ماسوله جنوب ایران، یادگاری از دوران هخامنشی و ساسانی

خبرگزاری شبستان: روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران بوده که راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان) از هفت کیلومتری این روستا عبور می ‌کرد.

خبرگزاری شبستان – یاسوج:

استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یکی از مقصدهای مهم گردشگری در جنوب کشور در ایام تعطیلات عید، فصل بهار و تابستان میزبان بسیاری از مسافران از سراسر ایران و حتی خارج از کشور است.

وجود بیش از دو هزار و ۶۰۰ میراث فرهنگی در این استان و ۷۲۰ اثر تاریخی، ۲۹۹ بقعه متبرکه در کنار طبیعت زیبای استان با وجود ۱۰ درصد آب کشور و جنگل فراوان، کهگیلویه و بویراحمد را به عنوان یک مقصد جدید گردشگری معرفی کرده است.

این سرزمین کوهستانی با ۱۶ هزار و ۲۶۴ کیلومتر مربع در جنوب غربی ایران واقع بوده و به دلیل قرار گرفتن در بین استان های اصفهان، چهارمحال وبختیاری، فارس، بوشهر و خوزستان به عنوان کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب کشور شناخته شده است.

وجود دو نوع آب و هوای سردسیری و گرمسیری در این استان بر زیبایی آن افزوده؛ به طوری که در زمانی که گل های بهاری در مناطق گرمسیری روییده اند، در مناطق سردسیری برف، کوهها و دشتها را سفید پوش کرده و فاصله این دو آب و هوای متفاوت کمتر از یک ساعت است.

هم اينك 18 كيلومتری شمال شهر كوهستانی ياسوج يعنی ارتفاعات كوه دنا پوشيده از برف است و هر چه از دامنه ‌های دنا به سوی شهر حركت كنيم، برف جای خود را به چشمه ساران و نهرهای زيبای آب می ‌دهد كه سر از زير برف درآورده و به سوی پايين دست در حركت هستند.

روستای مارین از توابع بخش مرکزی شهرستان گچساران، با مختصات جغرافیایی 50 درجه و 48 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 33 دقیقه عرض شمالی، در 36 کیلومتری شمال شهر گچساران و 198 کیلومتری جنوب شرقی یاسوج قرار دارد.


این روستا از شمال، به کوه ولی گنج و از جنوب غربی به کوه کاردی محدود می‌ شود.


ارتفاع این روستا از سطح دریا یک هزار و 80 متر است. آب و هوای مارین در فصول بهار و پاییز ملایم و مطبوع، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد و خشک است. رودخانه شاه بهرام از شمال شرقی روستا عبور می ‌کند.


روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران است. راه سلطنتی شوش به تخت جمشید و بیشاپور (در دوره هخامنشیان)، از 7 کیلومتری این روستا عبور می ‌کرده است.
 

موقعیت سوق ‌الجیشی روستای مارین، در دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان سبب احداث قلعه ‌های متعدد راهبانی در حوزه نفوذ آن شده است.

 


مردم روستای مارین مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. مردم این روستا به گویش دیلی صحبت می کنند (فقط مردم دو روستای دیل و مارین به این گویش صحبت می کنند).


الگوی معیشت و سکونت براساس نتایج سرشماری سال 1375، روستای مارین 619 نفر جمعیت داشته است که در سال 1385، به 549 نفر کاهش یافته است.


درآمد بیشتر مردم روستای مارین از طریق فعالیت ‌های زراعی، دامداری، باغداری، صنایع دستی و امور خدماتی تأمین می ‌شود. گروهی از مردم این روستا، به امور دامپروری سنتی از طریق رمه ‌گردانی اشتغال دارند. آنها از اوایل اردیبهشت ماه به مناطق ییلاقی کوچ می ‌کنند و در شهریور ماه به قشلاق بازمی ‌گردند. فاصله ییلاق و قشلاق عشایر این روستا، در حدود 10 کیلومتر است.

 

کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد و مهم ‌ترین محصولات زراعی آن شامل گندم، جو و تره ‌بار می ‌باشد. انار و لیموترش از محصولات باغی روستای مارین به شمار می ‌آیند.


گوشت قرمز و انواع لبنیات مانند ماست، کره، کشک، دوغ و روغن حیوانی به وفور در روستا تولید می ‌شود. زنان و دختران روستای مارین در کنار فعالیت‌ های زراعی به تولید صنایع دستی مانند گلیم، قالی، توبره و جاجیم نیز می ‌پردازند.

 

 

روستای مارین در شیب ملایم دره استقرار یافته و بافت مسکونی متراکم دارد. واحدهای مسکونی در یک و یا دو طبقه ساخته شده ‌اند.

سقف مسطح، ایوان، پنجره‌ های کوچک و دیوارهای قطور، ویژگی مشترک خانه‌ های روستا است. دیوارها معمولاً به وسیله کاهگل اندود شده ‌اند. اکثر خانه ‌های روستا، معمولاً رو به جنوب ساخته شده و در ساخت آنها از سنگ، خشت، گل، آجر و تیرهای چوبی استفاده شده است. کوچه ‌های روستا، پهن و قابل دسترسی هستند، به طوری که وسایط نقلیه به راحتی می ‌توانند در روستا تردد نمایند. خانه باغ‌ های روستا، بر زیبایی فضای عمومی روستا افزوده است.
 

 جاذبه ‌های گردشگری
روستای مارین به دلیل شرایط مساعد اقلیمی و چشم ‌اندازهای بی ‌نظیر طبیعی، همه ساله گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری را به سوی خود جلب می‌کند.


استقرار روستا در میان دره ‌ای که پیرامون آن را ارتفاعاتی بلند در برگرفته ‌اند، چشم ‌اندازهای بدیعی از تلفیق زندگی انسان و طبیعت پدید آورده است. این ارتفاعات جنگلی، در فصول بهار و تابستان تفرجگاه عمومی مردم روستا و گردشگران است.


پوشش گیاهی و جانوری منطقه با انواع گیاهان دارویی کتیرا، گل‌ گاوزبان و گل بنفشه و جانوران و پرندگان وحشی مانند گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، گراز، شاهین و کبک، از دیگر جاذبه ‌های طبیعی روستا به شمار می‌ رود.


 

 

حواشی دریاچه سد کوثر از جمله جاذبه ‌های گردشگری روستای مارین است. دریاچه پشت این سد که در 17 کیلومتری روستای مارین قرار دارد، از قابلیت مناسبی برای ساماندهی ورزش ‌های آبی برخوردار است.


مهم‌ ترین بنای مذهبی روستای مارین، مقبره امامزاده حمیده خاتون است. مقبره این امامزاده بسیار ساده بوده و مردم روستا، نذورات خود را وقف امامزاده حمیده خاتون می‌ کنند.


مردم روستای مارین در اعیاد بزرگ ملی و مذهبی مانند نوروز، فطر، قربان و غدیر به جشن و پایکوبی و در ایام محرم و وفات ائمه به عزاداری می ‌پردازند.

 

مهم ‌ترین مراسم ویژه این روستا، مراسم «کوسه گلین» است که در فصل زمستان و هنگام خشکسالی به منظور طلب باران برگزار می ‌شود.


سازهای سرنا، دهل و نقاره، آلات رایج در موسیقی روستای مارین هستند. این سازها، آواها و نغمه‌ های محلی را در مراسم مختلف همراهی می ‌کنند. در مراسم شادی و عروسی، رقص‌ های محلی زیبایی اجرا می ‌شود.

 


از معروف ‌ترین بازی ‌های رایج در روستا می ‌توان به بازی کل کل برد، هفت سنگ، گرنا من کیش، فربجک، ترکه بازی، چوگو و بره غزی اشاره کرد.


پوشاک محلی مورد استفاده مردان این روستا شلوار و پیراهن، جبه، کلاه نمدی، شال، دوال (کمربند)، زناره و کورک می ‌باشد. پاپوش مردان اغلب گیوه، گالش و کفش است.


پوشاک زنان روستا، طرح ‌ها و رنگ ‌های متنوع و زیبایی دارد و مشتمل بر دستمال لاکی یا چارقد لاکی به رنگ مشکی، لچک، دستمال دور سر، دلک (آرخالیق و کت زنانه)، جومه (پیراهن پرچین، و بلند) تنبان، مناگیر (دستبند) و چادر است. پاپوش معمول زنان، نعلین، کفش و گیوه است.


تولید صنایع دستی و بافته ‌های پشمی در میان روستائیان و عشایر منطقه متداول است. انواع گلیم، جاجیم، قالی و توبره، مهم ‌ترین صنایع دستی و هنری مردم روستای مارین می ‌باشد.


معروف ‌ترین سوغات روستای مارین را صنایع دست بافت، انار، رب انار، کره، ماست، روغن، کشک و دوغ محلی تشکیل می ‌دهد.


آش کارده، آش دوغ، شیربرنج، گونه و نان تیری، از غذاهای محلی معروف و خوش طعم این روستا هستند.
 

دسترسی: روستای مارین از طریق شهر گچساران با جاده‌ای آسفالت قابل دسترسی است. 


 

محمود باقری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به خلقت خداوندی در پیدایش این روستا، گفت: آنجا که طبیعت، فرهنگ و مذهب در هم پیوند خورده، روستایی زیبا شکل گرفته که نام “مارین “را بر آن گذاشته ‌اند.

 

باقری، می افزاید: روستای زیبای” مارین” در فاصله 40 کیلومتری شمال شهر دوگنبدان، مرکز شهرستان گچساران و از جاده ‌ای فرعی که از کنار روستای دیل می‌ گذرد، واقع شده است.


وی اظهار داشت: به دلیل واقع شدن روستای “مارین “در پای کوه خامی، چشمه‌ های فراوانی در این منطقه ظاهر و آب مورد نیاز برای آبیاری باغات روستا را فراهم می ‌کند. این آب گوارا پس از عبور از کوچه باغ ‌های روستا، از روستا خارج و در منطقه چرزو دیل، باغات این منطقه را نیز سیراب می ‌کند.


مدیرکل میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: شکل ظاهری روستا نیز یکی دیگر از عوامل زیبایی آن محسوب می‌ شود. وجود روستایی پلکانی شکل که شاید بهتر باشد آن را ماسوله استان نامگذاری کنیم نیز یکی از عوامل جلب و جذب گردشگران به حساب می ‌آید.


باقری، تصریح کرد: وجود بقعه زیبای امامزاده بی بی خاتون در روستا جنبه مذهبی و دینی آن را نیز دوچندان کرده است.


وی اضافه کرد: همه ساله به خصوص در ایام بهار و تابستان خیل عظیمی از گردشگران از شهرستان ‌های دور و نزدیک و از خارج استان برای آسایش و دمی آسودن در آغوش طبیعت و فرار از زندگی شهری به این روستا مسافرت می ‌کنند.

 

 

کد خبر 703336

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha