به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، گسترش روابط با کشورهای اسلامی همواره از سوی جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید واقع شده و در مورد آنچه که توانسته ایم به آن دست یابیم کارشناسان سیاست خارجی به شبستان گفت و گو داده اند و مسئولین دولتی و وزارت امور خارجه نیز به این نکات مورد توجه کارشناسان در گفت و گو با ما پاسخگو بوده اند که نتیجه این ها را در گزارش زیر می خوانید:
حقیقت پور: حکومت نامسلمان ها بر کشورهای مسلمان مانع گسترش روابط با آن هاست
منصور حقیقت پور کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار شبستان راجع به ارزیابی از اقدامات دستگاه دیپلماسی کشورمان در سال ۹۶، گفت: دستگاه سیاست خارجی ما نیازمند تحرک مستمر فوق العاده است.
وی با بیان این که ما در عرصه سیاست خارجی در صحنه منطقه ای و غرب آسیا تحرک خوبی داشته ایم و در سطح اروپا هم خوب عملکرده ایم، افزود: اما در منطقه شرق آسیا که آینده اقتصادی روشن و تعیین کننده دارد نیازمند تحرک بیشتری از سوی دستگاه دیپلماسی مان هستیم.
حقیقت پور با یادآوری این نکته که متاسفانه ما در آسیای میانه و شبه قاره یک سری فرصت ها را برای گسترش روابط از دست داده ایم، خاطرنشان کرد: در آینده برای جبران این مشکلات موجود نیازمند آنیم که دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با اولویت کشورهای همسایه،کشورهای مسلمان و شرق آسیا و اروپا تحرکات ویژه ای را به اقدامات خودمان بدهیم و از ظرفیت دیپلماتیک در سطح اقتصادی و فرهنگی استفاده کنیم.
وی با تاکید براین نکته که ما دوستان خوبی در سطح منطقه داریم که می توانیم کارهای اساسی تر و ریشه دارتری را با کمک آن ها پیاده کنیم، تصریح کرد: دیپلماسی جهادی ما در عراق، سوریه، یمن و لبنان خوب پیش می رود و آثار مثبتی را داشته است که من معتقدم دیپلماسی جهادی از دیپلماسی عمومی بهتر و قویتر بوده است لذا می طلبد در این زمینه نقاط ضعفمان را جبران و اصلاح کنیم و برای بهره گیری از فضای سیاسی سطح بین المللی به تلاشمان بیافزاییم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم شورای اسلامی در مورد گسترش روابط با کشورهای مسلمان از سوی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: متاسف هستیم از این که در کشورهای مسلمان عناصر نامسلمان حاکم هستند و عناصر لائیک حکومت می کنند که این امر مانع از توسعه همه جانبه کارهای ما می شود مگر اینکه تحولات سیاسی در آن مناطق ایجاد شود.
حقیقت پور در همین رابطه یادآور شد: البته ما در عراق، سوریه، عمان، ترکیه و پاکستان روابط خوبی را برقرار کرده ایم و با توجه به این که این ها کشورهای اسلامی اثر گذار هستند در مورد اجرای سیاست هایمان می توانیم موفق عمل کنیم و کشورهای اسلامی خوب دیگری هم داریم که امیدواریم شرایط به گونه ای شود که در آن کشورها هم گسترش روابط داشته باشیم. مثلا امیدواریم با مصر و تونس رابطه قوی و محکم داشته باشیم.
بهشتی پور: جزئیات روابط ایران با کشورهای اسلامی/از ظرفیت ها بیشتر استفاده کنیم
حسن بهشتی پور کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار شبستان راجع به روابط ایران با کشورهای اسلامی گفت: ۵۶ کشور عضو سازمان همکاری های اسلامی هستند و ایران مناسبات متفاوتی با آن ها دارد که عده ای کشورهای عربی هستند و به دلیل مشکلات روابط با عربستان با آن ها دچار مشکل شده ایم.
وی ادامه داد: روابط ما با کشورهای اسلامی شمال آفریقا کشور به کشور متفاوت است. مثلا با مصر روابطمان دچار مشکل بوده و با سودان هم اخیرا دچار مشکل شده ایم. با الجزایر بهترین روابط را داریم و با مراکش روابطمان عادی است زیرا اوضاع نابسامان داخلی در مراکش برقرار بوده و از سویی هم با کشوری مانند تونس هنوز دچار مشکل هستیم.
بهشتی پور در مورد روابط ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس هم اعلام کرد:در این منطقه با کشورهای عربستان و امارات مشکل داریم اما با باقی کشورها مثل عمان و قطر و کویت روابط خوب است که این خوبی در نسبت های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. مثلا روابطمان با عمان بهتر است و قطر بعد از مشکلاتی که با عربستان داشت به ایران نزدیک شد و کویت تلاش می کند از عربستان و امارات و بحرین فاصله داشته باشد به همین رو به ایران نزدیک می شود.
این کارشناس سیاست خارجی روابطمان با دیگر کشور اسلامی منطقه یعنی پاکستان را هم رو به جلو ارزیابی کرد و افزود: با پاکستان روابط رو به جلو بوده است و اخیرا هم سفر ظریف به اسلام آباد یک شروع جدیدی در روابط ایران و پاکستان ایجاد کرد.
وی در خصوص روابط ایران با کشورهای اسلامی همسایه نیز ضمن یادآوری مناسبات مثبت با عراق و سوریه اظهار داشت: البته با ترکیه روابط در نوسانی داشته ایم که گاهی بهتر می شود و مشکلات به وجود آمده نیز به دلیل مواضع دو کشور در سوریه و شمال عراق بوده است.
بهشتی پور با یادآوری این نکته که در شرق دور اسلامی مثل اندونزی و مالزی خیلی روابطمان با این کشورها خوب نیست، عنوان کرد: به دلیل نزدیکی مالزی به عربستان و تاثیر تبلیغات عربستان در مالزی روابط خوبی نداریم اما با اندونزی نسبتا رابطه مان خوب است و با کشورهایی مثل بنگلادش نیز مناسبات به صورت عادی پیش می رود.
وی در پایان راجع به این نکته که روابط فعلی را نتیجه اقدامات دستگاه دیپلماسی یا شرایط جهانی و منطقه ای می داند؟ تصریح کرد:مجموع شرایط منطقه و جهانی باعث شده که مشکلاتی بر سر راه گسترش روابط با کشورهای اسلامی پیش بیاید اما واقعیت این است که بهتر از این هم می توانستیم عمل کنیم و نباید به وضع فعلی قانع شد.
این کارشناس سیاست خارجی خاطرنشان کرد: باید به دنبال گسترش روابط باشیم و ظرفیت های زیادی در این زمینه موجود است که باید شناخته و فعال کرده و به کار گرفته شود که در این زمینه نیازمند دیپلمات های حرفه ای هستیم.
آصفری: استراتژی لازم برای ارتقا روابط با کشورهای اسلامی در ایران وجود ندارد
محمد حسن آصفری، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص ضرورت گسترش روابط با کشورهای اسلامی در ایران، گفت: فرصت بسیار ارزشمندی که وجود بیش از 1.5 میلیارد مسلمان در جهان برای پیگیری مطالبات مسلمانان در سازمان های بین المللی فراهم کرده متاسفانه از سوی هیچ کدام از کشورهای اسلامی مورد بهره برداری واقع نشده است.
وی با اشاره به اختلافاتی که بین کشورهای مسلمان وجود دارد، این مساله را دلیل اصلی عدم استفاده از این فرصت دانست و افزود: علاوه براین پتانسیل های منابع انرژی در این مناطق بیش از سایر مناطق جهان است اما از آن استفاده نشده و جریانات داخلی کشورهای اسلامی باعث شده آن ها در زمینی حرکت کنند که منافع دشمنان مسلمانان در آن تامین می شود نه منافع مسلمانان.
این کارشناس بین الملل با تاکید براین نکته که به دلیل عدم انسجام بین دولت های اسلامی از این منابع استفاده نمی شود، خاطرنشان کرد: این دولت ها با توجه به اینکه همه همت خود را برای ارتباط با کشورهای غربی گذاشته اند نتوانسته اند به ارتقای روابط بین کشورهای اسلامی کمک کنند.
آصفری با اظهار این که دیدگاه های متفاوتی که در دولت های اسلامی وجود دارد نگذاشته است از این فرصت ها استفاده کنیم تا توقعی که مسلمانان از دولت ها دارند برآورده شود، عنوان کرد: یک دلیل اصلی این غفلت توطئه ها و اقداماتی است که توسط برخی از کشورهای وابسته به رژیم صهیونیستی اعمال می شود و در بسیاری از موارد این کشورها تلاش کرده اند تا جلوی نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه و در میان کشورهای اسلامی را بگیرند.
وی عدم موفقیت نسبی ایران در گسترش روابط با کشورهای اسلامی را مرتبط با دولت های فعلی ارزیابی نکرد و تصریح کرد: متاسفانه استراتژی لازم در دولت های ایران برای بهره گیری از فرصت های موجود بین کشورهای اسلامی وجود ندارد و موضوع مربوط به دولت های یازدهم و دوازدهم نیست و در گذشته هم این مشکل وجود داشته است.
سخنگوی وزارت خارجه: اقدامات دستگاه دیپلماسی برای ارتقای روابط با کشورهای اسلامی در ۹۶
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص تلاش های انجام شده در دستگاه دیپلماسی کشورمان به منظور گسترش روابط با کشورهای اسلامی، گفت: روابط سیاست خارجی ایران مبتنی بر افزایش هر چه بیشتر تعاملات و رایزنی های فی مابین همه کشورهای همسایه و کشورهای پیرامونی است.
وی با تاکید براین نکته که به خصوص طی سال گذشته در این جهت و مسیر گام های بلندی توسط دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران برداشته شده است، افزود: عمده کشورهای همسایه جمهوری اسلامی ایران کشورهایی از جهان اسلام و با مردم مسلمان هستند و روابط ایران با این کشورها همواره متناسب و متوازن بوده است.
قاسمی با اشاره به این که عمدتا با توجه به اصول اولیه جمهوری اسلامی و قانون اساسی نگاه سیاست خارجی کشور توجه ویژه و والا به جهان اسلام و کشورهای اسلامی دارد، خاطرنشان کرد: از این رو روابط ایران با کشورهای اسلامی عمدتا هم در سطح سفیر و هم در سطح مطلوب برقرار است و با توجه به همه واقعیت ها و ظرفیت های موجود در این کشورها، موفق به برقراری روابط مطلوبی با اکثر کشورهای جهان اسلام شده ایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در بخش دیگری از اظهارات خود به مشکلات موجود در برقراری اتحاد کامل میان کشورهای اسلامی اشاره کرد و افزود: متاسفانه با توجه به سیاست های زیاده خواهانه و استعماری برخی قدرت های فرا منطقه ای و به خصوص سیاست های فرصت طلبانه و زیاده جویی های اشغال گران قدس، همواره سعی در ایجاد افتراق و دو گانگی و فاصله میان کشورهای اسلامی شده است.
وی دیگر علت نبود انسجام میان کشورهای اسلامی را این گونه مطرح کرد که در این میان برخی کشورهای اسلامی نیز تحت تاثیر قدرت های فرا منطقه ای و با توجه به عدم دارا بودن پشتوانه مردمی و ملی و اتکای کامل به زرادخانه هایی تامین شده از سلاح های کشورهای فرا منطقه ای و اروپایی و مجموع توهمات و نگرانی هایی که از عدم مشروعیت کافی خود دارند دست به اتخاذ سیاست های خام و نا پخته ای در مجموعه منطقه زده اند و به گونه ای افتراق و اختلاف میان کشورهای اسلامی و منطقه را سرلوحه سیاست های غلط خود قرار داده اند.
قاسمی اما هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران را ایجاد وحدت بین مسلمانان جهان دانست و تاکید کرد: جمهوری اسلامی علاقه مند است در جهت تفاهم هر چه بیشتر میان کشورهای اسلامی و وحدت جهان اسلام تلاش نماید و بدین منظور تا کنون با کرامت و سعه صدر بسیاری در مقابل برخی ناپختگی های این کشورهای مشکل ساز و ثبات زا در منطقه برخورد نموده است و امیدوار است نهایتا این اندک کشورها با اتکا به مردم خود و منابع خود از تصورات واهی که همانا خرید امنیت از دیگر نقاط جهان یا واردات سرسام آور سلاح های گران بهاست خودداری و با اتکا به داشته های مردم خود و دیگر ملل اسلامی منطقه در جهت تعامل و گفت و گو و تفاهم و همکاری حرکت نمایند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان با بیان این که ایران با توجه به طرح مکرر ضرورت ایجاد مجمع گفت و گو میان کشورهای منطقه تمامی تلاش و حسن نیت خود را برای کمک به ایجاد منطقه ای عاری از رقابت های تسلیحاتی انجام داده است، اظهارداشت: ایران گام های بلندی برای تحکیم امنیت، ایجاد ثبات بیشتر و فراهم کردن بسترهای لازم برای توسعه هرچه بیشتر تمامی کشورهای اسلامی برداشته است.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری: ایران برای گسترش رابطه با کشورهای اسلامی تمام توان خود را به کار گرفته است
حجت الاسلام سید رضا اکرمی رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص میزان موفقیت جمهوری اسلامی ایران به منظور گسترش روابط با کشورهای اسلامی و مسلمانان جهان، گفت: سیاست اصلی جمهوری اسلامی ایران ارتباط با همه کشورهای جهان به جز رژیم صهیونیستی است آن هم به این دلیل که رژیم صهیونیستی را یک رژیم جعلی و غیر مشروع می داند.
وی با تاکید بر این نکته که ما هیچگاه قصد قطع رابطه و ارتباط با هیچ کشوری را نداشته و نداریم، افزود: اگر هم کشوری با ایران مشکل دارد به دلیل سیاست های نابجا و غلط آن کشور است و در زمینه گسترش روابط با کشورهای اسلامی نیز اگر مشکلی را مشاهده می کنیم از سوی کشورهای مقابل است.
اکرمی به عدم تلاش مثبت کشورهای مسلمانی چون مصر و عربستان به منظور گسترش رابطه با ایران اشاره کرد و اظهار داشت: این کشورها به سمت رژیم جعلی صهیونیستی گرایش یافته اند و روابطشان با ایران را کاهش داده اند و این در حالی است که ایران همواره برای ایجاد روابط دوستانه با همه کشورهای جهان به خصوص کشورهای مسلمان آمادگی لازم را داراست.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با تصریح این مطلب که جمهوری اسلامی ایران همواره بر رشادت ملت خود اتکا داشته است،عنوان کرد: به همین دلیل ما نیازمند ایجاد رابطه با این کشورها نیستیم اما براساس سیاست خارجی و به منظور ایجاد اتحاد بین مسلمانان در این جهت می کوشیم و ایران همواره برای گسترش رابطه با کشورهای اسلامی تمام توان خود را به کار گرفته است.
نظر شما