به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 18 اردیبهشت و در پاسخ به سوال نماینده مردم مشهد گفت: در بحث یارانه مطبوعات همانطور که مطلعید تا قبل از سال 88 کاغذ به طور مستقیم و یارانه در اختیار هم حوزه نشر و هم مطبوعات قرار می گرفت و از سال 88 آیین نامه دولت یارانه مستقیم کاغذ را به یارانه مطبوعات منتقل کرد که در ان سال 3 هزار و 254 نشریه را داشتیم.
وی با بیان اینکه تعداد نشریات از 3 هزار و 254 نشریه به 11 هزار مورد رسیده است، اظهار کرد: مدیریت این منابعی که به عنوان یارانه در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفته است کمتر از تعداد مجوزهایی است که داده می شود، تعداد مجوزهایی که در طی این دوره داده شده است سه برابر است اما میزان یارانه کمتر از 2 برابر است و همین موضوع اقتضا می کرد که تغییرات در دستورالعمل مربوطه پدید آید.
وی ادامه داد: آیین نامه هیئت وزیران آیین نامه ای است که دستورالعمل را منوط به تصمیم هیئت وزیران نکرده است و به همین دلیل ما در وزارت ارشاد دستورالعملی را تهیه کرده ایم تا بتوانیم در یارانه مطبوعات با تدبیر عمل کنیم.
صالحی تصریح کرد: یکی از تغییراتی که ایجاد شده بود این بود که نشریاتی که دولتی هستند و می توانند روی پای خود بایستند مشمول یارانه نشوند چرا که سیاستهای کلی در برنامه های توسعه در ارتباط با حمایت از بخش خصوصی مواد و قوانین بسیاری داشت و به همین دلیل نیز تلاش ما این بود که بخش خصوصی در رقابت با بخش دولتی بتواند سرپا بایستد.
وی از دیگر دلایل اجرایی شدن این دستورالعمل را افزایش هزینه کاغذ برای بخش خصوصی عنوان کرد و ادامه داد: بخش خصوصی در این سالها در حوزه مطبوعات با افزایش هزینه کاغذ، کاهش تیراژ مواجه بوده است و نیاز بود که در این رقابت ناخواسته مورد توجه و حمایت قرار گیرد و در این بخش نیز تمایل بین بخش خصوصی در حوزه مطبوعات با بخش غیرخصوصی صورت گرفت و اساسنامه های مربوط به صاحب امتیاز در نشریه قابل توجه قرار گرفت اینکه آیا در اساسنامه هیئت مدیره ان اساسنامه شرایطی که در مقطع انحلال آن موسسه مطرح است در نظر گرفته شود و متغیرهای دیگر نیز به این معنا تعبیر شد که آیا می توانیم این نشریات را خصوصی بدانیم یا خیر؟
وی اظهار داشت: از یک سو عدم تطابق مدیریت منابع بین افزایش مجوزها با میزان یارانه های تخصیص یافته در حوزه مطبوعات و از طرف دیگر سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی و برنامه های توسعه حمایت از بخش خصوصی را مبنایی برای دستورالعمل ما قرار می داد. البته در دوره قبل یعنی در سال 94 نگاه این بود که بخش خصوصی مورد حمایت قرار گیرد و در این فضا بخش خصولتی شکل نگیرد.
صالحی یادآور شد: طبعاً در طول این مدت یارانه هایی که به مطبوعات داده شده است با این نگاه که ما از این سیاستها دفاع کنیم و اگر به جاهای دیگری همانند روزنامه ایران یارانه داده شده است با مبنای ارجاع بودجه های مستقل بوده و اینکه از روزنامه رسمی حاکمیت باید حمایت کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دوم سخنان خود و طرح سوال پژمان فر تاکید کرد: طبق قانون مصوب و تکلیفی که به ما شده است ما باید مبنای حمایتمان را از نشریات کودک و نوجوان، نشریات محلی و همچنین نشریات در حوزه دینی و ارزشی و دفاع مقدس انجام می دادیم و در این زمینه به آنها یارانه سه برابر داده می شد ما در مقابل این تصمیم و تصمیم دیگر که آیا به سویه به دولتی ها و غیردولتی ها یارانه ها قرار دادیم که این موضوع باعث لاغرتر و نحیف تر شدن نشریات بخش خصوصی نشریات می شد.
وی تصریح کرد: روح قانون مسیر و متن آن مسیر تفویض را تعریف می کند و نه اینکه متن به متن مشخص کند علی السویه دهید بنابراین این قوانین حاکم بر هر آیین نامه و متن قوانین برنامه و سیاست های کلی که ما می توانیم طبق آنها آیین نامه ها را تفسیر کنیم ما را به اینجا رساند که در این زمینه دستورالعملی تدوین کنیم چرا که تقلیل منابع ما را به این تصمیم وامی داشت.
وی تصریح کرد: نگاه ما در این دوره این بود که به کمک مطبوعات برویم و پاره ای از امتیازات همانند بحث حمایت از نشریات و مطبوعات محلی و استانی و بیمه خبرنگاران را در بخش یارانه ها به صورت غیرمستقیم و مستقیم پیگیری کنیم.
وی با تاکید بر روح این دستورالعمل و دفاع از آن گفت: در مورد آگهی دولتی به برخی از روزنامه ها باید بگوییم که این موضوع به هیچ وجه ربطی به یارانه ها ندارد، آگهی دولتی را سازمانها از بودجه دولتی خودشان می دهند و چون از بودجه می دهند ما نمی توانیم برای آنها محدودیتی را ایجاد کنیم و به آنها تکلیف کنیم که آگهی خودشان را به روزنامه های دولتی ندهند و برای رعایت عدالت این موضوع را طرح کرده ایم که وزارتخانه های دولتی حق ندارند تمامی آگهی هایشان را به روزنامه های دولتی بدهند و باید توزیع عادلانه داشته باشند.
صالحی تصریح کرد: تلاش وزارت ارشاد در دولت یازدهم این بود که نشریات دولتی تکثیر نشوند و در این زمینه حتی به یک سازمان و وزارتخانه دولتی مجوز ندادیم و با همین نگاه و رویکرد بود که در حوزه مجوزها و یارانه ها با نگاه به تقویت بخش خصوصی عمل کرده ایم چرا که معتقدیم بخش خصوصی بخش ماندگار فرهنگ است و باید مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما