نسخه نبوی برای رفع معضلات زیست محیطی و سیاست خارجی/شعبان؛ فصل ارتباط با پیامبر مهربانی(ص)

خبرگزاری شبستان: سازمان ها و نهادهای مختلف از وزارت امور خارجه تا محیط زیست می توانند با توجه به سبک زندگی نبوی و کاربردی کردن آن بسیاری از مشکلات را رفع کنند. این سبک آموزه هایی دارد که همه مشکلات فردی و اجتماعی ما را برطرف می کند.

حجت الاسلام سیداحمد محی الدین میرمرشدی، استاد حوزه و دانشگاه در مورد اجرایی شدن سبک زندگی اسلامی در زندگی فردی و اجتماعی به خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان گفت: خداوند در قرآن کریم می فرماید: «لَقَد کانَ لَکم فی رَسولِ اللَّهِ اسوَةٌ حَسَنَةٌ» یعنی رسول خدا(ص) برای شما الگوی نمونه است؛ الگو به این معنا که تمامی گفتار، کردار و رفتار فرد به عنوان مبنای زندگی دیگران در زندگی فردی و اجتماعی محسوب می شود. پیامبر اکرم (ص) آمدند تا جامعه ای متعالی را بسازند و خودشان فرمودند: «من برانگیخته شدم تا اخلاق را کامل کنم». لذا برای اینکه بتوانیم سبک زندگی اسلامی را در زندگی خود پیاده کنیم باید پیامبر اسلام(ص) را الگو قرار دهیم و به سبک زندگی ایشان توجه کنیم.

 

حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه اخلاق به نوع رفتارهای اجتماعی باز می گردد، تصریح کرد: افراد با رفتار اجتماعی، خلقیات خود را نشان می دهند که گاهی به شکل سبک درمی آید و گاه حرک ناگهانی از کسی سر می زند. به عنوان مثال فردی آدم بی مبالاتی است، تخمه می خورد و پوست آن را روی زمین می ریزد اما وقتی نزد کسی است که با او رودربایستی دارد برای حفظ آبرو در نزد او پوست های تخمه را در پلاستیکی می ریزد تا نشان دهد که آدم خوبی است. او به خاطر مصلحت در یک مقطع زمانی رفتار ویژه ای از خود بروز می دهد، چنین رفتاری نقاب است و سبک محسوب نمی شود. در نظر بگیرید انسانی بی انضباط است. همین انسان وقتی با کسی قرار می گذارد که از او حساب می برد، منظم می شود و سر موقع به قرار می رسد. در اینجا نیز نظم سبک زندگی فرد نیست، بلکه نقابی برای فرد است.

 

وی با بیان اینکه ماه شعبان به عنوان ماه پیامبر(ص) بهترن فرصت برای الگوگیری از سبک زندگی آن حضرت(ص) است، تاکید کرد: سبک زندگی روش های دائمی، ماندگار و همیشگی و جزو رفتارهای فردی و اجتماعی است. وقتی از سبک زندگی نبوی سخن می گوییم یعنی حضرت محمد (ص) چه چیزی در گفتار و رفتار و کردارشان به صورت دائمی و روند دیده شده که به صورت سبک زندگی ایشان درآمده است. توجه به سبک زندگی نبوی و کاربردی کردن آن در زندگی می تواند بسیاری از مشکلات خانوادگی و اجتماعی را کاهش دهد.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه سبک زندگی نبوی را در ابعاد مختلف می توانیم اجرایی کنیم، اظهار کرد: به عنوان مثال پیامبر اکرم (ص) می فرمودند: «شب ها زود بخوابید و سحر بلند شوید و بعد از نماز صبح نخوابید». این سبک زندگی نبوی در مورد خواب است. اگر بخواهیم به این روش عمل کنیم، زمانبندی رسانه ها بخصوص صدا و سیما و مشاغل باید تغییر کند. سازمان ها و نهادها باید ساعات کاری را تغییر دهند و به عنوان مثال بگویند ساعت کاری از شش آغاز می شود. پیامبر اکرم (ص) قبل از ظهر یک خواب قیلوله داشتند و بر آن تاکید می کردند. امروزه ثابت شده این خواب قیلوله در روند سلامتی تاثیرگذار است. نیم ساعت خواب قبل از اذان ظهر برای ادامه روز انرژی زاست. امروزه پزشکان اذعان کردند که کم خوابی و دیر خوابیدن سلامت افراد را به خطر می اندازد.

 

وی افزود: پیامبر اکرم (ص) در مورد جزئی ترین مسایل زندگی همچون خوردن، آشامیدن، لباس پوشیدن، انتخاب رنگ پوشش، حمام رفتن و کوتاه کردن مو دستوالعمل دارند، بر این اساس اجرای سبک زندگی نبوی به ارتقای سلامتی فردی و اجتماعی کمک می کند.

 

حجت الاسلام میرمرشدی در مورد شیوه پیامبر اکرم (ص) در عبادت، بیان کرد: حضرت محمد (ص) نمازهایشان را در اول وقت به جا می آوردند و این روش ایشان بود. اگر این را مبنا قرار دهیم باید شروع و پایان کسب و کار را با ساعات نماز تنظیم کنیم. امروزه محققان به این نتیجه رسیدند که انرژی در بعضی ساعات زیاد است و جالب اینکه این ساعات منطبق با ساعات اذان است.

 

وی تاکید کرد: پیامبر اکرم (ص) در مورد حیوانات نیز سفارش زیادی داشتند و می فرمودند: «حیوان را خسته نکنید و بار بیشتر از توان روی آن قرار ندهید. بعد از اینکه کار حیوان تمام شد به او استراحت دهید. بر پای حیواناتِ باربر نعل بزنید که اذیت نشوند». اگر بخواهیم این شیوه پیامبر اکرم (ص) را در زندگی پیاده کنیم باید تغییرات اساسی در صنعت خودروسازی رخ دهد. باید به کیفیت خودروها توجه شود تا هوا را آلوده نکنند. خودروها باید به گونه ای طراحی شود که بنزین کمتری مصرف کنند، استهلاک کمتری داشته باشند تا هم مردم بتوانند از یک وسیله نقلیه خوب استفاده کنند و هم اینکه این وسیله ضرری به محیط زیست نرساند.

 

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: پیامبر اکرم(ص) در مورد حفظ محیط زیست نیز به ما راهکار داده اند. به عنوان مثال ایشان تاکید داشتند از دیوار باغ کسی بالا نروید و در مزرعه ای که زیر کشت است، حرکت نکنید، شب ها زیر درخت میوه دار نخوابید. پیامبر اکرم(ص) حتی تذکر می دادند، درختان را قطع نکنید و در زمان جنگ به مزارع دشمنان آسیب نزنید. ایشان به سالم نگاه داشتن آب سفارش کردند و فرمودند: «دور از مروت است كه كسی آب را آلوده ساخته و مایه بروز بیماری ها و امراض مختلف را فراهم آورد».  اگر بخواهیم بر اساس سیره نبوی عمل کنیم باید مراقب جنگل ها باشیم، هوا و آب را آلوده نکنیم.

 

وی با بیان اینکه از سیره رفتاری پیامبر(ص) در زمان جنگ و جهاد نیز می توانیم در سیاست خارجی الگو بگیریم، گفت: ایشان فرمودند: «دشمنی که فرار می کند را تعقیب نکنید، با اسیری که به اسارت شما درآمده بدرفتاری نکنید، وقتی دشمن دست از جنگ برداشت شما نیز جنگ نکنید، شروع کننده جنگ نباشید». اینها استراتژی و شیوه پیامبر(ص) در مقابل دشمن بود. ایشان همچنین فرمودند: «اگر قراردادی را امضا می کنید باید به آن متعهد باشید». وقتی پیامبر اکرم(ص) قراردادی امضا می کردند و مشرکان تخلف می کردند، پیامبر(ص) از قرار خود سرباز نمی زند. تمام اینها را می توان امروزه در سیاست خارجی به کار برد.

 

استاد حوزه در مورد سبک زندگی نبوی در محیط خانه گفت: پیامبر اکرم (ص) همسرانی داشتند و بر اجرای عدالت در بین همسران پایبند بودند.  این در حالی است که امروزه می بینیم فرد حتی نسبت به تک همسر خود نمی تواند عادلانه رفتار کند چه برسد که بخواهد همسرانی داشته باشد و عدالت را بین چند نفر برقرار کند.

 

وی ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) در کوچکترین مسایل رفتاری در خانه می توانند برای ما الگو باشند. ایشان وقتی وارد خانه می شدند اول به حضرت زهرا (س) سلام می کردند و همواره تاکید داشتند که دخترها را مقدم بدانیم و اگر به سفری رفتید، سوغات تهیه کنید و ابتدا سوغات دخترها را بدهید. امروزه روانشناسان اذعان دارند که دختری که از محبت پدر سیراب است کمتر در معرض آلودگی های اجتماعی قرار می گیرد. پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: «به پسران خود شنا، تیراندازی و اسب سواری یاد دهید». در توصیه به حضرت امیر و حضرت زهرا (س) فرمودند: «علی! تو کارهای بیرون را انجام بده و زهرا کارهای داخل خانه را انجام می دهد». کاربردی کردن این سبک می تواند گرمابخش محیط خانه باشد.

 

حجت الاسلام میرمرشدی در پایان خاطرنشان کرد: رفتار و گفتار پیامبر اکرم(ص) را می توانیم امروزه به عنوان الگو در زندگی داشته باشیم. سازمان ها و نهادهای مختلف از وزارت امور خارجه تا محیط زیست می توانند با توجه سبک زندگی نبوی و کاربردی کردن آن بسیاری از مشکلات را رفع کنند. می توانیم مسیری روشمند با الگوپذیری از پیامبر اکرم (ص) در زندگی داشته باشیم در این صورت بسیاری از مشکلات خانوادگی و اجتماعی کاهش می یابد.

 

 

کد خبر 701379

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha