به گزارش خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان: تحلیل بایسته های تحقق منویات دینی در جهت تحقق دولت کریمه مهدوی و همچنین تبیین شاکله حرکتی و ارزشی نظام اسلامی در جهت ترویج باور مهدویت در عرصه های گوناگون، اموری بودند که ما را بر آن داشتند، تا گفت وگویی با حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم باقرزاده، مؤلف و پژوهشگرعرصه مهدوی ترتیب دهیم که، بخش ابتدایی آن، در ادامه از نظرتان می گذرد.
دین در باب تحقق دولت کریمه مهدوی چه سفارشاتی دارد؛ و آیا ما در پیاده سازی این مبانی در جامعه اسلامی، موفق عمل کرده ایم؟
در روایات و منابع دینی در باب تحقق دولت کریمه مهدوی وارد است که اولین رویکرد این نهضت جهانی، فراگیر بودن و گستردگی وسیع این حاکمیت در عرصه جهانی است. مهمترین مقؤله در ایجاد چنین حاکمیتی، برطرف شدن تمامی عناصر و مؤلفه های آسیب زا و تفرقه افکنانه بین ملّت های مؤحد و خداجوی است.
در روایات آمده در عصر ظهور، تمامی افراد حاضر در این حاکمیت، همچون برادر و همخون، در کنار یکدیگر به حیات و فعالیت می پردازند و صفا و صمیمیت، تنها خصلت های موجود در این جامعه آرمانی خواهند بود. از لسان مبارک نبی مکرم اسلام(ص) در باب قطعیت حاکمیت حضرت ولی عصر(عج) آمده است که فرمودند: «به خدایی که جانم در گرو اراده اوست؛ اگر از عمر زمین، تنها یک روز باقی مانده باشد، خداوند آن روز را آنقدر طولانی خواهد کرد تا مردی از خاندان من، ظهور و جهان را مملو از عدل و داد نماید».
در مرحله دیگر حاکمیت صالحان بر زمین وارد است که بعد از طلیعه ظهور، امور و حاکمیت نهضت، به محرومان و مستضعفان واگذار خواهد شد. این همان معنایی است که قرآن کریم با لفظ «وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَي الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّه» بیان می دارد. به تعبیری دقیق تر می بایست بیان کرد که، عصر حاکمیت حضرت ولی عصر(عج)، عصر کنار رفتن ددمنشان و جبّاران و عصیانگران تاریخ و روی کار آمدن مؤمنان واقعی و مستضعفان درد کشیده خواهد بود.
در باب احیای احکام دین و عرضه اسلام راستین دولت مهدوی چه دستاوردی برای بشریت دارد؟
در بایسته های دولت کریمه مهدوی وارد است که این عصر، دوره اعتلای فرامین متروک مانده و کنار گذاشته شده اسلامی خواهد بود و این دوران، عصر فراگیر علم آموزی و علم ورزی است. دیگر مؤلفه مهم عصر ظهور طبق روایات، گستردگی فوق العاده و چشمگیر صنعت و تکنولوژی و به تبع آن، افزایش روزافزون پیشرفت و توسعه و محرومیت زدایی است.
در حال حاضر و شرایط کنونی، تنها بدعت شومی که کمر انسانیت و سجایای اخلاقی را در تمامی عرصه ها، شکسته، موضوع تبعیض های اجتماعی و بی عدالتی های موجود است. این بختک نامبارک، نه تنها افعال و کردار جوامع را متأثر کرده است، بلکه در قالب جزئی تر، نظام خانوادگی و تربیتی و پرورشی انسانی را نیز، ملتهب کرده است. این در حالی است که در بیان دکترین مهدویت وارد است که در نمودار عصر ظهور، مهمترین مقؤله ای که مورد توجه قرار می گیرد، همین موضوع رفع تبعیض ها و بی عدالتی ها است.
توسعه و ترویج اندیشه مهدویت، مرهون چه بایسته ها و پیگیری هایی است؟ چارچوب نظام مند انقلاب اسلامی، در این زمینه چگونه تبیین شده است؟
در شرایط کنونی بحق می توان بیان کرد که گمشده مهم حیات انسانی، آسایش و رفاه است. درباره عصر ظهور آمده: این نیازها، به صورت اهم و اَکمل مورد توجه واقع می شوند و مردم از آسایش و رفاه فوق العاده ای بهره مند خواهند شد.
در دولت کریمه مهدوی، بوضوح اصل مساوات، تحقق خواهد یافت و رشد فضائل اخلاقی، به منصه ظهور خواهد رسید. در روایات وارد است در این عصر، مردم آنچنان به رفع نیازها و پرداخت زکات و واجبات اهتمام دارند که اگر انسان در تمامی جامعه به دنبال یک نیازمند و محتاج بگردد، هرگز آن را نخواهد یافت. امنیت بی سابقه و پیشرفت امور قضایی و تقسیم اموال بین مؤمنین و نهایتاً پاکسازی زمین از لوث ریاکاران و متجاوزان، از اهم بایسته های تأکیدشده درباره عصر ظهور و طلیعه دولت کریمه مهدوی هستند.
در باب ادامه پاسخ به این سؤال می بایست بیان کرد که اصولاً جایگاه دیدگاه مهدویت در ایران را، می توان به سه بخش تقسیم کرد. یک دوره باز می گردد به آغاز حکومت صفویان که در آن، یک حکومت شیعی در ایران روی کار آمد؛ در ادامه این باور در طول زمان و در حاکمیت های مختلف ادامه داشت تا دوران پهلوی و سپس وقوع انقلاب اسلامی و روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی در ایران که یکی از مهمترین پایه های این نهضت، زمینه سازی برای عصر ظهور می بود. در دوران حاکمیت پهلوی، باور مهدویت در یک ایستایی و سکون و با رویکردی منفی و عدم کارایی به سر می برد. در این دوران مبلّغان و مروّجان اندیشه مهدویت بر این باور بودند که هیچ مسئولیتی متوجه مؤمنین و مسلمین در جهت تحقق دولت حضرت ولی عصر(عج) نیست و فقط می بایست دعا کرد و منتظر بود تا حضرت(عج) ظهور و مشکلات را مرتفع کنند. خفقان و اختناق در این دوران به قدری بود که در تاریخ آمده رضاخان روزی در قم، با هیبتی عجیب و با رفتاری نامناسب وارد بیت آیت الله عبدالکریم حائری(ره)، مؤسس و بنیانگذار حوزه علمیه قم می شود و به ایشان می گوید: اگر کمترین حرکت و فعلی علیه حکومت من صورت دهی، همانگونه که با سیدالشهدا(ع) رفتار شد با تو رفتار خواهم کرد و هیچگونه مسامحه و گذشتی با شما نخواهم داشت.
انقلاب چگونه این معنای انفعالی را ابطال کرد؟
این معنای انفعالی و ایستایی با حرکت انقلابی و پوینده امام خمینی(ره) و تشکیل نهضت اسلامی در ایران ابطال و حکومت در تحقق دولت کریمه مهدوی و در عرصه جهانی مسئول شد و اینگونه تبیین شد که نشستن و فقط دعا کردن، نه تنها باعث سوق جامعه به سمت و سوی حرکت جهانی حضرت ولی عصر(عج) نخواهد شد، بلکه باعث رکود و رخوت و سستی نیز، در بین مؤمنین می شود.
در ابتدای نهضت اسلامی در باب امور مهدوی، مرحوم کافی(ره) و مرحوم شریعتی، رؤیت می شوند که سعی و تلاش دارند تا این فرهنگ را در جامعه متبلور و ساری و جاری نمایند. مرحوم شریعتی، در یکی از سخنرانی هایشان با موضوع «انتظار و مکتب اعتراض»، به نوعی جوشش و کوشش مهدویت در باب رویکرد نیاز به جامعه ای عاری از تبعیض و بی عدالتی را، پایه ریزی می کند. درهمین زمینه مرحوم طالقانی(ره) با انتشار اثری به نام «مهدویت و آینده بشر» جامعه را در مسیر آگاهی نسبت به باورهای مهدوی قرار می دهد.
در این دوران، رویکرد و جایگاه شهید مطهری(ره) در روشنگری و پردازش ذهن محققین و متفکرین به مقؤله مهدویت، جایگاه بسیار رفیع و مهمی است. این سلسله اقدامات و روشنگری ها، در واقع آغاز طلوع عصری نوین در ایران اسلامی را، نوید می دهند. حال پاسخ این سؤال که آیا ما در زمینه توسعه و ترویج فرهنگ مهدوی، موفق عمل کرده ایم یا خیر؟ به دست خواهد آمد که؛ بلی؛ ما با توجه به رویکردهای صورت گرفته، توانستیم با رهبری مدبّرانه و حکیمانه حضرت امام(ره)؛ حاکمیت پادشاهی و دست نشانده ایادی کُفر در ایران را، به نظامی اسلامی و با حاکمیت ولی فقیه که زمینه ساز ظهور حضرت ولی عصر(عج) است، مبدل کنیم.
نظر شما