی اظهار داشت: فضای مجازی و شبکه های اجتماعی مزید بر علت کتاب نخواندن در جامعه ما شده است.
کبیری به معرفی کتای رسانه و سیاست خارجی اثر مسعود میرزایی پرداخت و گفت: این کتاب با محوریت فعالیت رسانههای بیگانه در پرونده هستهای ایران نوشته شده است.
وی با بیان اینکه حرف اول را در دنیا و مناسبات قدرت، دیپلماسی رسانه میزند، گفت: کار خبرنگاران با توجه به تحولات امروزی، پیوند تنگاتنگی با سیاست خارجی دارد.
مدیر خبرگزاری ایرنا در گیلان با بیان اینکه موقعیت راهبردی گیلان خبرنگاران این استان را ناگزیر میکند که درباره سیاست خارجی مطلع باشند، گفت: چالشهایی در گیلان داریم که همه متاثر از سیاست داخلی نیست.
وی اذعان کرد: رسانه امروزی اطلاع رسانی صرف نمیکند بلکه فرهنگ سازی هم میکند.
کبیری با تاکید بر اینکه ابر رسانههای دنیا در حال آموزش سبک زندگی به جوامع هستند، گفت: رسانه امروز نباید از فرهنگ سازی و ارائه سبک زندگی غافل شود.
مدیر خبرگزاری ایرنا در گیلان خاطرنشان ساخت: لازم است رسانهها صرفنظر از انعکاس اخبار به دنبال تولید محتوا با رویکرد فرهنگی اسلامی و ایرانی باشند.
سیاحت نامه زین الابدین مراغهای پیشنهاد خواندی یک خبرنگار
حسین خاکزاد، مدیرمسئول پایگاه خبری خزر آنلاین به معرفی کتابی از گنجینه ادبی ایران پرداخت و گفت: کتاب سیاحت نامه ابراهیم بیگ و زینالعابدین مراغهای به زبانی ساده و روان نوشته شده است.
وی با بیان اینکه سیاحتنامه ابراهیمبیگ کتابی در گونه سفرنامهای به فارسی از زینالعابدین مراغهای است که در حدود سال ۱۳۲۱ هجری قمری در استانبول منتشر شد گفت: این کتاب تأثیر زیادی در آگاهی اجتماعی و سیاسی جامعه ایران در آستانه جنبش مشروطه ایران داشتهاست.
خاکزاد اضافه کرد: کتاب با گزارش مسافرتی آغاز میشود که اندک اندک در انتها تمثیلی میگردد. ابراهیمبیگ یک تاجر زاده ایرانی است که در مصر بزرگ شده و ثروتی اندوخته است. بین او و دختری از خانه زادانش به نام محبوبه تعلق خاطری هست. اما عشق بزرگ تر و محبوبه واقعی اش ایران یا به قول یکی از آدمهای قصه «ایران خانم» است.
وی اذعان داشت: نویسنده کتاب در عالم خیال وطن را بی نقصترین و منزهترین جاهای دنیا میداند، تا حدی که حاضر نیست هیچ خبر ناگواری راجع به ایران بپذیرد یا حتی بشنود. در برابر هر سخن واهی اما امید بخشی درباره ایران را با دادن پاداش به گویندهاش استقبال میکند.
مدیرمسئول پایگاه خبری خزر آنلاین اظهار کرد: ادوارد براون درباره این کتاب مینویسد، سیاحتنامه ابراهیمبیگ در تحریک حس نفرت و انزجار مردم ایران نسبت به حکومت مخرب و افتضاحآمیز مخصوص دوره سلطنت مظفرالدین شاه نقش بزرگی داشته و شهرت بسزایی در میان عامه کسب کرد.
نظر شما