به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 6 مهر مجلس شورای اسلامی نمایندگان مواد پایانی طرح نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان را بررسی و مصوب کردند.
در ابتدای بررسی ماده 10، جبار کوچکنژاد، نماینده بندر لنگه با پیشنهاد حذف این ماده گفت: دفتر نمایندگان محل رجوع نیازمندان است که معمولا خیرین هدایای خود را به دفتر نمایندگان اهدا میکنند که نمایندگان به افراد نیازمند بپردازند اما با وجود این ماده ممانعت از این کار به عمل میآید و به همین دلیل پیشنهاد حذف این ماده را دارم زیرا در ماده 11 به خوبی همه این موارد ذکر شده است.
حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی، نماینده بم در مخالفت با پیشنهاد حذف کوچکنژاد گفت: میبینیم یکدفعه سرمایه یک نماینده افزایش یافته است و وقتی بررسی میکنیم متوجه میشویم که این نماینده هدایای مختلف را به صورت کلان از جاهای متفاوت دریافت کرده است، این در حالی است که وی اذعان میکند که فلان کس به من فلان هدیهای را داده است.
وی اظهار کرد: اینکه برای نمایندهای دسته گلی بیاورند و یا سکهای بیاورند متعارف است اما اگر هزاران سکه یک نماینده از سوی فرد یا مؤسسهای داده شود غیرمتعارف است و ذکر این ماده یعنی ماده 10 سوء ظن را از نماینده دور میکند.
نماینده بم ادامه داد: بعضی از ذهنیتهای منفی در مورد نمایندگان وجود دارد که آنها هدایای مختلف را از جاهای گوناگون دریافت میکنند که اگر ماده 10 باشد این ذهنیتها نیز رفع میشود.
مؤید حسینی صدر، نماینده خوی در موافقت با پیشنهاد حذف کوچکنژاد گفت: هرساله بنهایی از سوی کمیته امداد به نمایندگان برای اهدا به افراد نیازمند حوزههای انتخابیه داده میشود که امسال نیز به آنها داده نشد، پس نباید بگوییم نمایندگان هدایایی را از جاهای مختلف دریافت میکنند.
وی بیان کرد: هیچ نمایندهای طبق قانون حق ندارد وجهی را دریافت کند و به کس دیگری بدهد زیرا متولی این کار مشخص است و همه این موارد قانون را دارد و ما نیاز به قانونگذاری جدید نداریم.
صدر تصریح کرد: کاش در این آییننامه این مطلب را ذکر میکردیم که حتی هدایای کوچک نیز از مسیر مجلس بگذرد و سپس در مورد آنها تصمیمگیری شود.
حجتالاسلام موسی قربانی، سخنگوی کمیسیون نیز با این پیشنهاد به مخالفت برخاست و گفت: وقتی فردی همانند شهرام جزایری هدیهای را به کسی میدهد آیا درست است که این هدیه دادن دامن مجلس را آلوده کند.
در ادامه بررسی حذف این ماده، جبار کوچکنژاد، پیشنهاد حذف خود را پس گرفت و به همین دلیل برای حذف آن رأیگیری نشد.
در ادامه بررسی ماده، حسن کامران، نماینده اصفهان با اشاره به تبصره ماده 10 گفت: ما باید واقعیتهای میدانی را در نظر بگیریم، مثلا وقتی فردی اعلام کرد در زمان انتخابات به همه نمایندگان یک جعبه انگور داده است و یا فردی اعلام کرد که به هر نماینده یک خودکار طلا داده است و یا فردی از خود بنده شماره حسابم را خواست.
وی بیان کرد: میگویند رد احسان نکنید اما حرف من این است که وقتی ما قانون تنظیم میکنیم بهتر است این قانون را به خوبی تنظیم کنیم که همه چیز را شامل شود.
وی تصریح کرد: پنج تومان و پنج میلیون تومان هر دو خمس دارند؛ هدیه، هدیه است چه یک شاخه گل باشد، چه یک جعبه انگور و چه یک ماشین.
این پیشنهاد کامران هیچ مخالف و موافقی نداشت و با مخالفت مجلس با 29 رأی موافق، 72 رأی مخالف و 28 رأی ممتنع روبرو شد.
نمایندگان در ماده 10 مصوب کردند دریافت هرگونه هدیه نقدی یا غیرنقدی غیرمتعارف از اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی یا عمومی و دولتی داخلی یا خارجی تحت هر عنوان از سوی نمایندگان ممنوع و مرتکب مستوجب اعمال مجازات ماده 4 این قانون است.
بر اساس تبصره این ماده دریافت یا اهدای هدایای متعارف در چهارچوب ضوابطی است که از سوی هیئترییسه ظرف سه ماه تهیه و ابلاغ میشود.
این ماده با 111 رأی موافق، 14 رأی مخالف و 20 رأی ممتنع از مجموع 197 رأی به تصویب مجلس رسید.
پس از تصویب این ماده، اسدالله عباسی، نماینده رودسر و املش در تذکری آییننامهای و با استناد به بند 11 ماده 23 آییننامه داخلی مجلس خطاب به باهنر گفت: شما وقتی میبینید یک نفر هر چه از دهانش درمیآید، حتی مطالب محاورهای را بیان میکند باید از سخن گفتن وی ممانعت کنیم و جلوی وی را بگیریم.
وی بیان کرد: گاهی دوستان حتی مطالعه نمیکنند و فیالبداهه در رابطه با مادهای نظر میدهند، چرا ما باید نکاتی را اینجا بیان کنیم که باعث تشویش افکار عمومی شود.
عباسی که بیشتر اعتقادش خطاب به سخنان کامران نماینده اصفهان بود، گفت: طرح نظارت برای حفظ شأن و اقتدار مجلس است نه تنزل آن.
محمدرضا باهنر در پاسخ به این تذکر عباسی گفت: طبیعی است وقتی ما کلمه غیرمتعارف را میپذیریم باید آن را در جایی از طرح تعریف کنیم ولی در هر صورت عزیزان دقت کنند که شأن نمایندگی و مجلس مخدوش نشود.
مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان نیز در تذکری دیگر خطاب به باهنر گفت: این چه طرز اداره مجلس است، شما اجازه نمیدهید که مخالف و موافق حرف بزند و فورا کمیسیون نظر خود را بدهد.
وی بیان کرد: شما طبق ماده 17 قسم خوردهاید که آییننامه را اجرا کنید و نباید اینگونه رفتار کنید.
کواکبیان بیان کرد: من پیشنهادی در مورد ترکیب هیئت داشتم که به نزد آقای محبینیا رفتم و وی گفت پیشنهاد باید مکتوب باشد تا قابل طرح در صحن باشد.
باهنر که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه را به عهده داشت، گفت: طبق آییننامه پیشنهاداتی که مکتوب و چاپی نیست قابل طرح نیست.
نمایندگان در ادامه بررسی این طرح، ماده 11 آن را با 119 رأی موافق، 15 رأی مخالف و 19 رأی ممتنع از مجموع 196 رأی به تصویب رساندند.
بر اساس ماده 11، سوء استفاده از اختیارات نمایندگی و اخذ هر نوع امکانات و امتیازات از بخشهای دولتی، عمومی و خصوصی است به هر عنوان و به هر شکل از سوی نماینده به نفع خود و نزدیکان وی به ناحق و اعمال نفوذ و استفاده از سمت نمایندگی برای این منظور و سوء استفاده از اطلاعات و اسناد در دسترس وی ممنوع و مرتکب مستوجب اعمال مجازات ماده 4 این قانون است.
نمایندگان ماده 12 و آخرین ماده این طرح را با 120 رأی موافق، 6 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع از مجموع 196 رأی به تصویب رساندند.
بر اساس ماده 12، دستورالعمل اجرایی این قانون به پیشنهاد هیئت نظارت به تصویب کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس میرسد.
بررسی طرح نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان با ماده 12 به پایان رسید.
پایان پیام/
نظر شما