اظهارات رییس کل بانک مرکزی  در خصوص طرح كنترل بازار ارز

خبرگزاری شبستان: رييس كل بانك مركزي در خصوص طرح جديد براي كنترل بازار ارز گفت: خوشبختانه ما شاهد آثار مثبتي در زمينه هاي مختلف بوديم، البته هنوز زود است كه در مورد اين طرح ما نظر قطعي بدهيم و بخواهيم آثار مثبت آن را تحليل كنيم.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاري شبستان، ولی الله سيف، رييس كل بانك مركزي ظهر امروز چهارشنبه (٢٢فرودين ماه) در حاشيه جلسه هيات دولت در راستاي تصميمات جديدي ارزي و تاثيرات آن بر بازار در اولين روز بازار گفت: خوشبختانه ما شاهد آثار مثبتي در زمينه هاي مختلف بوديم، البته هنوز زود است كه در مورد اين طرح ما نظر قطعي بدهيم و بخواهيم آثار مثبت آن را تحليل كنيم ولي با اطلاعات اندكي كه به ما رسيده است نشان مي دهد كه اقدام بسيار موثر و اثر بخش ما در اقتصاد يك آثار و طبعات مقطعي و يك آثار بلندمدت دارد.

 

وي ادامه داد: در بخش بلندمدت این طرح به مجهز شدن كشور و حاكميت بر بازار اقتصادي و جلوگيري از ضربه پذير بودن اقتصاد باتوجه به توطئه هايي كه براي نظام جمهوري اسلامي ايران ممكن است رخ بدهد، کمک می کند. این طرح اين امكان را به وجود مي آورد تا با التهاب آفريني و فضاسازي از طریق ایجاد استحكام كافي در بخش مالي مقابله کرد تا ديگر شاهد حركاتي كه باعث ایجاد دلهره و نگراني مي شود در داخل كشور نباشیم.

 

رييس كل بانك مركزي تاكيد كرد: درآمدهاي ارزي ما به خوبي كفاف كليه نيازهاي وارداتي به كالا و خدمات را مي دهد و به هيچ وجه از اين منظر تزلزلي نداريم و بارها اعلام كرديم اين نوسانات ارزي به وجود آمده عامل اقتصادي ندارد و بيشتر عوامل غير اقتصادي تاثيرگذار بوده است، خوشبختانه با اين تصميم جديد اين وضعيت هم تحت كنترل قرار گرفته است و عوامل غيراقتصادي ديگر نمي تواند در اقتصاد ما اثر داشته باشد و مسئولان اقتصادي كشور اين امكان را به دست آوردند كه اقتصاد كشور را در دست بگيرند و به سمت اهداف با استحكام بيشتر پيش بروند.

 

سيف يادآور شد: ويژگي هاي مدل جديد كه در حال عملياتي شدن است بحث شفاف سازي است، اقتضاء امروز در بازارهاي ملي براين است كه بتواند شفاف سازي كامل را داشته باشد و همچنين مقررات كامل مبارزه با پولشويي و تامين مالي تروريسم را در بخش مالي و مبادلات مالي رعايت كند، اين اقدام اين امكان را هم براي ما فراهم كرد كه بتوانيم تبادلات مالي در كشور را با شفافيت انجام بدهيم.

 

وي افزود: بحث ديگر ما اين است كه ارز درآمدي كشور از درآمد حاصله از صادرات نفت يا صادرات كالاي غيرنفتي بدست مي آيد يك سرمايه ملي است و بايد ما بدرستي دقت كنيم كه اين سرمايه را بدرستي به اموري تخصيص بدهيم كه اولويت هاي بالاتري براي اقتصاد كشور دارد، در حقيقت براي انجام اين كار به يك ابزار نياز است كه اين مدل اين امكان را به ما مي دهد و ما از اين پس مي توانيم تشخيص بدهيم چه نيازي ضروري و چه نيازي غيرضروري است.

 

رييس كل بانك مركزي ابراز داشت: براي نمونه يكي از موضوعاتي كه خيلي مطرح مي شد بحث انتقال سرمايه و تخصيص ارز به كالاهايي بود كه اشكال اساسي در تامين آن وجود داشت و اين مواردي است كه مي تواند در آينده بانك مركزي با دقت بيشتر و هماهنگي دستگاه ها و همچنين وزارتخانه هاي ذيربط اين تخصيص ارز را به نحوه اثر بخش تر منتقل كند.

 

سيف در خصوص همكاري ساير قوا براي تنظيم بازار ارز نيز خاطرنشان كرد: خوشبختانه همكاري هاي خوبي آغاز شده است و ما جلساتي را با رييس جمهور و معاون اول ايشان به دفعات داشته ايم و شرايط به نحوي پيش مي رود كه يك انسجام كلي در تمام اعضء دولت ايجاد شده است و همه با تمام توان در صحنه هستند و از اين بابت بنده فكر مي كنم يكي از عوامل موثر در موفقيت اين طرح همين مساله است كه در حال عملياتي شدن مي باشد.

 

وي در خصوص همكاري بانك مركزي با وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد و دارايي براي تامين ارز مورد نياز نيز گفت: ما بعد از جلسه امروز دولت جلسه بررسي اقتصادي و ادامه آئين نامه ها و ضوابط مورد نظر را خواهيم داشت زيرا بسياري از موارد نياز به مصوبه دولت داشت كه امروز در جلسه دولت نيز تصويب شد، برخي موارد نياز به هماهنگي و تاييد چند دستگاه ها داشت كه عموما بين بانك مركزي، وزارت اقتصاد و داراي و وزارت صنعت، معدن و تجارت بود كه جداگانه ليست آن نيز مشخص شده كه طي جلسات روزهاي آينده آن را هم نهايي مي كنيم.

 

رييس كل بانك مركزي ادامه داد: برخي موارد نيز وجود دارد كه بانك مركزي شخصا با اختيارات خود مي تواند آن را انجام دهد كه آنها هم در شرف انجام است و شب گذشته همكاران ما دو آئين نامه را نهايي كردند و منتشر هم شد، يكي از آنها مربوط به ارز خدمات بود كه عمدتا مرتبط با مسافرين بلاتكليف، ارز دانشجويي و بيماران است و ديگري هم مربوط به فروش سكه بود كه مجددا بعد از بازنگري يك تنوع بيشتر در مورد زمانبندي فروش سكه را يجاد كرديم.

 

سيف با بيان اينكه در پيش فروش يك ماه سكه يك تحولاتي را ايجاد كرديم تصريح كرد: روند قيمت سكه ظرف هشت روز آينده از قيمت دلار ٤٢٠٠ طبعيت خواهد كرد و اين روند هم مشهود است و باوجود روندي كه وجود دارد اميد است در شرايطي قرار بگيريم كه ثبات بازار سكه هم به وجود بيايد.

 

وي عنوان كرد: گاهي اوقات قيمت سكه حباب دارد به اين معنا كه قيمت سكت وابسته به دو پارامتر است، ابتداء قيمت دلار و ديگري هم طلا بين المللي است بنابراين تاثير اين دو قيمت سكه را تعيين مي كند و امروز شاهد حباب در قيمت سكه هستيم و اين حباب بايد تخليه شود كه نيازمند زمان است و ظرف دو سه روز اخير اقدامات ما آغاز شد و اميد است هفته آينده وضعيت بازار سكه درست شود.

 

رييس كل بانك مركزي در مورد مصوبات امروز جلسه هيات دولت نيز بيان كرد: مصوبات در مورد نحوه ثبت سفارش و واردات بدون انتقال ارز را داشتيم كن جزئيات آن به زودي منتشر مي شود.

 

سيف در خصوص اقدام دير دولت براي تثبيت بازار ارز از سال٩٢ تا به امروز توضيح داد: اين تصميم جديد ما فقط براي تك نرخي كردن ارز نيست، متاسفانه ما ابزار لازم را براي در اختيار گرفتن اقتصاد نداشتيم تا از اين رو بتوانيم بخش مالي اقتصاد را استحكام بخشيده و  از التهابات كه در عمل منجر به تاثيرات منفي بشود جلوگيري كنيم، نرخي كه نوسانات را به وجود مي آورد تحت تاثير التهابات كاذبي بود كه ايجاد مي شد و عمدتا اين اتفاق از سوي خارج از كشور برنامه ريزي مي شد و روشي كه دشمنان پيش گرفتند اين است كه با كمترين هزيه و روش بيشترين بحران را براي اقتصاد ما به وجود بياورند.

 

وي در ادامه افزود: به تدريج با بروز شرايط جديد سعي داريم خودمان را تجهيز كنيم و در حقيقت به اسقبال شرايطي مي رويم كه ممكن است در آينده رخ دهد، بنابراين در حال تجهيز خود هستيم تا با اتفاقات آينده مقابله كنيم.

 

رييس كل بانك مركزي در خصوص راه كاري كه مانع از ورود ارز٤٢٠٠ صنايع به بازار آزاد شود، اظهار كرد: در حال حاضر ما يك سامانه اي را طراحي كرديم كه اين سامانه از اول اسفندماه اطلاعات به آن وارد مي شود و ذينفع ها گروه به گروه در حال ثبت نام هستند كه نهايتا تا پايان ارديبهشت كه اين اطلاعات تكميل مي شود، اين سامانه يك اشراف كامل بر ورودي هاي ارزي به داخل كشور و مصارف ارزي در داخل را نشان خواهد داد و اين امكان را مي دهد كه ما در تخصيص منابع ارزي خود به پارامتر اصلي اولويت ها و اهميت ها هركدام دقت بيشتري كنيم و تخصيص بهينه بدهيم.

 

سيف در مورد تعطيلي صرافي ها در روز گذشته و عدم تامين نياز ارزي مردم تاكيد كرد: مدل  براين است كه ارز به هردليلي به هر كسي داده نشود، ما بايد مشخص كنيم كه ارز براي چه كسي است و وقتي اين سامانه شكل بگيرد خيلي شفاف تر نشان مي دهد كه ارز به چه كسي بايد تعلق بگيرد، اما ارزهايي كه امروز نياز است مربوط به واردات است و انجام واردات هم بدون ثبت سفارش ممنوع خواهد شد، ارز براي خدمات هم وهله ي ديگري است كه بايد تعريف آن مشخص شود كه براساس ضوابط مشخص آن هم تخصيصات لازم را خواهند گرفت، صرافي ها عامل تخصيص ارز خواهند بود و ظرف مدت چند روز آينده بروز عيني اين موضوع را خواهيم ديد.

 

وي در رابطه با اينكه تا چه اندازه اين تصميم اثرگذاري خود را حفظ خواهد كرد نيز يادآور شد: ما با مدلي كه عمل مي كنيم يكي از اجزاء آن اين است كه ارز به هيچ وجه در اين نرخ تثبيت نيست و متناسب با واقعيت هاي اقتصادي امكان تعديل مستمر خود را دارد، براي مثال يكي از عوامل تاثيرگذار بروي ارز تورم است و تفاوت تورم با شريك هاي تجاري خود باعث تفاوت در قيمت مي شود.

 

رييس كل بانك مركزي ادامه داد: اگر زماني به خاطر بنيه ارزي خوبي كه داريم اين مشكل را سركوب كنيم بلاخره در مقاطعي سرباز مي كند و نوساناتي را به وجود مي آورد بنابراين بايد سعي كنيم از اين نوسانات پرهيز كنيم، اقتصاد قابل پيش بيني اقتصادي است كه خللي در آن وارد نشود و فعال اقتصادي بتواند در مورد آينده تصميمات درست و بلندمدت بگيرد، برنامه ريزي ما به نحوي است كه ثبات و آرامشي كه نيازمدن يك نرخ منطقي براي ارز است با تصميمات درست ما حاصل شود.

 

سيف در خصوص مشكل مافياي صرافي هاي استانبول، اربيل و دبي نيز ابراز داشت: ما يك دشمناني در خارج از كشور داريم كه تلاش بسياري دارند و ما بايد خودمان را به گونه اي تجهيز كنيم كه تاثيرپذيري فعاليت خارجي ها را از بين ببريم و اين مدل مي تواند مقاومت بيشتري را ايجاد كند و اميد است بتوانيم همه تلاش هاي خاص را خنثي كنيم.

 

وي در پايان در مورد تغيير بازار ارز از دلار به يورو نيز گفت: بحث در اين خصوص جدي و عملياتي است و مصوبه در اين راستا به زودي تصويب خواهد شد و اعلام مي كنيم، درواقع ارز گزارش گري ما به جاي دلار به يورو تبديل مي شود و اين امر منطقي هم هست زيرا ارز گزارش گري در كشورها اصولا ارزي است كه بيشترين سهم را در تراز تجاري كشور دارند، يورو در حال حاضر چنين وضعيتي را دارد و مي تواند مبنا درستي براي ما باشد.

کد خبر 699071

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha