به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، امامزادگان محمد و هادی شاه شهیدان عمارلوی رودبار در یکصد و هفت کیلومتری شهرستان رشت، از طریق جاده سیاهکل- دیلمان و در هفتاد کیلومتری شهرستان رودبار، از طریق جاده رستم آباد قرار دارد و ارتفاع این روستا از سطح دریا، حدود ۲۳۰۰ متر است.
بر اساس زیارت نامه موجود بقعه متبرکه شاه شهیدان این جایگاه، مرقد دو تن از فرزندان شهید عبدالله ابن زید بن علی ابن الحسین(علیه السلام) است، که پس از شهادت حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام)، به همراه دیگر سادات علوی به ایران آمدند و در منطقه گیلان، به فرماندهی آقا سید جلال الدین اشرف و به سرداری امامزاده هاشم و دیگر یاران و امامزادگان، چندین سال با ایادی و دست نشاندگان خلفای عباسی و ملحدان جنگیدند. این بزرگواران، پس از مدتی جهاد و مقاومت، تعدادی که زنده مانده بودند، به نقاط مختلف کوهستانی گیلان پناه بردند.
از جمله این سادات و امزادگان علوی،« امامزاده هادی(علیه السلام) و امامزاده محمد(علیه السلام)» نیز به منطقه « اسپهبدان» دیلمان که حدود دو کیلومتری قریه شهیدان فعلی در دیلمان واقع است، پناه میبرند. اما کفار، پناهگاه آنان را یافته و درصدد شهادتشان بر میآیند، آن دو سید بزرگوار، سوار بر اسبان خود شده و از تعقیب کنندگان میگریزند، بنا به اقوال مانده از گذشتگان، بعد از طی حدود یک کیلومتر، زین اسب هایشان شل میشود و پیاده میشوند تا زینها را دوباره محکم کنند و ببندند( منطقه ای که زین اسب های آن بزرگواران شل و یا باز شده بود، به زبان محلی به نام « شل تنگ» معروف است که در قسمت غربی شهیدان قرار دارد.(« تنگ» به گویش محلی، دوال و تسمه پهنی است از چرم یا کنف که بوسیله آن زین را بر پشت اسب محکم میبندند.)
امامزاده ها، پس از بستن مجدد زینها بر اسب، سوار میشوند و به راهشان ادامه میدهند؛ اما کفار، در مکان فعلی شاه شهیدان آنان را محاصره کرده و به شهادت میرسانند که پیکر مطهرشان نیز، توسط افرادی به خاک سپرده میشود.
حدود ۳۰۰ سال بعد، یکی از مومنین به خواب میبیند که دو سید بزرگوار، در آنجا(شهیدان) مدفونند، به چوپان در خواب امر میشود که آن مکان را با توجه به نشانی های دریافتی در رویایش بیابد و بر آن مزار سرپناهی بسازد.
او توجهی به خوابش نمیکند، اما دوباره همان خواب را میبیند، تا جایی که از این خواب، سه بار تکرار میشود، پس از تکرار سه باره این رویا، راهی محل مورد نظر میشود و به کندن زمین میپردازد. در آن زمان منطقه مزبور، متعلق به یکی از خوانین منطقه دیلمان معروف به« لته گوش چمنی طالشکولی» بوده که از محل استقرارش تا منطقه ای که مشغول کندن زمین بود، ۶ کیلومتر فاصله داشت. به او (خان) خبر میدهند که فرد در زمین تو مشغول حفاری است. خان بلافاصله، دستور دستگیری چوپان را میدهد و او را دستگیر میکنند و این بزرگوار نیز ماجرای خوابش را تعریف میکند. کسی باور نمیکند و خان او را در بازداشت نگه میدارد، اما روز بعد متوجه میشوند که بازداشتی در بازداشتگاه نیست و بلافاصله خبر میآورند که او در همان محل مشغول حفاری است.
فرد متدین را دوباره دستگیر میکنند و دست و پا بسته به حبسش میاندازند و اما بازهم، روز بعد وی را در بازداشتگاه نمییابند و بازهم او را در همان محل مشغول حفاری مییابند.
این بار، خان به همراه نفراتش به محل مورد نظر میروند و ناظر حفاری چوپان متدین میشوند، بعد از مدتی کند و کار، پیکرهای مطهر آن دو سید بزرگوار به طور سالم نمایان میشود، سپس در همان زمان و در همان مکان، جایگاهی بر مرقد متبرکشان میسازند و به « شاه شهیدان» معروف میشود.
آن خان دیلمانی نیز، منطقه ای از اراضی محل وقف آن دو بزرگوار میکند.
در دوران صفویه، مرقدی مجلل و بارگاهی بزرگ، بر مزار امامزادگان ساخته میشود و نیز در سال های بعد از انقلاب اسلامی، هنگام گذاشتن ضریح فلزی بر روی مزار و تعویض ضریح قلبی، بدن تقریبا سالم آن دو امامزاده ظاهر و نمایان شد که انعکاس وسیعی در مطبوعات و رسانه ها در پی داشت.
بقعه شاه شهیدان، در منطقه ای مسطح واقع شده که کوه ها و مراتع سرسبز و زیبا، آن را در برگفته است، جاذبه های طبیعی و صفایی که بقعه متبرکه شاه شهیدان دارد، منطقه یاد شده را دارای جاذبه هایی معرفی کرده که در ایام تعطیلات نوروز و تابستان هر سال، زائران بسیار زیادی، از نقاط مختلف استان و کشور، برای زیارت و سیاحت به این مزار شریف سفر میکنند.
نظر شما