یادگار معنوی تیموریان در دیار فرهنگ/ «مسجد جامع هندوالان» اوج زیبایی هستی

خبرگزاری شبستان: مسجد جامع هندوالان از جاذبه های تاریخی خراسان جنوبی است که در دوره شاهرخ تیموری در حدود سال ۸۵۰ هجری قمری ساخته شده است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ در فرهنگ دینى، نام «مسجد» یادآور بندگى و كرنش در پیشگاه خداوند متعال است. «مسجد» یعنى جایگاه سجده، و سجده اوج عبادت و بندگى انسان براى خداست.

 

وجود مساجد تاریخی متعدد در خراسان جنوبی نشان دهنده رشته محکم عبودیت این دیار فرهنگی است. مساجدی که چندصد سال پیش برای عبادت ساخته شده و اکنون نمایی زییا از اهمیت مردم برای بندگی را به تصویر می کشد.

 

مسجد جامع هندوالان باشكوه ترين و قديمی ترين بناهای تاريخی، مذهبی شهرستان درميان است كه بر اساس كتيبه های كوفی كشف شده از اين بنا، مسجد متعلق به قرون هفتم و هشتم هجری قمری است.

 

این بنای تاریخی با معماری زیبا و ظریف بوده که سالانه توجه زیادی از گردشگران را به خود جلب می کند. سر در ورودی، صحن گنبدخانه، محراب و شبستان ستون دار از مهمترين عناصر معماريی آن به شمار می رود.

 

یادگار معنوی شاهرخ تیموری

بنا از نظر تزیینات آجری بسیار متنوع بوده و تزیینایی مانند فیل‌پوش ها، گوشواره‌ها، قاب های گچی، رسمی‌بندی محراب ها و نحوه آجرچینی گنبدها در چشم هر بیننده ای زیبا به نظر می رسد. این اثر تاریخی در دوره شاهرخ تیموری در حدود سال ۸۵۰ هجری قمری ساخته شده است.

 

جالبترين و قديمی ترين بخش بنا گنبد آن است كه با مهارت بر روی فضای چهار ضلعی قرار گرفته است. شبستان ستون دار در دو طرف گنبد خانه قرار گرفته و سبك پوشش و روشنايي آن از ويژگي های ممتاز بنا است.

 

پلكان از گوشه شمال شرقی به پشت بام منتهی می شود، فقدان پلكان در گنبدخانه نشان می دهد كه قصد بر اين بوده اكه دسترسی به بخشهای فوقانی از طريق سطح بام پيوسته انجام گيرد.

 

ثبت مسجد جامع هندوالان در فهرست آثار ملی

عمده ترين مصالح بكار رفته در بنا آجر پخته است كه در دو اندازه بكار رفته، بی تقارنی و خطوط نامنظم بنا، تنوع ضخامت ديواره ها همگی تعدادی از دوره های ساختمانی بنا را در ذهن مجسم می كند. این بنا در 11 مرداد 1367 با شماره 1893 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

این بنای تاریخی نه تنها برای استان بلکه برای دیگر هموطنان نیز مایه افتخار بزرگی است چراکه نشان دهنده قدمت فرهنگی و معنوی این خطه کویری بوده و توجه به زیبایی های آن نیز برخاسته از اهمیت مردمانش به مکان های فرهنگی است.

 

علاوه بر این مسجد، بناهای دیگری اعم از مسجد جامعه تون فردوس، مسجد جامع قاین، مسجد جامعه افین و مسجد مهوید فردوس از دیگر جاذبه های تاریخی و گردشگری این استان بوده که توجه مسافران به آن خالی از لطف نیست.

 

 

 

کد خبر 697227

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha