به گزارش سرویس دیگر رسانه های شبستان، دکتر علیرضا فتاحی معاون پژوهشی سازمان سراج و استاد دانشگاه در گفتگوی تفصیلی با خبرگزاری علم و فناوری در فارس، در خصوص فیلترینگ تلگرام اظهار داشت: وظیفه دولت تأمین امنیت، آرامش و رفاه مردم در تمامی زمینههاست و یکی از فضاهایی که باید در آن تأمین امنیت، رفاه و آرامش کند فضای مجازی است و دولتها به خاطر اصول و مبانی قانونی و عرف جهانی موظف هستند به فضای مجازی ورود کنند.
وی افزود: تقریباً 10 سال است که مقام معظم رهبری اعلام کردند شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی کنید و در حکم انتصاب اعضای شورای عالی فضای مجازی هم در 5 بند و موضوع تذکر دادند که امنیت اطلاعات برقرار شود و افشای اطلاعاتی نداشته باشیم و جلوی آسیبهای فرهنگی گرفته شود و بسترهای شبکه ملی اطلاعات فراهم شود.
معاون پژوهشی سازمان سراج شورای عالی فضای مجازی کشور را در حد شورای انقلاب فرهنگی خواند و تصریح کرد: متأسفانه بسترهای شبکه ملی اطلاعات فراهم نشد و در این چند سال شورای عالی فضای مجازی که هم شان شورای انقلاب فرهنگی است بهسختی تشکیل جلسه داد.
وی اظهار داشت: مقام عالی کشور در شورای عالی فضای مجازی منصوب است و باید آمادهسازی بستر و راهاندازی شبکه ملی اطلاعات انجام میگرفت اما متأسفانه انجام نشد و بعد با فشار سایر اعضا و حکم دادستان بالاخره شورای عالی فضای مجازی برای امنیت کشور ورود کرد.
فتاحی تصریح کرد: امنیت مردم درخطر بود و بعد از اتفاقاتی که در مجلس شورای اسلامی افتاد، هر 4 متهم اعتراف کردند بستر امن شان برای طراحی اعمال خلافکارانه فضای مجازی و بهویژه تلگرام است.
وی به نقش دولت در فیلترینگ تلگرام اشاره کرد و افزود: دولت باید ورود میکرد و نکرد و بعد قوه قضاییه ورود کرد و افکار عمومی نیز فشار آوردند و شورای عالی فضای مجازی علیرغم میل برخی از دولتیها به فیلترینگ تلگرام رأی داد.
وی ابراز داشت: در حال حاضر تلگرام فیلتر است و برخی با فیلترشکن دسترسی دارند اما در یک پروسه زمانی این دسترسیها کم میشود و عدم دسترسی را شاهد خواهیم بود. در حال حاضر دسترسی مشترکان اپراتورهای ایرانسل، همراه اول، تالیا و رایتل به تلگرام قطعشده است و در این مرحله شرکتهای سرویسدهنده اینترنت کابلی دسترسیها را به تلگرام محدود خواهند کرد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: یکی از کارهایی که پاول دوروف مدیر تلگرام برای تحریک مردم و فشار بر مدیران انجام داد، وی پی ان داخلی و فیلتر داخلی بود و تا مدتی دیگر سرورهایشان را به بلاک چین منتقل میکنند.
وی ابراز داشت: درصورتی که سرویس خدمات دهنده داخلی ما قدرتمند شده باشد میتواند دسترسی سرورهای بلاک چین را قطع کند والا فیلترینگ تلگرام شاید عملاً صورت نگیرد و اگر تلگرام بخواهد سرورهایش را به گوگل و آمازون منتقل کند ممکن است اختلالاتی درزمینهٔ استفاده از موتور جستجوگر گوگل در ایران به وجود آید و محدودیتهایی روی این دو نیز اعمال شود.
فتاحی در خصوص استقبال از پیامرسانهای داخلی گفت: طبق آمار وزارت ارتباطات روزانه بیش از یکمیلیون نفر از شبکههای خارجی نظیر تلگرام به شبکههای داخلی کوچ میکنند و بسیاری از شبکههای داخلی پیشبینی چنین حجمی را نکرده بودند و ایتا و آی گپ با این مشکل روبرو شدند و سروش هم علیرغم اینکه مدتها پشتیبانی صداوسیما را داشت نتوانست خودش را هماهنگ کند و الآن شیب جذب ممبرش کاهش پیداکرده است و کار با آن برای مخاطب راحت نیست.
وی افزود: شبکه داخلی «بله» بسترهای بانکی را در اختیار کاربر گذاشته و استقبال خوبی هم از آن شده است و سرعت سیستم دهی آی گپ تقریباً از بقیه بهتر بوده است و همه پیامرسانهای داخلی دارند بهتناسب خود تلاش میکنند اما مشکل اینجاست که اینها روی ذائقه شناسی مردم باید بیشتر کار کنند.
معاون پژوهشی سازمان سراج خدمات دولت به تلگرام را دستودل بازانه توصیف کرد و اظهار داشت: تلگرام با خدمات ویژه وزارت ارتباطات پشتیبانی میشد و بخشی از سرعتبالای تلگرام بدین خاطر بود و توافقاتی با دولت صورت گرفته بود که خدمات دستودل بازانه به تلگرام انجام شد و ابعاد این توافق بعداً معلوم میشود. الآن هیچیک از پیامرسانهای داخلی به این خدمات دسترسی ندارند زیرا هنوز فیلترینگ تلگرام و عدم دسترسی آن نهایی نشده است و ظرفیتها خارج نشده است و این مشکلات فنی و اجرایی دست پیامرسانهای داخلی را برای افزایش ظرفیت بسته است.
وی تصریح کرد: برخی کانالها و گروهها مخاطبان خودشان را به یک یا چند پیامرسان داخلی منتقل کردند و برخی نیز در همه پیامرسانهای داخلی کانال خود را ایجاد کردهاند که این دسترسی و آپدیتها را سخت خواهد کرد. البته این طبیعی است و مردم در حال گذر از این بحران تغییر وضعیت که کوچ نامگرفته است هستند.
فتاحی گفت: در آینده ممکن است نرمافزارها و پیامرسانهای دیگری ایجاد شوند و برخی اقداماتی صورت بگیرد و بخواهند فضا را ملتهب کنند و اینجاست که نیاز به قانونگذاری احساس میشود و شورای عالی فضای مجازی کشور و شورای انقلاب فرهنگی باید فکر اساسی کنند و یکی از مواردی که باید به آن بپردازند شبکه ملی اطلاعات است.
وی با بیان اینکه باید مرزها را بر اینترنت خارجی بست گفت:باید اطلاعات گزینشی شود، کاری که در همه دنیا انجام میشود. در این حالت سرعت بسیار افزایش مییابد و قیمت به یکدهم قیمت فعلی کاهش مییابد و امنیت تحقق مییابد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بیگ دیتاها یک فاز جدید از علم را به نام دیتا ماینینگ در دنیا بازکردهاند اظهار داشت: سرویسهای امنیت ملی هم به دنبال دیتا ماینینگ هستند. وقتی سرورها خارج باشد اطلاعات خارج میشود و همین الآن هم بسیاری از اطلاعات مردم ما و ارتباط مردم از طریق همین سرورها از کشور خارجشده و آنها از این اطلاعات استفاده میکنند و سالها ضرر خواهیم کرد و این فیلترینگ جلوی ضرر بیشتر را خواهد گرفت.
فتاحی با بیان اینکه مؤسسات و نهادها و مسئولین کشور از دادهها و ذائقه شناسی مردم و دادهکاوی استفاده کنند در برنامهریزیهایشان بهتر عمل خواهند کرد و در ادامه تصریح کرد: وقتی سرورها داخل باشد دیگران اشرافی ندارند اما وقتی سرورها در خارج باشد میتوانند در یکلحظه تمام کاربرها را درگیر یک موضوع کنندبدیهی است وقتی به منابع اطلاعاتی و دادهها دسترسی نداشته باشیم نمیتوانیم هیچگونه برنامهریزی هم کنیم.
نظر شما