به گزارش خبرنگار سرویس اندیشه خبرگزاری شبستان، در کانال تلگرامی مصطفی دلشاد تهرانی، عضو هیئتعلمی دانشگاه قرآن و حدیث آمده است:
اگر مردمان از حقِّ مسئوليت اجتماعى خود به درستى بهره گيرند و بر زمامداران و امور حكومتى نظارتى دقيق بنمايند، زمينه پيدايش خودكامگى و بى قانونى، و ستمكارى و تجاوزگرى به شدّت فروكاهيده مى شود، و اينگونه است كه مى توان از نابخردى زمامداران، جلوگيرى كرد، و منافع و مصالح عمومى را پاس داشت، و جامعه را در جهت حق و عدالت راه بُرد. اميرمؤمنان على(ع) امر به معروف و نهى از منكر را چنين ديده و بدان راه نموده است: «فَرَضَ اللّهُ... الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ مَصْلَحَةً لِلْعَوَامِّ، وَ النَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ رَدْعًا لِلسُّفَهَاءِ.»/ همان ، حکمت ۲۵۲
خداوند امر به معروف را براى اصلاح كار همگان، و نهى از منكر را براى بازداشتن و به جاى خود برگردانيدن كم خِرَدان واجب كرده است.
در هر جامعه اى كه حقّ مسئوليت اجتماعى و نظارت عمومى نفى گردد و روحيه امر به معروف و نهى از منكر از دست رود، نابخردان و نابكاران آن جامعه امكان قدرت مى يابند، و چون زمام امور به دست آنان افتد، همه چيز را به تباهى برند و هر ستمى را بر مردمان روا دارند.
همه نگرانى و اندوه امیرالمومنین امام على(ع) اين بود كه زمامدارى جامعه به دست نابخردان و نابكاران افتد: «وَ إِنِّي إِلَى لِقَاءِ اللّهِ لَمُشْتَاقٌ، و لِحُسْنِ ثَوَابِهِ لَمُنْتَظِرٌ رَاجٍ؛ وَلكِنَّنِي آسَى أَنْ يَلِيَ أمْرَ هذِهِ الْأُمَّةِ سُفَهَاؤُهَا وَ فُجَّارُهَا، فَيَتَّخِذُوا مَالَ اللّهِ دُوَلاً، وَ عِبَادَهُ خَوَلاً، وَ الصَّالِحِينَ حَرْبًا، وَ الْفَاسِقِينَ حِزْبًا.» / همان ، نامۀ ۶۲
بى گمان ديدار با خدا را بسى شيفته ام، و نيكى پاداش او را چشم به راهى اميدوارم؛ ليكن آنچه مرا اندوهگين مى كند آن است كه كار سرپرستى اين امّت به دست نابخردان و نابكارانشان بيفتد؛ در نتيجه دارايى خدا (دارايى عمومى) را دست به دست ميان خود بگردانند، و بندگان خدا را به بردگى خويش گيرند، و با شايستگان به دشمنى برخيزند، و با تبهكاران به ساختن دار و دسته بپردازند.
اين ها پيامدهاى چشم بستن بر حقّ مسئوليت اجتماعى و نظارت عمومى، و رها ساختن امر به معروف و نهى از منكر است؛ پيامدهايى كه جبرانش سخت دشوار است، به سامان آوردنش، هزينه اى بس سنگين در پى دارد.
نظر شما