به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، حسن بلخاري پیش از ظهر امروز (30 فروردین) در همایش نکوداشت حمدالله مستوفی که در تالار موزه شهر قزوین برگزار شد، بیان کرد: ضمن تبریک اعیاد شعبانيه، مقام بلند حمدالله مستوفی را بسیار گرامی می دارم و از خداوند خواهانم که روح این بزرگ مرد ايراني تمام عیار را با ارواح ابرار، صلحا و اولیا محشور کند.
وی ادامه داد: تشکر می کنیم از کسانی که این همایش را ترتیب دادند و انشالله در سال آینده همایش را به صورت بین المللی داشته باشیم و انجمن آثار مفاخر فرهنگی تمام قد در کنار این جریان است و تمام کوشش خود را به خدمت خواهد گرفت در شان قزوین و حمدالله مستوفی، همایش بین المللی معتبری برگزار شود.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اضافه کرد: تاریخ دانی، شعر و شاعری، اديبي و علم جغرافیا حمدالله مستوفی و همچنین تصحیح از جمله ویژگی های ایشان است و برای ما شورانگیز است حدود 700 سال پیش قبل از اینکه اروپا ادراک دقیقی از تصحیح متن و یا خود متن داشته باشد در ایران کسی پیدا می شود بنا به عشق و محبتی که به شاهنامه فردوسی دارد دست به تصحیح کتاب می زند و در مقدمه ظفرنامه شش سال زحمت خود را شرح می دهد و ایشان در صورت و ظاهر درباری بود ولی در سیرت اينگونه نبود.
وی عنوان کرد: کسی که از 34 تا 40 سالگی و در عنفوان جوانی زمان صرف تصحیح کتاب شاهنامه می کند به سیرت درباری نیست.
بلخاري اعلام کرد: بنابراین باید به قدرت تاریخ نگاری، جغرافیا نگاری و اديبي حمدالله مستوفی، مقام تصحیح را هم اضافه کرد.
وی توضیح داد: برجسته ترین شان حمدالله مستوفی یک مسئله تاریخ و دیگری شعر است، ارسطو کتابی دارد در باب فن شعر و بحثی دارد در باب مقام شاعر و دو صفتی که در حمدالله مستوفی جمع شده است در سخنان ارسطو وجود دارد به طوری که منظور ارسطو از شاعر آن کسي نیست که شعر به نظم می گوید و حمدالله مستوفی شاعر است و شعر فراتر از سخن منظوم است و در فلسفه ادب، شعر مقام بلندی دارد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: شعر زبان بلند حکمت است و از نظر ارسطو کار مورخ بیان واقعیت های جزئی به وقوع پیوسته است و مورخ وقایع محدثه جزئی را بیان می کند و اما شاعر نمی تواند به زبان جزئی سخن بگويد بلکه باید به صورت کلی وقایع را به نحو محتمل بازگو کند.
وی اضافه کرد: مقام شاعر و مورخ در کتاب ارسطو مهم است و حمدالله به نحو ارسطویی، شاعر است و او مورخ صِرف که وقایع را منظوم کند، نیست بلکه بنا به روح بلند و قریحه ای که دارد شعر را خوب می شناسد و من نیافتم کسی را که تاریخ و شعر را اینگونه جمع کند.
بلخاری با تقدیر از برگزار کنندگان این همایش خاطر نشان کرد: قزوین را بايد از قله های تابناک فرهنگ و تمدن اسلامی دانست.
نظر شما