شیعه نقش بی بدیلی در تمدن اسلامی دارد / قائل به گفتگوی آزاد بین مذاهب هستیم

خبرگزاری شبستان: مدیر حوزه های علمیه کشور گفت: نقش تمدنی اسلام و مذاهب اسلامی از اهمیّت ویژه ای برخوردار است، اسلام سهم یگانه ای در در تولید و تدبیر دانش های دارد و در میان نقش بزرگان شیعه بی بدیل است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله علیرضا اعرافی صبح امروز (20 اردیبهشت) در مراسم افتتاحیه کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که در مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) در قم برگزار شد، اظهار داشت: نقش تمدنی اسلام و مذاهب اسلامی از اهمیّت ویژه ای برخوردار است، اسلام سهم یگانه ای در در تولید و تدبیر دانش ها دارد.

 

وی با بیان این که تولید و گسترش علوم اسلامی از منظرهای مختلفی قابل تفکیک و بررسی است، تصریح کرد: یکی از این مناظر، منظر مذهب است، شیعه به مثابه جزئی از کل تمدن اسلامی نقش مهمی در این عرصه ایفا کرده و این کنگره در میان نقش های متنوعِ علما و بزرگان شیعه؛ به نقش علمی و معرفتی آن می پردازد.

 

آیت الله اعرافی افزود: نقش علما و بزرگان شیعه هم در حوزه های نرم افزاری و تولید اندیشه پررنگ است، هم در حوزه تولیدات سخت افزاری توانسته تا حد مطلوبی پیش رود، نقش آفرینی پیروان مکتب اهل بیت(ع) دایره وسیعی دارد و دایره همه علوم را در برمی گیرد.

 

وی عنوان کرد: همیشه شاهد این بودیم که یک داد و ستد و یک گفتگوی آزاد بین مذاهب اسلامی وجود داشته است، البته در مقاطعی دچار مشکلاتی شدیم اما با تدبیر رهبری جامعه اسلامی و ورود علمای برجسته جهان تشیَع و اهل سنت آن مشکلات از میان برداشته شد، این نوع نشست ها و کنگره ها هم باید در یک مسیرعلمی و با رویکرد تحلیلی و سازنده برگزار شود تا نتیجه آن به صورت متقن و مستدل دراختیار جامعه عملی قرار گیرد.

 

امام جمعه قم افزود: ما قائل به این هستیم که نگاه های ستیزگر، افراطی و تکفیری باید از بین برود، و نگاه علمی و عقلی و نگاه حقیقت جویانه و منصفانه جایگزین آن شود، آیت الله مکارم شیرازی در همین قم کنگره مقابله با جریان های افراطی و تکفیری را برگزار کرد تا نشان دهیم مرجعیت شیعه با این شیوه های سلفی و تکفیری مخالف هستند.

 

آیت الله اعرافی خاطرنشان کرد: در دوره معاصر، بخصوص در دهه های اخیر حوزه های علمیه ما در پروتو انقلاب، دوره جدیدی از رشد و شکوفایی را آغاز کرده است؛ ما درعلوم قرآنی علاوه بر مباحث سنتی پیشین به قلمرو های جدیدی در تفسیر دست یافته ایم.

 

وی اضافه کرد: در این دوره تفسیر های بزرگ ترتیبی و موضوعی اتفاق افتاد، همچنین تفسیر های تخصصی ناظر برعلوم انسانی و اجتماعی و تفاسیری که ناظر بر آثار مستشرقان است از دست آورد های جدیدی می باشد که در عرصه تفسیر داشته ایم.

ورود حوزه های علمیه به ابواب نو و مسائل فقهی مستحدثه

آیت الله اعرافی ادامه داد: همچنین در علم رجال کارهای خوبی در تنظیم و تجمیع احادیث انجام شده است، در حوزه فقه و اصول علاوه بر استمرار شیوه های سنتی فقه، در مسائل مستحدثه و نوین ورود پیدا کرده ایم و مباحث تطبیقی را تا حد قابل توجهی مورد اولیت و بررسی قرار داده ایم.   

 

وی ابراز کرد: در حوزه علوم عقلی، کلام، فلسفه  و منطق هم اتفاق های خوبی شکل گرفته و همه فلسفه های غربی را مورد توجه و نقد و تطبیق قرار داده ایم، در حوزه کلام جدید، الهیات تطبیقی، فسلفه دین، معرفت شناسی، علوم انسانی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، مدیریت، تاریخ، جغرافیا و دیگر مباحث مورد احتیاج نیز وارد قلمرو و افق های جدیدی شدیم که در حوزه های شیعی گنجینه ذی قیمتی است.

 

عضو شورای عالی حوزه های علمیه کشور گفت: ما باید برای فراهم شدن زمینه گفتگوی میان مذاهب به تحلیل ها و تطبیق های دقیق تری برسیم، در این صورت است که نقاط ضعف و قوت جهان اسلام شناخته خواهد شد.

 

 

کد خبر 704558

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha