مواضع ایران در خصوص سیاست های خارجی واضح و روشن است

روشن شدن مواضع سیاسی خارجی ایران در مصاحبه ای وزیر امور خارجه در نیویورک و بازتاب آن در رسانه های خارجی بسیاری از ابهامات را در این باره مرتفع و اهداف ایران را برای جهان مشخص کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی،وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به نیویورک با پروفسور کاوه افراسیابی ، استاد دانشگاه و محقق ایرانی مقیم آمریکا از موقعیت کنونی ایران در جهان سخن گفت که هر یک از خبرگزاری ها و روزنامه های جهان به ترتیب این مصاحبه را براساس اهمیت ویژه آن در تیتر اصلی اخبارشان قرار دادند.
به گزارش ایراک وار، در این مصاحبه افراسیابی از صالحی با پرسش این سئوال آغاز کرد که در خصوص دیدارتان با کاترین آشتون، وزیر امور خارجه اروپا توضیحاتی بدهید؟
صالحی:
این دومین دیدار ما بود و البته مکالمه های تلفنی ای نیز با ایشان داشته ام، عمده صحبت های ما درباره برنامه هسته ای ایران و توافق و استقبال طرفین نسبت به این موضوع بود و استقبال گروه 1+5 که و صحبت از عضویت ایران و تبدیل شدن این گروه با عنوان 1+6 و آشتون متعهد شد تا پاسخ نامه جلیلی سخنگوی برنامه هسته ای ایران را هر چه زودتر برگرداند.
ما به ادامه برنامه های هسته ای خود به عنوان برنامه ای متعهدانه در عدم اشاعه سلاح هسته ای تاکید کردیم و جزییات این برنامه را برای ایشان شرح دادیم و حقوق خود را در این باره یادآور شدیم.
و ادامه دادیم که ایران در خلع سلاح هسته ای و عدم اشاعه بیشتر از هر کشور دیگری متعهد است و بالاترین نگرانی ایران در برنامه هسته ای در همین باره است.
من به ایشان گفتم که برنامه هسته ای ما صلح آمیز است و شغله های فکری شما از آن ما نیز است. ما تلاش می کنیم اعتماد دو جانبه ای را در این باره ایجاد کنیم و این یکی از بزرگترین اهداف ما است و اگر در این میان ابهام یا مسئله تخصصی ای باشد باید در قالب مذاکرات طرفین حل شود و هر یک از آنها نگرانی های طرف مقابل را مرتفع کند.ما باید راه حل های ابتکاری ای را در این باره ارائه کنیم .
همچون روسیه که قدم به قدم پیشنهادها و راه حل های تازه ای پیش روی ما گذاشت و ما بعد از بررسی آنها را عملی کردیم و جزییات خاص نیازمند بحث های ویژه و کارشناسانه است همانگونه که دولت روسیه موافقت همکاری هسته ای خود را در تهران اعلام کرد و به این توافق رسیدیم که هر فعالیت و هر گامی باید زیر نظر آژانس بین المللی هسته ای باشد.
خانم آشتون اظهار کرد که در مورد موافقت روسیه و همکاری متقابل با ایران آگاهی دارد و سایر کشوهای 1+5 نیازمند تفکر و مشورت بیشتر در این باره هستند.
به محض نخستین تماس های ما با ژنو نکات مثبتی از تفاهم و درک مقابل عاید ما شد در حالی که کارشناس هیچ کشوری اجازه بازدید از مراکز سانتریفیوژ آنها را ندارند کارشناسان ما اجازه یافتند که از این مراکز و پیشرفت های علمی آنها بازدید کنند.
افراسیابی: ایران اخیرا یوکیو آمانو، رییس آژانس بین المللی هسته ای را دعوت کرده است تا از مراکز هسته ای ایران بازدید کند ،جایگاه و اهداف این دعوت چیست؟
صالحی:
این دعوتنامه از طریق فریدون عباسی رییس سازمان انرژی هسته ای ایران برای ایشان فرستاده شده است و این دعوت نامه ذاتا نمی تواند با پیش شرط های قبلی همراه باشد و اگر آمانو از این دعوت سرباز بزند دعوت های ما همچنان ادامه خواهد یافت. ایران به عنوان کشور عضو متعهد آژانس درباره همکاری با این ارگان بسیار فعال است و بازدید رییس آژانس از کشورهایی که درگیر فعالیت های هسته ای هستند را محترم می شمارد.
افراسیابی: دکتر محمود احمدی نژاد در سفر خود به نیویورک خاطر نشان کرد اگر سوخت اولیه از کشورهای خارجی تامین می شد ایران فعالیت های هسته ای خود در خصوص غنی سازی اورانیوم 20 درصدرا متوقف می کرد، آیا این بدین معنی است که پرونده تبادل سوخت اولیه هنوز روی میز مذاکره است؟
صالحی: بعد زاز اینکه ما به قابلیت غنی سازی اورانیوم دست یافتیم برخی کشورها مثل آمریکا و روسیه با گذاشتن شروطی تبادل سوخت های اولیه را متعهد شده اند ما ابتدا کمی شکه شدیم چرا که تبادل غنی سازی کربنیک امری تجاری مرسوم و قانونی در سطح جهان است و چرا در مورد ایران باید همواره با شروطی همراه باشد.
و از همین رو بیانیه تهران در این باره در سال 2010 مبنی بر همکاری هسته ای ایران با ترکیه و بریل مطرح شد که به شدت خشم مقامات آمریکایی و دفتر اوباما را برانگیخت.
در حالی که بسیاری از کشورها در شور با ترکیه و برزیل قبل از این قراداد از وجود شانس کمی برای برد و سود سخن گفته بودند ابراز آمادگی ما برای اعطای 120 کیلو اورانیوم تعجب همگان را بر انگیخت اما آمریکا با آن مخالفت کرد و ما از خود می پرسیم چرا؟امروز ما آماده ایم تا مبادله سوخت را براساس آنچه که ریاست جمهوری گفته انداز سر بگیریم. حتی آماده هستیم تا اکنون خود به کشورهای دیگر سوخت ارائه دهیم.
در حالی که آنها ما را دروغگو می دانند آژانس بین المللی هسته ای به مهارت کارشناسان ما در این باره اذعان و آن را تایید کرد.
افراسیابی: در چه رابطه ای تنش های سوریه می تواند بر اسران و ترکیه تاثیر سوء بگذارد؟
صالحی:
به طور واضح تنش های سوریه نمی تواند بر روابط ایران و ترکیه تاثیر بگذارد این روابط ارزشمند تر از آن است که مسائل بین المللی بتواند بر آن خدشه وارد کند ما همیشه گفتیم که ما همچون اعضای یک خانواده هستمی و وارد شدن هر مشکلی به دیگری ما را ملزم می دارد تا در حل آن مداخله کنیم.
افراسیابی: در پایان اصول اساسی سیاست خارجی ایران چیست؟
صالحی: ما از جهاتی استثناء هستیم چون کمتر کشوری چنین شمار همسایگانی را داراست و کمترین مشکل را 15 کشور همسایه خود داریم ما در پی آن هستیم که تمام مشکلات خود با کشورهای همسایه را به حداقل رسانده و در تولید آن اجتناب کنیم به طور مثال در خصوص آب و مرزهای مشترک و منابع انرژی مشترک و تشدید رابطه با جامعه اسلامی اقتصاد، تجارت و فرهنگ و غیره.
دومین اولویت جهان اسلام است، ارتباط با کشورهای اسلامی در خصوص روابط همه جانبه، و سومین اولویت ما برداشتن کوره راهها در ارتباط با اتحادیه اروپا است از منظر ما نباید هیچ دلیلی بر این ارتباط سرد وجود داشته باشد ما رباطه ای دیرینه و عمیق از همیشه با اروپا داشته ایم.

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 70454

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha