ناگفته های شهر بدون سکنه خراسان جنوبی

خبرگزاری شبستان: بعد از گذشت یک دهه از تشکیل محمدشهر، اکنون مسئولان خراسان جنوبی معتقدند که وجود یک شهر خالی از سکنه برای استان سودی ندارد و مردم هم گلایه مند از اینکه چرا «علاج واقعه قبل از وقوع نشده است!».

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: روستای محمدیه در حالی در مهرماه 1386 با تصویب هیات دولت به شهر تبدیل شد و عنوان «محمدشهر» را به خود گرفت که هنوز خوسف؛ شهرستان نشده بود. محمدیه یک دهه قبل، با احتساب جمعیت پادگان و فضاهای نظامی اطراف به شهر تبدیل شد و امروز «محمدشهر» در زمزه یکی از شهرهای خراسان جنوبی محسوب می شود.

 

عملی نشدن اهداف تشکیل محمدشهر از جمله انتقال سرریز جمعیت مرکز استان خراسان جنوبی به این شهر، بعد از 10 سال مسئولان را بر سر دوراهی قرار داده است. طبق گفته مسئولان فراهم نبودن زیرساخت های لازم برای سکونت در این شهر از مهمترین دلایل عملی نشدن این هدف مهم بوده است.

 

شهری بدون کوچه و خیابان و اداره!

شهری بدون کوچه و خیابان و مدرسه و ماشین و اداره؛ که با گذر از معابر خاکی آن، تخریب همان اندک جداولی که برای درست کردن راههای ارتباطی کار گذاشته اند، به فکر وادارت می کند.

 

نه از هیاهوی شهرنشینی خبری است و نه از ساختمان های چند طبقه و برج های آسمان خراش! تا چشم کار می کند دشتی وسیع با اندک درختانی سربه فلک کشیده را می بینی که طبق گفته مسئولان؛ (بدون احتساب جمعیت نظامی) 21 نفر سکنه دارد. کمترین شباهت را با یک شهر دارد.

 

بودن یا نبودن محمدشهر، مسئله این است!

اکنون بعد از گذشت یک دهه از تشکیل محمدشهر، مسئولان خراسان جنوبی معتقدند که وجود یک شهر خالی از سکنه برای استان سودی ندارد! و مردم هم معترض به اینکه چرا «علاج واقعه قبل از وقوع نشده است!»

 

روزگاری با عبور از جاده بیرجند- خوسف، تابلوی شهرداری محمدشهر در مقابل دیدگان هر رهگذری، حیات این شهر را گوشزد می کرد، اما در حالیکه هنوز تصمیم مسئولان مرکزنشین برای «بودن یا نبودن» محمدشهر اعلام نشده است، شهرداری این شهر با تصمیم مسئولان استان و شهرستان خوسف تعطیل شده است!

 

هزینه های کردهای میلیاردی برای ایجاد زیرساخت های این شهر، در حالی انجام شده است که مدتی است مردم روستاهای مجاور از تخریب هایی که در این شهر می شود گلایه مند هستند.

 

تخریب هایی که به گفته مسئولان، کاملا قانونی انجام شده است اما مردم روستاهای حومه را دل نگران از انحلال این شهر کرده است!

 

 

شهرداری محمدشهر تعطیل شد

محمد شفیعی فرماندار خوسف در گفتگو با خبرنگار شبستان  در بیرجند اظهار داشت: محمدشهر در سفرهای استانی دولت نهم با هدف انتقال سرریز جمعیت شهر بیرجند مصوب شد ولی تاکنون این مهم محقق نشده است.

 

وی با اشاره به اینکه علی رغم تصویب طرح جامع محمدشهر و انتصاب شهردار؛ اما هیچ جمعیتی در این شهر ساکن نشد، افزود: برای تاسیس این شهر، جمعیت پادگان آموزشی امام رضا (علیه السلام) و منطقه نظامی مجاور محاسبه شد.

 

فرماندار خوسف با بیان اینکه بر اساس قوانین موجود،‌ اعتباراتی برای محمدشهر از محل قانون مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شد که باید در قالب طرح جامع و در همین شهر هزینه می شد، ادامه داد: اما تاکنون هزینه های انجام شده بسیار جزیی و در حد خرید تجهیزات اداری و ماشین ‌آلات بوده است که اعتبارات باید تعیین تکلیف شود.

 

وی از انتقال اموال شهرداری محمدشهر به شهرداری خوسف خبر داد و گفت: نیروهای شهرداری محمدشهر نیز به شهرداری بیرجند و شهرهای مجاور منتقل شده اند.

 

درخواست اهالی سیوجان برای الحاق به محمدشهر به استانداری ارسال شد

شفیعی به وجود معارضینی در زمین هایی که طرح جامع محمدشهر در آن اجرایی شده بود هم اشاره و تصریح می کند: برخی از افرادی که ادعای مالکیت این اراضی را داشتند، از طریق دستگاه قضا، ادعای خود را اثبات کردند که به همین دلیل، بر اساس احکام صادره که به نفع مردم صادر شده بود، برخی از جدول گذاری های انجام شده در محمدشهر جمع آوری شد.

 

به گفته وی، طبق ماده ۶ قانون تقسیمات کشوری (مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۹) روستاهای حریم یک شهر با درخواست شورای اسلامی روستا، موافقت فرمانداری و شورای برنامه ریزی استان و تایید وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی می توانند به یک شهر الحاق شوند که طبق این ماده از قانون، نامه درخواست شورای اسلامی نزدیک ترین روستای همجوار با محمدشهر (سیوجان) به دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی ارسال شده است.

 

فرماندار خوسف حداقل جمعیت یک منطقه برای تبدیل به شهر شدن را ۳۵۰۰ نفر اعلام می کند و ادامه می دهد: طبق قانون،‌ هزینه کرد اعتبارات مناطقی که شورای اسلامی ندارند در اختیار استانداران است که درخصوص محمدشهر نیز، با نظر استاندار خراسان جنوبی تمامی اعتبارات اختصاص یافته یافته به محمدشهر، در داخل شهرستان خوسف و برای پروژه هایی هزینه می شود تا تمامی مردم این شهرستان، از منافع آ‌ن بهره مند شوند.

 

وی با تاکید بر اینکه به دنبال حفظ محمدشهر هستیم، افزود: یک تیم متشکل از چندین کارشناس از استانداری خراسان جنویی برای بررسی وضعیت محمدشهر ایجاد شده است.

 

شفیعی با اشاره به اینکه الحاق یک روستا به شهر و یا ایجاد یک شهر در اختیارات مسئولان وزارت کشور و هیات دولت است، گفت: در حال حاضر مجوز محمدشهر به قوت خود باقی است تا تعیین تکلیف شود با توجه به اینکه این شهر، تنها ۲۱ نفر سکنه در روستای محمدیه دارد، تا تعیین تکلیف قانونی محمدشهر، شهرداری تعطیل شد چرا که شهرداری نمی تواند به مناطق نظامی، خدمات دهی کند.

 

 

درخواست الحاق سیوجان به محمدشهر به فرمانداری خوسف ارسال شد

سیدحسین رضازاده عضو شورای روستای اسلامی سیوجان هم به خبرنگار شبستان گفت: یک دهه از تاسیس محمدشهر می گذرد و برای این شهر اعتباراتی از سوی وزارت کشور اختصاص یافته است که در طول این سالها باید به بهترین شکل برای رونق و آبادانی این شهر هزینه می شد.

 

وی با اشاره به درخواست برخی از ساکنین روستای سیوجان برای الحاق به محمدشهر افزود: درخواست مردم در حال حاضر به توجه به زمزمه های انحلال این شهر، به فرمانداری شهرستان خوسف ارسال شده است تا پیگیری های لازم انجام شود.

 

محمدشهر؛ شهری بدون سکنه

عبدالحسین داداشی نیاکی مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی هم به شبستان در بیرجند گفت: محمدشهر خراسان جنوبی در دولت نهم تصویب و ابلاغ شد.

 

وی با تاکید بر اینکه این مصوبه مشکلات زیادی داشت از جمله اینکه این شهر هیچ سکنه ای نداشت و برای تصویب، جمعیت پادگان های نظامی را محاسبه کردند، افزود: همچنین منطقه انتخاب شده از نظر امکانات زیربنایی از جمله آب، برق، گاز و تلفن دچار مشکل بود.

 

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: حالا که سالهاست از تصویب این مصوبه می گذرد و دولت اعتباراتی به این شهر اختصاص داده است، بخشی از جاده های این شهر ساخته شده است که بخشی از ساخت همین جاده ها نیز به دلیل عدم کارشناسی، در زمین های سند دار مردم بوده است که قابلیت واگذاری به شهرداری را نداشته است.

 

وجود یک شهر خالی از سکنه برای استان سودی ندارد!

داداشی نیاکی با تاکید بر اینکه «عملا چیزی به اسم محمدشهر موجودیت ندارد»، گفت: بررسی درخواست فرماندار شهرستان خوسف، مبنی بر درخواست اهالی روستای سیوجان برای الحاق به محمدشهر باید از سوی مرکز تعیین تکلیف شود چرا که افزایش حریم و یا جابجایی محدوده های شهری، مصوبه مرکز را لازم دارد.

 

به گفته وی، افزایش محدوده شهری حداکثر ۱۰ درصد از کل محدوده شهری می تواند باشد، گفت: تلاش می کنیم اگر قانون اجازه بدهد با افزایش روستاهای همجوار به محمدشهر، این شهر تعیین تکلیف شود.

 

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی همچنین تاکید کرد: اگر تشکیل محمدشهر یک اشتباه بوده است و یا قرار است با ادامه این مصوبه،‌ ضرری متوجه مردم بشود، جلوی ضرر را هر زمان بگیریم، سود است.

 

وی همچنین درخصوص دغدغه برخی از مردم درخصوص اعتبارات محمدشهر هم اینگونه پاسخ می دهد: اعتبارات بر اساس جمعیت واریز می شود و جمعیت استان خراسان جنوبی نیز مشخص است، بنابراین اگر مصوبه محمدشهر لغو بشود هیچ کاهش اعتباری رخ نمی دهد و این اعتبار برای شهروندان آن شهرستان هزینه خواهد شد.

 

داداشی نیاکی تصریح می کند که ابطال محمدشهر در اختیار استاندار خراسان جنوبی و مسئولان استانی نبوده و مصوبه هیات وزیران را نیاز دارد اما وجود یک شهر خالی از سکنه برای استان سودی ندارد چرا که سیاست دولت های قبل در تصویب این شهر، انتقال جمعیت سرریز شهر بیرجند بود که این مهم رخ نداده است.

 

وی همچنین تاکید کرد اگر مصوبه محمدشهر ابطال بشود، هیچ ضرری متوجه شهرستان خوسف از نظر اعتبارات نخواهد بود چرا که اعتبارات بر اساس سرانه جمعیت واریز می شود.

 

این مقام مسئول همچنین به این موضوع که «در جمع بندی ها احساس کردیم که این شهر نباید از ابتدا ایجاد می شد» هم اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: تعطیلی شهرداری تا کسب تکلیف از تهران با نظر مسئولان انجام می شود تا ضرر بیشتری به بیت المال وارد نشود.

 

وی درخصوص دلایل تخریب جداول محمدشهر هم گفت: این جدول گذاری ها در زمین های سنددار مردم انجام شده بود که با اعتراض مردم به قوه قضائیه و دریافت حکم تخریب، بخشی از جداول جمع آوری شد.

 

گرچه انحلال هر شهر با رای هیات وزیران انجام می شود و درخواست تعیین تکلیف این شهر از مسئولان مرکز، توسط استانداران قبلی و فعلی طی مکاتبات مختلف انجام شده است اما باید فعلا تا تصمیم مسئولان در الحاق روستاهای اطراف برای برجا ماندن محمدشهر و یا انحلال محمدشهر برای همیشه از صفحه تاریخ خراسان جنوبی منتظر بمانیم!

 

 

گزارش و عکس: زینب رمضانی

 

 

 

کد خبر 698453

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha