به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، نشست معرفی مجموعه آثار فرهاد حسن زاده با یونیفورم جدید با حضور این نویسنده پیشکسوت کودک و نوجوان و محسن هجری در غرفه سوره مهر برگزار شد.
محسن هجری:
* فرهاد حسن زاده جزء نویسندگانی است که به نیازهای مخاطب توجه میکند.
* بسیاری از نویسندگان دغدغههای خودشان را به زیباترین شکل بیان میکنند و نیازهای مخاطب را در اولویت قرار نمیدهند اما فرهاد حسن زاده از ابتدا به این امر توجه داشته است.
* وجه تمایز ادبیات کودک با ادبیات بزرگسال، مخاطب محوری بودن آن است، بطوریکه مخاطب در ادبیات کودک به نوعی برای نویسنده «چه بنویس و چگونه بنویس» را تعیین میکند.
* تاثیری که حسن زاده از بوم زیست خودش میگیرد از دیگر ویژگیهای آثار او است و نویسنده بدون بستر تاریخی و جغرافیایی خودش تعریف نمیشود.
* ما هیچ نویسنده بدون ایدئولوژی نداریم و این قاعده در آثار حسن زاده هم صدق میکند اما باید و نبایدهای او با اخلاقیات و ارزشهای انسانی گره خورده است و این ویژگیها فرهاد حسنزاده را در زمره نویسندگان برجسته کودک و نوجوان ایران، خاورمیانه و جهان قرار میدهد.
فرهاد حسن زاده:
* حوزه هنری در گذشته برای نویسندگان یک شروع خوب بود و ای کاش مثل گذشته جایی باشد که به نویسندگان جوانتر و کار آنها اهمیت بدهد.
* نسل امروز خیلی اهل کتاب خواندن نیست و معمولا ادبیات کودک و نوجوان با داستانهایی همراه است که پند و اندرز را در خودش جای داده است.
* پند و اندرز در آثار باید باشد اما اثری که برای کودک و نوجوان نوشته میشود باید زبان نرم و لطیفی باشد. البته گاهی تکنیک هم کمک میکند که اثر ارتباط بهتری با مخاطب برقرار کندو نویسندگان باید توجه داشته باشند که به سراغ استفاده از تکنیکها بروند.
عرضه کتاب «شش گوشه» در غرفه سوره مهر
کتاب «شش گوشه» وقایع نگاری مراحل نصب ضریح مطهر سیدالشهدا (ع) نوشته حامد حجتی و با بازنویسی حمیدرضا آزادگان در غرفه انتشارات سوره مهر عرضه میشود.
کتاب «شش گوشه» وقایع نگاری مراحل نصب ضریح مطهر سیدالشهدا (ع) نوشته حامد حجتی و با بازنویسی حمیدرضا آزادگان منتشر شده که در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در دسترس علاقه مندان قرار میگیرد.
حامد حجتی برای مستندنگاری این واقعه، بیش از پنجاه روز در کربلای معلا حضور داشته و از نزدیک در مراحل مختلف نصب آن ضریح، رخدادها بوده است و مشاهدات خود را از اصل و حواشی این کار به رشته تحریر درآورده که در این کتاب آمده است.
در بخشی از این کتاب آمده است: «کاش یک چشم بینایی میدید که به هر قطعه این ضریح نقرهای زیبا چقدر دل دخیل بسته است.
حاج محمود میگفت: «داخل دفتر کارگاه ضریح نشسته بودیم. پیرزنی آمد و گفت: میخواهم کمک کنم. وقتی به داخل راهنماییاش کردیم از همان بیرون کفشهایش را درآورد. در و دیوار دفتر را میبوسید و گریه میکرد. آمد وسط دفتر دو رکعت نماز خواند. بعد چهلوسههزار تومان درآورد و گفت: این تمام پسانداز یکساله من است؛ تقدیم به امام حسین ... پیرزن گفت: من گونی میدوزم و بابت هر گونی مبلغ کمی میگیرم.همه داراییام فدای اربابم. حالا اگر این پارههای دل نیست، پس چیست؟ این رفتار عاشقانه را کجا باید پیدا کنیم؟»
شعرهای رضوی برای کودکان
سیزده شعر رضوی برای کودکان در مجموعه «تو خودت گُل هستی» در نمایشگاه کتاب در اختیار علاقهمندان کتاب قرار گرفت.
بر اساس این گزارش،، «آرزو»، «مهدکودک»، «نقاشی»، «زیارت»، «راز»، «سفر»، «میهمانی»، «روز تولد»، «عکس قشنگ»، «خواب»، «شاد چون پروانه»، «آفتاب توس»، «تو خودت گُل هستی»عناوین این مجموعه شعری را تشکیل دادهاند.
اسماعیل الله دادی، زهرا داوری، مریم زرنشان، مریم زندی، طیبهشامانی، شهلا شهبازی، راحمه شهریاری، منصوره عرب خراسانی، معصومه مرادی، منیره هاشمی شاعران این مجموعه هستند.
در یکی از شعرهای این مجموعه آمده است:
گُنبد و گل دسته
...
چندتایی کفتر
میکشم در دفتر
...
مادر و بابا را
میکشم این پایین
با خودم در ماشین
گوشهنقاشی
مینویسم مشهد
مادرم می خندد
بعد هم پنهانی
میگذارم آن را
توی جیب بابا
مجموعه شعر «تو خودت گُل هستی» تولید حوزه هنری کودک و نوجوان است که در 31صفحه و با قیمت 9000هزار تومان توسط سوره مهر منتشر شده است.
«لب خط قرمز» اسماعیل امینی به نمایشگاه کتاب رسید
کتاب «لب خط قرمز» مجموعه طنزهای مطبوعاتی و داستانهای کوتاه اسماعیل امینی در غرفه سوره مهر در اختیار علاقه مندان به آثار طنز قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری سوره مهر، اسماعیل امینی درباره مجموعه «لب خط قرمز» گفت: تعدادی از نوشتههای کتاب «لب خط قرمز» را از نثرهایی که در مطبوعات نوشتم، انتخاب کردم؛ آنهایی را انتخاب کردم که خیلی زمان مند نیستند و فقط مصرف روزمره ندارند و میتوانند ماندگار باشند.
وی افزود: تعداد دیگری از نوشتههای این مجموعه داستان کوتاه است. یک قالب دیگر که در این کتاب به چشم میخورد کار خودم است و آن هم گفتوگوهای انتزاعی است یعنی مناظرههایی بین چیزهایی که حرف نمیزنند به عنوان مثال مناظره بین برج آزادی با برج میلاد و یا مناظره بین اسکناس کهنه و نو.
این شاعر و طنزپرداز درباره محتوای کتاب «لب خط قرمز» خاطرنشان کرد: دعوای این کتاب سر این بوده است که آن چیزهایی که خط قرمزهایی برساخته است و مورد نظر سیاستمداران است، در نظام اعتقادی و فکری ما اعتباری ندارد.
وی در ادامه اظهار داشت: این کتاب میخواهد این را نشان دهد که ما خود حریمهایی داریم که آنها مربوط به بنیانهای اعتقادی و مقدسات واقعی ماست. کتاب «لب خط قرمز» میگوید آن مقدسات جعلی که سیاستمداران درست کردند برای طنزپردازان، جامعه و متفکران اهمیتی ندارد.
نمونهای از طنزهای این کتاب:
خرها مشاغل کاذب ندارند
خرها با آنکه داخل آدم حساب نمیشوند اما خیلی از انحرافات و کجرفتاریهای آدمیان را ندارند.
مثلاً خرها هیچ وقت بیکار نیستند و از آن مهمتر مشاغل کاذب ندارند؛ نه در کنار خیابان بساط سیگارفروشی دارند، نه لیدر باشگاههای فوتبال میشوند، نه دلالی بلدند که بروند از قراردادهای چرب و شیرین پورسانت بگیرند و نه آنقدر عقل و شعورشان میرسد که مشاور چند تا بنگاه اقتصادی گردنکلفت باشند و با پیمانکاران و مشتریان آن بنگاه دل بدهند و قلوه بستانند.
نه دلواپس میشوند و نه تجمع غیرقانونی برگزار میکنند و نه انتقاد و اعتراض بدون شناسنامه مطرح میکنند. اصلاً راستش را بخواهید، خرها هیچ وقت به هیچ چیز اعتراض ندارند که هیچ، حتی از هیچ چیزی انتقاد هم نمیکنند؛ سر به زیرند و پا به راه و صبور و سرسنگین!
عبور از خط قرمز؟ هرگز!
تشویش اذهان؟ بعیدالامکان!
نشر اکاذیب؟ حاشا و کلا! کلاً تکذیب میشود از بیخ و بُن!
با این همه هیچ کس قدرشان را نمیداند و هیچ وقت از زحمات آنها قدردانی نمیشود.
چاپ ششم فرنگیس با طرح جلدی متفاوت در غرفه سوره مهر
چاپ ششم کتاب «فرنگیس»؛ اثر برگزیده جایزه سال دفاع مقدس، در حالی در غرفه سوره مهر عرضه شده، که طرح جلد آن تغییر کرده است.
بر اساس این گزارش، کتاب خاطرهنگارانه «فرنگیس» یکی از آثار قابل تامل در زمینه حضور تاثیرگذار زنان در دوران دفاعمقدس است که خاطرات فرنگیس حیدرپور، از زنان غیور خطه گیلانغرب را با قلم مهناز فتاحی منعکس میکند.
زنی شیردل از دیار شجاعت که رهبر معظم انقلاب در سفرشان به کرمانشاه به این بانوی بزرگ اشاره کرده و بر ثبت خاطراتش تاکید داشتند و این بهانهای شد تا خاطرات این شیرزن به رشته تحریر درآید.
کتاب فرنگیس در 12 فصل تنظیم شده که با یک مقدمه شروع میشود و پایانبخش آن «کلام آخر» است. فصل اول به دوران کودکی راوی میپردازد که در آن از جنگ و پیامدهای آن خبری نیست اما سایه فقر و محرومیت در جایی که فرنگیس و خانوادهاش زندگی میکنند بخوبی مشهود است. او در این فصل ماجرایی را تعریف میکند که قرار بوده بهرغم مخالف خود به عقد یک مرد عراقی در شهر خانقین درآید که با دخالت گرگینخان، از بزرگان فامیل از اتفاق ناخواسته پیشگیری میشود.
در فصل دوم، خواستگاری از روستای مجاور، گورسفید برای فرنگیس میآید که این بار ازدواج صورت میگیرد و او با مردی به نام علیمردان زندگی مشترکی را شروع میکند. فصل بعدی نشان میدهد این زن و شوهر جوان زندگی نسبتا خوشی را آغاز میکنند اما در ادامه که شرح آن در فصل چهارم آمده، اول زندگی مشترک این زوج جوان با آغاز جنگ تحمیلی حکومت بعثی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران همزمان شده و نیروهای متجاوز عراقی خیلی زود از مرزها گذشته و به روستای آنها نزدیک میشوند.
گروهی از مردهای روستا برای مقابله با دشمن به خط مقدم میروند و گروهی دیگر که برای سراغ گرفتن از آنها راهی میشوند همگی به شهادت میرسند. زنان و مردان باقیمانده در روستا به کوههای اطراف پناه میبرند و به این صورت صحنههای دهشتناک جنگ و مقاومت و حماسهآفرینی زنان و مردان غیور مناطق مرزی از جمله خطه گیلانغرب بویژه فرنگیس و خانوادهاش یکی پس از دیگری خود را نشان میدهد. فرنگیس در یکی از این صحنهها و هنگامی که از پناهگاهی در کوههای اطراف روستا به خانه برگشته تا آذوقه بردارد، در بازگشت با 2 سرباز عراقی مواجه میشود که یکی از آنها را با تبر میکشد و دیگری را اسیر میکند.
در فصلهای بعدی کتاب، دوران آوارگی فرنگیس و خانوادهاش و دیگر ساکنان روستاهای مناطق مرزی روایت میشود که چندین بار محل اسکان خود را تغییر میدهند. بارها به روستا بازمیگردند اما هر بار با بمبارانهای بیوقفه دشمن مواجه شده و تعدادی شهید و مجروح میشوند. تعدادی از اعضای خانواده فرنگیس هم در این وقایع شهید و مجروح میشوند. علاوه بر بمبارانهای دشمن، برخورد کودکان و نوجوانان و اهالی روستاها با مین هم بارها حادثهساز میشود. با توجه به موقعیت جغرافیایی محل سکونت فرنگیس و خانوادهاش، او صحنههایی از دوران دفاعمقدس را روایت میکند که جزو وقایع اصلی جنگ در آن دوران محسوب میشدند. از جمله بمبارانهای بیوقفه روستاهای اطراف گیلانغرب، حمله منافقین به اسلامآباد و عملیات مرصاد و دیگر وقایعی که جزو حوادث فراموشنشدنی آن دوران هستند؛ همچون سفر مقام معظم رهبری به استان کرمانشاه که در آن سفر مقام معظم رهبری به شهر گیلانغرب هم میروند و فرنگیس موفق میشود با رهبر معظم انقلاب دیدار کند.
راوی لحظات این دیدار را اینگونه روایت میکند: «ماشین بزرگ سیاهرنگی ایستاد. گروهی از مردها به سمت ماشین رفتند. از جایمان بلند شدیم. خوب نگاه کردم دیدم رهبرم میآید. زیر لب گفتم: «خوش هاتی.» توی دلم صلوات فرستادم. قبل از اینکه به سمت ما بیاید بچهها خوشامد گفتند. پدرم، علیمردان، قهرمان، جمعه، داییام محمدخان، پسرعمویم و همه شهیدان جلوی چشمم آمدند. میخواستم از طرف آنها سلام بگویم. انگار همهشان به من میگفتند: «فرنگیس تو به جای ما حرف بزن. تو به جای ما سلام برسان.» اول با خانوادههای شهید کشوری، شهید شیرودی و شهید پیچک صحبت کرد و بعد همراه با سرداران به طرف من آمد.
- سلام
- سلام رهبرم
- ایشان چه کسی هستند؟
سردار عظیمی گفت: «فرنگیس حیدرپور! شیرزن گیلانغربی که با تبر یکی از عراقیها را کشت و سرباز عراقی دیگری را اسیر کرد.» رهبر با حرفهای سردار عظیمی تکرار کرد و گفت: «بله! همان که سرباز عراقی را کشت و دیگری را اسیر کرد. احسنت.» آب دهانم را قورت دادم و گفتم: «خوشحالم رهبرم که به گیلانغرب آمدی. قدم روی چشم ما گذاشتی. شهرمان را نورباران کردی.» لبخند زد و گفت: «چطور این کار را انجام دادی؟! وقتی سرباز عراقی را کشتی نترسیدی؟» گفتم: «با تبر توی سرش زدم. نه نترسیدم.»
خندید و گفت: «مرحبا! احسنت! زنده باشی.»
گفتنی است کتاب «فرنگیس» در هفتمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس که سال گذشته برگزار شد به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد.
کتاب صوتی «گچ پژ» را از غرفه سوره مهر الکترونیک بخواهید
کتاب صوتی کتاب خواندنی «گچ پژ» مجموعه یادداشتهای کوتاه و طنزآمیز محسن رضوانی در غرفه سوره مهر الکترونیک (سما) عرضه شده است.
