بررسی نقش کانون های مساجد در پیشگیری از آسیب های اجتماعی/گاهی تاثیرگذاری اثر هنری از صدها سخنرانی بیشتر است

خبرگزاری شبستان: کانون های فرهنگی هنری از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی محسوب می شوند که در راستای پاسخگویی به دغدغه های مقام معظم رهبری(حفظه الله) پیرامون حوزه فرهنگ در جوار فضای معنوی مساجد راه اندازی شدند.

خبرگزاری شبستان-هرمزگان؛ مسجد در صدر اسلام اصلی ترین پایگاه و محل فعالیت های مختلف به شمار می رفت و دارای کارکردهای مختلف دینی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، نظامی و ... بود.

 

در شکل گیری، پیروزی و حتی تا اوایل انقلاب نیز مساجد جایگاهی که در صدر اسلام داشتند را دوباره پیدا کردند و از کارکردهای متنوع آگاهی بخشی و بصیرت افزایی، جذب نیرو و ساماندهی، رفع مشکلات مردم، توزیع آذوقه بین نیازمندان و فقرا، پشتیبانی از جبهه ها و ... برخوردار شدند.

 

اما بعد از هشت سال دوران دفاع مقدس و نقش آفرینی مساجد در حمایت و پشتیبانی از جبهه ها، این نقش اساسی و موثر نادیده گرفته شد و به مرور آثار و تبعات آسیب های اجتماعی در جامعه هویدا شد.

 

پس از هشدارهای مکرر رهبر معظم انقلاب(مذظله العالی) در رابطه با تهاجم فرهنگی، شبیحخون فرهنگی، ناتوی فرهنگی و ...، عاقبت شورای انقلاب فرهنگی در سال 72 با گذراندن مصوبه شماره 302 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مکلف به تشکیل کانون های فرهنگی هنری در جوار مساجد کرد.

 

رونق بخشی به مساجد از طریق احیای کارکردهای متنوع فرهنگی، هنری، علمی، آموزشی، مشاوره ای، کتابخانه ای، اردویی و ...، نشر و گسترش سیره نبوی و معارف اهل بیت(ع)، جذب کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی بزرگسالان به مسجد برای در امان ماندن از تیرهای زهرآگین فتنه دشمنان، تقویت صفوف نماز جماعت و ... از اهداف شکل گیری این کانون هاست.

 

همه جانبه نگری در مباحث فرهنگی رمز موفقیت کانون های مساجد است

 

حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن فروزان نژاد، امام جمعه موقت بندرعباس و مدیر ستاد اقامه نماز هرمزگان ضمن تجلیل از عملکرد مطلوب کانون های فرهنگی هنری مساجد طی سال های اخیر، گفت: نماز كشتي نجات است كه همه افراد یک جامعه را به سلامت از طوفان‌ آسیب­ ها و مخاطرات عبور مي‌دهد و یکی از بهترین راه های پیشگیری و حتی درمان آسیب های اجتماعی و معضلات جامعه است.

 

 

امام جمعه موقت بندرعباس با تاکید بر اهتمام جدی کانون ها بر برنامه ریزی و حرکت در مسیر تقویت صفوف به هم پیوسته نماز جماعت در مساجد، تصریح کرد: همه جانبه نگری در مباحث فرهنگی یکی از رموز مهم موفقیت کانون ها در جذب نسل جوان به مساجد است.

 

وی انتقال پیام های ارزشی از طریق به کارگیری ابزار هنری را یکی دیگر از نقاط قوت کانون های فرهنگی هنری مساجد برشمرد و افزود: قرار گرفتن کانون های فرهنگی هنری در فضای معنوی مسجد از دیگر امتیازات برجسته ای است که موجب اعتماد خانواده ها و حضور پررنگ کودکان، نوجوانان و جوانان در این مراکز تاثیرگذار شده است.

 

مشاور استاندار هرمزگان در امر اقامه نماز از اهتمام ویژه نسبت به امر اطلاع رسانی برنامه های کانون ها و معرفی آن به جامعه به عنوان مهمترین و شاخص ترین ویژگی این پایگاه ها نام برد و بیان کرد: وجود رسانه ای قوی و موثر نظیر خبرگزاری شبستان در کنار کانون های مساجد فرصت مناسبی را برای دیده شدن کانون ها فراهم آورده است.

 

وی با اشاره به اینکه امروز آسیب های اجتماعی به یکی از چالش های جدی در جامعه تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: فلسفه شکل گیری کانون های فرهنگی هنری در مساجد در راستای تحقق دغدغه های رهبر معظم انقلاب(حفظه الله) در رابطه با خنثی سازی هجمه های فرهنگی بود که ماحصل شبیحخون فرهنگی دشمن، نشر و گسترش آسیب های اجتماعی است و از این رو کانون ها باید در خط مقدم مبارزه با آسیب های اجتماعی فعالیت کنند.

 

تقویت کانون های فرهنگی هنری مساجد منجر به کاهش آسیب ها می شود

 

علیرضا درویش نژاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان با اشاره به آسیب های اجتماعی و آثار و پیامدهای آن، بیان کرد: تنها راه مصون سازی جامعه در برابر آثار شوم آسیب های اجتماعی، پناه بردن به خانه های امن الهی و تمسک به قرآن و عترت است.

 

 

وی به دغدغه های مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در حوزه آسیب های اجتماعی اشاره کرد و افزود: تقویت کانون های فرهنگی هنری در راستای جذب حداکثری آحاد مردم به ویژه نسل جوان به مساجد، منجر به کاهش آسیب های اجتماعی خواهد شد.

 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان از تقویت کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان رسالت مهم امروز کشور یاد کرد و به تشریح کارکردهای متنوع مسجد پرداخت و گفت: کانون های فرهنگی هنری با بهره گیری از سرمایه عظیم نسل جوان متعهد و ابزار جذاب هنری، تا حدود زیادی در احیای کارکردهای مساجد موفق عمل کرده اند.

 

وی با ذکر این نکته که کانون های فرهنگی هنری مساجد، پایگاه اصلی حراست از فرهنگ اسلام ناب و اصول و ارزش های انقلاب و نظام شکوهمند جمهوری اسلامی هستند، عنوان کرد: کانون های مساجد تحت مدیریت ائمه جماعات به مثابه سنگری مستحکم در برابر حملات ناجوانمردانه ضد فرهنگی دشمن عمل می کنند.

 

گاهی اثری هنری از صدها سخنرانی اثربخش تر است

 

انوشیروان پیشدار، رییس حوزه هنری هرمزگان نیز کانون های فرهنگی هنری مساجد را از برکات ارزشمند نظام جمهوری اسلامی برشمرد و بر تقویت آن در راستایی تحقق اهداف انقلاب اسلامی و همچنین مصون سازی جامعه در برابر آسیب ها و خطرات تاکید کرد.

 

 

رییس حوزه هنری استان هرمزگان، نقش هنر در کاهش آسیب‌های اجتماعی اساسی و بی‌بدیل دانست و گفت: کانون های فرهنگی هنری مساجد می توانند با استفاده کارشناسانه از ظرفیت هنر به ویژه تئاتر نقش ویژه ای در جلوگیری از بروز آسیب های اجتماعی ایفا کنند.

 

وی با اشاره به آثار فوق العاده فیلم «به وقت شام» و مجموعه تلویزیونی«پایتخت 5» در معرفی نقش مدافعان حرم، تصریح کرد: گاهی تاثیرگذاری یک اثر هنری از صدها سخنرانی نیز می تواند بیشتر باشد.

 

همه فعالیت ها در مسجد زیر نظر امام جماعت صورت می گیرد

 

حجت الاسلام احمد پهلوانی، مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان هرمزگان نیز تشکیل هیات های اندیشه ورز و برنامه ریزی در راستای شناسایی آسیب های اجتماعی در هر منطقه و اجرای برنامه های موثر کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در جهت کاهش و رفع آن از سیاست های مهم و کلیدی کانون های فرهنگی هنری مساجد در سال جاری است.

 

وی افزود: برگزاری کارگاه های آموزشی سبک زندگی با تنوع موضوعات و با بهره گیری از اساتید مجرب یکی از راهکاری کوتاه مدتی است که از روزهای آغازین سال 97 در سطح کانون های فرهنگی هنری مساجد شهری و روستایی آغاز شده و با جدیت تا پایان سال ادامه خواهد داشت.

 

 

مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان هرمزگان در ادامه با اذعان به اینکه کانون های مساجد هیچ گاه منتظر کمک و اعتبارات دولتی نبوده و نیستند، اظهار کرد: همه تلاش های کانون های فرهنگی هنری با بهره گیری از ظرفیت های مردمی، افراد نیک اندیش و تقویت کار گروهی، جهادگونه، خلاقانه و برنامه ریزی دقیق، اصولی و هدفمند صورت گرفته است.

 

وی با بیان اینکه همه فعالیت ها در مسجد باید با مدیریت امام جماعت انجام شود، گفت: رویکرد جدید کانون های فرهنگی هنری مساجد، توجه ویژه به قشر کودک و نوجوان است.

 

تنگنای مالی؛ چالش جدی فراروی فعالیت کانون ها

 

حسین دهقانی، مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری شهید عباس کریمی بندرعباس نیز از برگزاری مستمر سلسله نشست های سبک زندگی با استفاده از کارشناسان مرکز مشاوره آرامش در این کانون خبرداد و گفت: این نشست ها با استقبال گسترده خانواده ها به ویژه نسل جوان همراه است.

 

وی چالش فراروی این برنامه را مشکلات و تنگناهای مالی اعلام کرد و افزود: متاسفانه از نظر مالی، کانون های فرهنگی هنری مساجد کمک چندانی دریافت نکرده و تنها با مساعدت های مالی ساکنان، کسبه و مومنان این مراکز فرهنگی را اداره می شوند.

 

مدیرمسئول کانون شهید عباس کریمی عنوان کرد: تنها حمایت دولتی از کانون های مساجد سرانه ناچیزی است که در طول سال بین 300 هزار تومان تا 700 هزار تومان به حساب کانون واریز می شود.

 

 

وی تصریح کرد: تقویت بنیه مالی کانون های فرهنگی هنری مساجد می تواند برای برگزاری برنامه های اردویی، فعالیت های آموزشی، مسابقات فرهنگی هنری، ورزشی کارگاه های مشاوره ای و ... باعث ایجاد جذابیت برای نوجوان و جوانان گردد.

 

امروزه متاسفانه آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد، طلاق، مفاسد اخلاقی، رفتارهای پرخطر و ... در حال گسترش است و جامعه در معرض تهدید آسیب ها قرار دارد که باید همه در برابر آن احساس مسئولیت کنند.

 

ماهیت آسیب های اجتماعی فرابخشی است، بنابراین در زمینه کاهش و مقابله با آسیب های اجتماعی هیچ سازمانی به تنهایی نمی تواند اقدامات موفقیت آمیزی انجام دهد و تعامل، همراهی و هم افزایی بخش های مختلف به ویژه متولیان حوزه فرهنگ در این برهه امری لازم و بسیاری ضروری است .

 

 

کد خبر 703485

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha