به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در نامگذاری سال ها براساس توجه به مسائل اقتصادی کشور، دولت نیز همواره بر این تلاش بوده تا وضعیت معیشتی مردم را سامان دهد از این رو ما با کارشناسان در مورد اولویت های اقتصادی دولت دوازدهم در سال پیش رو گفت و گو کردیم که چکیده این گفت و گوها را در زیر می خوانید:
محبی مجد: اگر کاملا به بودجه ۹۷ عمل شود افق اقتصاد روشن خواهد بود
مصطفی محبی مجد کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، در خصوص اولویت های اقتصادی دولت در سال ۹۷ گفت: اولویت اقتصادی دولت به منظور رفع مشکلات حاضر در کشور باید نزدیک شدن به برنامه ششم توسعه باشد تا برآن اساس بتواند به اهداف اصلی اقتصادی کشور دست یابد.
وی رفع مشکلات بانکی را از جمله راه های رسیدن به اهداف اصلی اقتصاد سالم بر اساس برنامه ششم توسعه دانست و افزود: این مهم از طریق رفع رکود در بازار مسکن و توجه به واحدهای تولیدی و رونق بخشیدن به تولید امکان پذیر خواهد بود.
محبی مجد رفع مشکلات بازار ارز یا دیگر معضلات نوسانی در اقتصاد ایران را ابزار رسیدن به اهداف برنامه ششم توسعه ارزیابی کرد و اظهار داشت: در همین رابطه دولت می تواند با تکیه بر طرح های مطرح شده در زمینه هایی چون ایجاد اشتغال و یا به کار گیری نقدینگی های رها شده در بازار موفق عمل کند.
این کارشناس اقتصادی افق های پیش روی اقتصاد ایران در سال ۹۷ را روشن تلقی کرد و گفت: اگر دولت بتواند به تمام برنامه های مطرح شده در بودجه امسال عمل کند قطعا اقتصاد ایران در سال جاری با شکوفایی همراه خواهد بود.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری: اولویت دولت در سال ۹۷ ایجاد اشتغال و رونق بخشی به تولید خواهد بود
حجت الاسلام سید رضا اکرمی رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری در گفت و گو با خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان در مورد اولویت اصلی دولت در سال ۹۷، گفت: رئیس جمهور در پایان سال گذشته در سخنرانی خود به این نکته اشاره کرد که سال آینده، سال نشاط و شادابی خواهد بود و دولت هم برای فراهم آوردن این نشاط و شادابی توسعه و عدالت را در محور کار خود قرار می دهد.
وی با یادآوری این نکته که سال ۹۶ سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال از سوی مقام معظم رهبری نام گذاری شده بود، افزود: دولت نیز تمام تلاش خود را در زمینه محقق کردن این شعار در سال گذشته به کار گرفت و در سال جدید نیز به ادامه برنامه های خود در این زمینه خواهد پرداخت.
اکرمی با تاکید براین نکته که مشکل جدی ما در کشور در زمینه اشتغال و تولید است، خاطرنشان کرد: ما واقعا باید به اقتصاد توجه کنیم و در خصوص مقاومتی شدن اقتصاد گام برداریم و در این عرصه نیز نیازمند شکوفا کردن تولید و اشتغال هستیم.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری اولویت اصلی دولت دوازدهم در سال ۹۷ را گام برداشتن در زمینه اشتغال و تولید دانست و تاکید کرد: با برنامه های اعلام شده از سوی دولت قرار است تولید داخلی رشد کند و جلوی واردات غیر ضروری گرفته شود و نقدینگی فراوان در طرح های صنعتی و تولیدی به کار گرفته شود تا برای جوانانمان اشتغال ایجاد شود.
وکیلی: حل معضلات بانکی و ایجاد رونق تولید از اولویت های اقتصادی دولت در ۹۷ است
حسین وکیلی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان در خصوص وضعیت معیشتی مردم و اقتصاد ایران در سال ۹۶ گفت: در سال گذشته در مورد کنترل تورم و ایجاد اشتغال و دیگر شاخص های ایجاد رفاه اجتماعی در وضعیت مطلوبی نبودیم.
وی با اشاره به آمارهای اعلام شده در این زمینه، افزود: مردم متاسفانه در بازار کالاهای مصرفی و یا بازار کالاهای سرمایه ای تورم بیشتری را تحمل کردند و به واسطه مشکلات اقتصادی واحدهای تولیدی و صنعتی و عدم دسترسی به منابع مالی مورد نیاز برای تامین مواد اولیه و تهیه و تدارک خطوط تولید و تامین منابع مالی برای پرداخت هزینه های نیروی انسانی میزان تولید واحدها هم کاهش یافت و به واسطه این مشکلات نه تنها ناچار شدند سطح تولید را کم کنند بلکه نیروی انسانی را کاهش دادند و در بازپرداخت تسهیلات بانکی دچار مشکل شدند.
وکیلی با اظهار این که در سال ۹۶ وعده بهبود شاخص های اقتصادی داده شده بود که محقق نشد، تصریح کرد: روزنه ای که به واسطه آثار مثبت برجام مورد انتظار فعالان اقتصادی بود به دلیل موانع موجود رونق اقتصادی را فراهم نکرد و امید به فعالیت های منجر به رشد را ایجاد نکرد و در مجموع این سال سال مطلوبی از نظر شاخص های اقتصادی نبود.
این کارشناس اقتصادی در مورد اولویت های اقتصادی در سال ۹۷ عنوان کرد: کشور با برخی از ابرچالش های اقتصادی روبروست که از آن جمله می توان به مشکلات موسسات مالی و اعتباری و نظام بانکی یاد کرد و تا زمانی که بانک ها از دارایی های مسموم تهی نشوند و به سمت تامین سرمایه واحدهای تولیدی نروند این مشکلات باقی خواهد ماند. در مورد بانک های بزرگ هم باید با افزایش سرمایه و ایجاد توان مالی اعطای تسهیلات و توسعه فعالیت های عادی بانک ها اقدام شود.
وی با تاکید براین نکته که نظام بانکی کشور با معضل بزرگی روبروست که مبالغ قابل توجه تسهیلات بانکی به سیستم باز نمی گردد، خاطرنشان کرد: از این رو دولت با مشکل اساسی حل این معضل روبروست و باید در کنار پرداخت بدهی خود به بانک مرکزی به بازگشت این تسهیلات هم بپردازد.
وکیلی ایجاد محرک های لازم برای افزایش تولید و کمک به واحدهای غیرفعال و نیمه فعال صنعتی را از دیگر اولویت های اقتصادی سال ۹۷ دانست و تاکید کرد: باید دولت به رفع موانع تولید خود در این سال هم ادامه دهد تا تولید داخلی رونق ویژه یابد و یکی از معیارهای اقتصادی مان جان بگیرد تا به جوابگویی در جامعه کمک کند.
وی عدم دسترسی به منابع آبی را از دیگر مشکلات بر سر راه اقتصاد ایران دانست و عنوان کرد: دولت در سال جدید همچنین باید به تامین منابع آبی در صنعت و کشاورزی بپردازد تا سیاست های غلط دولت های ۱۰ سال قبل را جبران کرده و با کاهش نزولات آبی نیز به گونه ای مقابله کند.
این کارشناس اقتصادی ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری را نیز از دیگر ابرچالش های اقتصادی ایران عنوان کرد و تاکید کرد: دولت در این زمینه نیز باید گام بردارد تا مشکل سیل عظیم فارغ التحصیلان بیکار را حل کند.
وکیلی در پایان تحریم ها و فشارهای بین المللی را عامل تشدید مشکلات اقتصادی داخلی در ایران تلقی کرد و گفت: در خصوص حل این معضل هم دستگاه دیپلماسی باید به کمک فعالان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بیاید.
رحمانی: سال ۹۷ بیشتر وقت دولت صرف حل معضلات بانکی و بودجه خواهد شد
تیمور رحمانی استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که ارزیابی وی از اقتصاد کشور و وضعیت معیشتی مردم در سالی که پشت سر گذاشتیم چیست؟ گفت: ما در سال 96 شاهد رشد اقتصادی مثبت در کشور بوده ایم و از آنجایی که همه این رشد اقتصادی مربوط به نفت نبوده است یک اقدام مثبت در زمینه معیشتی محسوب می شود.
وی با بیان این که در سال گذشته تورم تقریبا کنترل شد، افزود: با توجه به این معیارهای اقتصادی که ذکر شد قاعدتا نباید از نظر معیشتی به مردم فشاری آمده باشد و اگر دهک هایی از جامعه فشار معیشتی احساس کرده اند به دلیل نابرابری در توزیع ثروت و درآمد یا تفاوت در سبد کالایی دهک های مختلف جامعه بوده است.
رحمانی با تاکید بر این نکته که در سال 96 تفاوت خیره کننده ای در اقتصاد کشور نسبت به سال ۹۵ اتفاق نیافتاد، خاطرنشان کرد: اما با توجه به معیارهای اقتصادی به نظر می رسد سال جدید سال سخت تری است زیرا از نظر شاخص های اقتصاد کلان انتظار رو به بهبود رفتن را نداریم و این امر در معیشت مردم هم اثرگذار خواهد بود.
این کارشناس مسائل اقتصادی به مشکلات بر سر راه دولت در سال جدید اشاره کرد و اظهار داشت:با توجه به معضلات موجود در اقتصاد ایران انتظار توزیع درآمد برابر از سوی دولت نمی رود زیرا مسئولین باید در این سال بیشتر وقتشان را صرف حل مشکلات اساسی اقتصادی مثل نظام بانکی و تامین بوجه دولت کنند و قاعدتا انتظار نمی رود در زمینه توزیع درآمد اقدام خاصی صورت بگیرد.
عضو هیات مدیره خانه صنعت: پیشرفت صنعت در ۹۶ نسبت به گذشته/امیدواریم در ۹۷ هزینه های جاری بودجه عمرانی را نبلعد
آرمان خالقی عضو هیات مدیره خانه صنعت ایران در گفت و گو با خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان در خصوص وضعیت صنعت در سال 96 گفت: بعد از سال هایی که رکود و تورم را داشتیم و بعد از برجام انتظار می رفت در 96 وقتی منابع کشور آزاد شد روزگار خوشتری برای صنعت داشته باشیم که اما این انتظار محقق نشد.
وی با بیان این که صنعتی که بعد از سال ها گرفتاری و تحریم نیاز به بازسازی و نوسازی داشت انتظار داشت که در سال 96 این اتفاقات خوب برایش بیافتد که نشد، افزود: متاسفانه منابع و تسهیلات کافی برای بازسازی و نوسازی صنعت اختصاص داده نشد.
خالقی با یادآوری این نکته که تامین منابع مالی و ساختار برای بخش تولید در نقدینگی مورد نیاز برای بازسازی و به سازی سرمایه و تولید امری حیاتی است، خاطرنشان کرد: این تامین مالی همچنین کیفیت محصول را بالا می برد و برای افزایش فروش و حفظ بازار و توان حضور در بازار تولید، تولید کننده را یاری می کند و از این رو است که صنعت نیاز دارد که نقدینگی موجود در آن با تورم افزایش یابد.
عضو هیات مدیره خانه صنعت ایران یادآور شد: بخش تولید به دلیل رکود و تورم توان سرمایه در گردش را نداشت و بازار تولید کنندگان افت کرده بود و برای بازگشت به وضعیت افزایش تولید و رونق بازار و حضور در بازار های بین المللی نیاز به تحرک اساسی داشت که این تحرک فراهم نشد.
وی به ارزیابی وضعیت صنعت در سال 95 پرداخت و افزود: در سال 95 نقدینگی بخش تولید حدود 18 هزار میلیارد تومان برای حفظ وضعیت موجود بود و در سال 96 هم 25 هزار میلیارد تومان قرار شد که به واحدهای تولیدی تزریق شود و در نهایت 8 هزار میلیارد تومان آن تحقق یافت و صنعت به اندازه سال 95 نقدینگی دریافت نکرده است.
خالقی با اظهار این که البته وضعیت صنعت نسبت به سال 95 بهتر بوده است، عنوان کرد: البته واحدها نسبت به قبل تحلیل رفته اند که باید اقدامات جبرانی انجام شود و شکنندگی و عدم موفقیت واحدها کاهش یابد.
وی ادامه داد: برای سال 97 هم اگر طبق رویه سال 96 رفتار کنیم پیشرفت نمی کنیم و باید امیدوار باشیم که برنامه ها محقق شوند و باید ببینیم که هزینه های جاری دولت آیا بودجه را خواهد بلعید یا فرصت را برای طرح های عمرانی و صنعتی فراهم می کند که امیدوارم دولت برای سال آینده تمرکز در پروژه های عمرانی در بخش مسکن که می تواند زنجیره ای از تولید را به دنبال خودش راه بیاندازد را افزایش دهد.
نظر شما