به گزارش پایگاه خبری سوره مهر، «گچپژ» مجموعه یادداشتهای کوتاه و طنزآمیز محسن رضوانی است که همین چندی پیش در مسابقه «بخون و ببر» برنامه خندوانه به مسابقه گذاشته شد.
رضوانی که بیشتر به عنوان شاعر در محافل ادبی شناخته میشود، چند سالی میشود در وبلاگ خود با عنوان «عصفور؛ حکایت یک جوان بالدار» علاوه بر شعر یادداشتهای کوتاه و طنزآمیز خود با عنوان «عصفوریهها» را با مخاطبین به اشتراک میگذارد که با استقبال زیادی مواجه شده است.
رضوانی این متنهای کوتاه را در قالب مکاتبه و نامهنگاری نوشته است و در آنها با استفاده از لهجه تهرانی و اصطلاحات خاص آن -به خصوص لهجه تهران زمان قاجار- طنزآفرینی کرده است.
دو متن زیر نمونههایی از این کتاب هستند:
پاییز
به شعرا بگو آن قدر در ستایش بهار، آگراندیسمان نکنند شازده! ... دیدهایم. گل و بلبل و شکوه و شکوفهاش سر جمع، به یک غروب خیس و خشدارِ پاییز نمیرسد. به یک پیاله باقالی گلپری که با عشقت بخوری.
به طبیبنماها بگو سپلشک. عشق مرپ روانی نیست که براش دوا بپیچند. خیلی هنر دارند شربت بیماری فرهاد را شیرین کنند. نسخههای اینچنینی را نباید توی دفترچه نوشت. باید رولی منتشر کرد عوض کاغذ مبال استفاده کنیم.
به عرفا بگو برای عاشقها دعا کنند. عشق، امتحان فوقالطاقهای است. بگو دعا کنند پلة ترقی ما به اعلی علیین باشد نه تخته دایومان به اسفل السافلین.
به سر و کلهات بگو پیدا شوند شازده! کجایی این همه مدّت؟
دیفالت
از همان ابتدا که این کامپیوتر زغالی را –از دم قسط- برداشتم، تا همین حالیه، دست به فوتوی پس زمینهاش نزدم. دیلینگ دیلیمگ این گوشی هم، همان نسخة کمپانی است. اساساً به دیفالت، وفادارم؛ وفادار و معتقد. تنها جایی که عدول میکنم در همین مکتوبه نگاریها ست. قلمِ دیفالت چیز دیگری ست. من اما – با اینکه «بیزر»م- نامهها را با «بی نازنین» مینویسم. بلکم گوشهای از دامنة تنهایی ما دستت بیاید.
شازده جان! عرّ و تیز عاشقانه نمیکنم. باور کن مهر تو، دیفالت این قلب صاحاب مرده است. قلب هم که میدانی؛ سبزة عید نیست که سیزدهم بگذاری روی کاپوت اتول، بزنی به جاده. درِ مسجد است. نه کندنی؛ نه سوزاندنی.
سال تحویل یادم کن.
خاطرات خواندنی یک خلبان اف 4 از انزلی تا اسارت در عراق
کتاب «کتیبهای برآسمان» خاطرات سرتیپ2 خلبان اکبر صیاد بورانی، نوشتۀ میرعمادالدین فیاضی در غرفه سوره مهر در اختیار مخاطبان قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، «کتیبهای بر آسمان» خاطرات زندهیاد امیر خلبان اکبر صیاد بورانی است که دوره خلبانی اف4 را در زمان رژیم گذشته در کشور آمریکا گذرانده بود. او با آغاز جنگ تحمیلی اهداف نظامی و اقتصادی کشور عراق را طی چندین پرواز متوالی مورد هدف قرار داد و در یکی از این پروازها در سال 1359 هواپیمایش مورد اصابت موشکهای دشمن قرار گرفت و سقوط کرد .
صیاد بورانی بیش از 10 سال از عمر خود را در اردوگاههای رژیم بعثی سپری کرد.
مصاحبه و نگارش این اثر را میرعمادالدین فیاضی برعهده داشت.
در بخشی از این کتاب آمده است:«افسر عراقی انگار فهمیده بود دارم چه میگویم. به عربی فحشِ ناموسیِ رکیکی داد. مترجم فحش را به فارسی ترجمه کرد. خندیدم. در دلم گفتم: «اگر بخواهم خودم را ببازم، اینها سوءاستفاده میکنند.» پرسیدم: «یعنی چه؟» مترجم گفت: «خب، این یک فحش است.» گفتم: «ما در فرهنگِ خودمان چنین چیزی نداریم. منظورتان را نمیفهمم.»
افسر عراقی که دید فحش در من تأثیری نگذاشته و دارم میخندم، فحش بدتری داد. گفت: «این را به او بگو.» مترجمِ زن فحش را ترجمه کرد. دوباره خندیدم. پرسیدم: «یعنی چه؟» مترجم عصبی شد. مفهوم فحشهایی را که ترجمه کرده بود شرح داد. بعد گفت: «این اصطلاحی است که در ایران زیاد به کار میرود. تعجب میکنم چرا نمیفهمی؟» گفتم: «در فرهنگِ ما چنین چیزی نیست.» پرسید: «کجایی هستی؟» گفتم: «شمالی هستم. ما در شمال چنین چیزی نداریم.»
گفتنی است زندهیاد صیاد بورانی پس از طی یک دوره بیماری درخرداد ماه سال 1393 جان به جانآفرین تسلیم کرد.
«سالیان» پرفروش شد
کتاب مجموعه شعر «سالیان» در سومین روز عرضه اوج گرفت و مورد استقبال شعردوستان قرار گرفت به طوری که این کتاب در آستانه چاپ دوم قرار دارد.
دومین دفتر شعر سجاد سامانی با عنوان «سالیان»، با استقبال مخاطبان در سیویکمین نمایشگاه کتاب تهران قرار گرفت، به طوریکه هم اکنون جزء پرفروشهای سوره مهر است.
«سالیان»مشتمل بر ۴۰ غزل عاشقانه، مناجات و آیینی در ۸۵ صفحه است. در کتاب «سالیان» هر غزل نماد یک سال است و غزلها با نام سالهای متوالی در این مجموعه نامگذاری شدهاند.
چهلمین و آخرین غزل آن با نام «سال چهل» و مضمون مناجات پروردگار، حسن ختام این مجموعه است که در ادامه خواهید خواند:
«سال چهل
به دامان تو ای پایان و ای آغاز برگشتم
پر و بالی تکاندم، خسته از پرواز برگشتم
به سویت آمدم تا خود بگویم راز عشقم را
دل از شرمندگی پر بود و بی ابراز برگشتم
مرا چون موج، دوری از تو ممکن نیست ای ساحل
هزاران بار ترکت کردم اما باز برگشتم
نه مثل ساحران پستم نه چون پیغمبران والا
عصا انداختم بی سحر و بی اعجاز برگشتم
دل از بیهوده گردیهای سابق کندم و چون گرد
به دامان تو ای پایان و ای آغاز برگشتم»
سجاد سامانی معتقد است دفتر شعری «سالیان» نسبت به مجموعه شعری «ایما» به لحاظ پختگی و زاویه دید شاعر به عشق و فضای عاشقانه و تجربه فضای مناجات و آیینی برتری دارد.
سوره مهر پیش از این کتاب «ایما» را از سجاد سامانی، شامل ۴۰ غزل عاشقانه منتشر کرده بود که این اثر اکنون به چاپ دوم رسیده است.
گفتنی است غرفه انتشارات سوره مهر در انتهای راهروی 27 شبستان اصلی مصلی تهران واقع است و حضور در این برنامه برای عموم آزاد است.
نظر شما