کهن‌ترین سند سینمایی ایران رونمایی شد/ انتقاد اصلانی از عدم حضور نام سینمای ایران در تاریخ سینما

خبرگزاری شبستان: مراسم رونمایی از کهن‌ترین سند حضور سینما در ایران همزمان با روز اسناد ملی و میراث مکتوب عصر روز گذشته ۱۹ اردیبهشت ماه در موزه سینمای ایران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، کهن ترین سند سینمایی ایران که نشانه اولین حضور سینما در ایران است، در کاخ گلستان قرار داشت و روز گذشته این سند به مدت ۱۰ روز به موزه سینما انتقال یافت و طی مراسمی از آن رونمایی به عمل آمد تا بازدیدکنندگان از موزه سینما بتوانند طی این مدت، این سند را مشاهده کنند. در این مراسم علاو هبر مدیرعامل موزه سینما، محمدرضا اصلانی، مسعود نصرتی مدیر کاخ‌ گلستان، نسرین خلیلی مدیر اسناد کاخ گلستان، سیداحمد محیط طباطبائی عضو شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران، محمد تهامی‌نژاد مستندساز و محمدعلی باطنی طراح پوستر این مراسم حضور داشتند.

 

این‌ سند تاریخی بر اساس مقاله‌ ای از شهریار عدل، کارشناس و پژوهشگر هنری، مربوط به دوران مظفرالدین شاه است که بیش از ۱۰۰ سال از عمر آن می‌گذرد و برای حدود بهمن و اسفند سال ۱۲۷۷ است.

 

علیرضا قاسم‌خان، مدیرعامل موزه سینمای ایران در ابتدای این مراسم گفت: رویکرد امروز موزه سینما به اسناد تاریخی، موجب می‌ شود نگاه مان به اشیا و اسناد تغییر کند و تنها کار موزه نگهداری یا بازشناسی یک سند تاریخ نیست، بلکه رابطه اسناد با زندگی ما نکته مهمی است. موزه سینمای ایران وظیفه خود می‌ داند این اسناد تاریخی را جمع آوردی و دسته‌بندی کند و برای محققان در دسترس قرار دهد تا شرایط بهتری را برای تدوین تاریخ سینمای ایران به وجود بیاید.

 

وی با تشکر از کاخ گلستان، ابراز امیدواری کرد که در سال‌ های آینده بتوانند رویدادهای بیشتری بر اساس اسناد بسازند.

 

 

محمدرضا اصلانی، کارگردان و پژوهشگر تاریخ سینما در سخنانی گفت: این کهن ترین سند سینمایی ایرانی به ما می گوید که از خیلی از کشورها تاریخ جلوتری داریم و ششمین کشوری هستیم که سینما و دوربین داشتیم که همین موضوع دو مساله را مشخص می کند؛ اول اینکه ما تاریخ طولانی در سینما داریم، بنابراین چرا تاکنون در سینما جایگاهی نداشتیم؟ متاسفانه اسمی از ایران در تاریخ های سینمای جهان نیست در حالی که حتی از آمریکای لاتین و اروپای شرقی و آفریقا در تاریخ نام می برند.

 

وی افزود: غیر از دو دهه گذشته که جوایز سینمایی بسیاری در دنیا از آن خود کردیم، سینمای ما را نمی شناختند، اما این جوایز ما را به تاریخ سینما نبرده است چون حضور در تاریخ بسیار مهمتر از مبانی تحول است. بنابراین آن تحولی که باید در سینما رخ دهد شامل حال ما نشده است.

 

اصلانی بیان کرد: نکته دوم اینکه منتقدین ما آن دسته از آثار برجسته ما را به جهان ارائه و انتقال نداده‌اند و سوم اینکه این‌ چنین تاریخی تعهدی به تاریخ سینما ایجاد می‌ کند و با وجود آن احترام بیشتر و کارکرد بیشتری به سینما خواهیم داشت و آن‌ را از این حالت امروز آن خارج می‌ کنیم. 

 

وی در پایان سخنانش، اثبات وجود تاریخ کهن در سینمای ایران را نوعی تعهد برای سینما دانست و گفت: این تعهد احترام و کارکرد بیشتری برای سینمای ایران به ارمغان می‌آورد و آن را از شرایطی که امروز در آن هستیم خارج می‌ کند.

 

در پایان این مراسم، از این سند تاریخی مکتوب رونمایی شد.

 

کد خبر 704444

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha