به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندر آستارا، این شهرستان مرزی و بندری به عنوان دروازه طلایی اروپا در غرب استان سرسبز گیلان واقع شده و با کشور جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد.
بندر آستارا از غرب به استان اردبیل و از شرق به دریای مازندران و از جنوب به تالش متصل میشود و مساحت اش ۳۳۰ کیلومتر است.
شهرستان آستارا یکی از آبادی های تاریخی گیلان است و به دلیل استفاده بسیار سفال در ساخت و ساز بناهای مسکونی و تجاری به شهر بامهای سفالین نیز معروف است. در شمال این شهر مرزی و بندری رودخانه آستاراچای با چشم اندازی زیبا به عنوان خط مرزی، حد فاصل دو قسمت آستارای جمهوری آذربایجان و ایران جاری است.
بندر آستارا دارای دو بخش مرکزی و لوندویل است، آستارا کلمه تالشی است که تالشی ها آن را « هسته رو یا آسته رو » تلفظ می کنند، اطلاق این نام به این شهر به این دلیل بوده که سال ها پیش در این ناحیه تپه های شنی، برکه ها، مرداب ها و نیزارها وجود داشته که راه رفتن در آن ها مستلزم احتیاط بوده و این از لحاظ آهسته رو یا آسته رو نامیده شده و به مرور زمان پس از آنکه عده ای از اطراف شهرستان اردبیل و نواحی دیگر به این شهرستان مهاجرت کردند و در آنجا مسکن گزیدند آن را آستارا تلفظ میکنند.
جغرافیای دلپذیر این شهرستان مرزی در غربیترین نقطه از استان سرسبز گیلان، مجموعه ایست بینظیر از شاهکارها و مواهب خدادادی از جمله دریای آبی رنگ مازندارن با سواحل شنی دل انگیز، ییلاقات و جنگلهای زیبا و دیدنی، کوهپایههای جنگلی با گستره سبز شالیزارهای برنج و رودخانه ها و چشمههای زلال و پرپیچ و خم که شاید در خارج از این شهرستان این نعمات زیبای خدادادی را فقط بتوان در رویا تصور کرد.
مردم این شهرستان با فرهنگ بالایی که دارند به میهمان نوازی مشهور هستند، مردم شهر بام های سفالین به زبان ترکی و تالشی تکلم میکنند و اکثریت پیرو مذهب شیعه هستند، به واسطه طبیعت زیبا و دیدنی این شهرستان و مرزی بودن آن هرساله در ایام تعطیلات نوروزی و فصل تابستان شاهد حضور میلیونی گردشگران داخلی و خارجی در این شهرستان هستیم و از محصولات عمده آستارا می توان برنج، ماهی و عسل را نام برد که اگر سفری به این شهرستان داشتید آن را به شهر خود سوقاتی ببرید.
آستارا در روزگار گذشته از رونق زیادی برخوردار نبوده و به دلیل استقلال جمهوریهای سابق و مراودات دوستانه، تجاری و گردشگری و وجود گمرک و بازارهای فعال هم اکنون با گسترش همه جانبه، شهر از رونق اقتصادی و چشمگیری برخوردار است، عمده محصولات کشاورزی که در این منطقه کشت می شوند عبارتند از: برنج، گندم، جو، توتون نباتان جالیزی، ذرت، گوجه فرنگی، چای و درختان میوه، همچنین بافت گلیم و جاجیم از صنایع دستی منطقه محسوب میشود.
این شهرستان که مهمترین مسیر خروجی ترانزیتی و فعالترین مرز زمینی صادراتی کشور محسوب میشود با داشتن مرزی فعال و گمرک بین المللی دارای مرز خاکی و آبی با جمهوری آذربایجان بوده و این امر سبب رونق در مبادلات مرزی، تجاری و گردشگری در آستارا شده است.
بندر آستارا با داشتن آمیزهای از جذابیتهای گردشگری کوهستانی، تجاری، مرزی، ساحلی و زیست محیطی به قطب بزرگ و گردشگری کشور مبدل شده و هر ساله پذیرای میلیونها مسافر داخلی و خارجی است.
این منطقه سرسبز از کشورمان به دلیل داشتن سواحل زیبا در کناره دریای مازنداران و کوهستانهای بسیار دیدنی گردنه حیران در جاده آستارا به اردبیل از آوازه بسیاری در میان گردشگران داخلی و خارجی برخوردار بوده و کوهستانهای این شهرستان مرزی و بندری در طول سال پذیرای گروههای مختلف کوهنوردی است. آبشار لاتون و آب گرمهای درمانی علی داشی و کوته کومه لوندویل از جمله مناطق بکری هستند که در اعماق جنگلهای سرسبز این شهرستان واقع شده و در تمام فصلهای سال زیباییهای این آب گرمها پذیرای مسافران و گردشگران از اقصی نقاط کشور است.
تالاب استیل عباس آباد به عنوان یکی از تالابهای بینالمللی و طبیعی مطرح در کشور با وجود درختان توسکا شناور و قرار گرفتن آن در حاشیه جنگلهای سرسبز و جاده آستارا به تالش یکی از زیباترین و دیدنیترین مناظر طیبعی گیلان و آستارا به شمار می رود که سازمان محیط زیست کشور با ایجاد پناهگاه حیات وحش لوندویل و ایجاد پارک طبیعتگری در مجاروت این تالاب موجب جذابیت بیشتر آن شده است.
تالاب بین المللی آق که در فصلهای سال میزبان هزاران پرنده مهاجر است به همراه باغ پرندگان در ورودی شهر که در آن نایابترین پرندههای کشور و آسیا نگهداری میشود از دیگر مکانهای گردشگری این شهرستان مرزی است.
قبرستان تاریخی آق مسجد، قبرستان قدیمی دهکده حیران، قبرستان قدیمی ونه بین، قبرستان قدیمی روستای گنج کشی، بقعه بابا علی لوندویل، قلعه شنیدان در آن سوی مرز، پارک جنگلی بیبی یانلو، پارک حیات وحش لوندویل، باغ پرندگان، مدارس تاریخی حکیم نظامی و آیت الله شهید مدنی و پارکهای ملی و معلم از اماکن متبرک و دیدنی مناسب برای گردشگرانی است که قصد عزیمت به شهرستان سرسبز و مرزی بندر آستارا دارند.
تالاب آق، باغ چای عباس آباد،، پارک ساحل شریعتی، تلهکابین حیران با پیست کارتینگاش، روستاهای توریستی دربند، خانههای آسیاب، گیلده و مشند به همراه بازارچه بزرگ ساحلی و پاساژها و بازارهای مرکز شهر از اماکن تفریحی و خرید و فروش آستارایی است که هرساله هزارن نفر گردشگر داخلی و خارجی برای بازدید از این مناطق و مراکز به این شهرستان سفر میکنند.
آستان مقدس امامزادگان ابراهیم و قاسم (علیه السلام) بقعه پیر قطبالدین باغچهسرا، بقعه شیخ تاجالدین محمود خیوی لمیر، بقعه بابا حسن لوندویل از مهمترین مکان های مذهبی آستاراست که هرساله پذیرای هزاران زائر بومی و غیر بومی است.
همچنین از دیگر مناطق دیدنی و گردشگری این شهرستان می توان روستای ییلاقی گیلده، ونه بین و روستاهای پایکویی دربند، عنبران و کانرود را نام برد،جاذبه های گردشگری آستارا آنقدر زیباست که دیدن و تماشایش حتی برای کسانی که سالیان متمادی در آن زندگی کرده اند تازه و تماشایی است.
شهرستان مرزی آستارا را تنها جاذبه های طبیعی آن را منحصربه فرد نکرده است بلکه بازاهای این شهرستان با انواع اقسام کالا ها هر ساله میزبان هزاران نفری است که از اقصی نقاط کشور برای خریدن اجناس مورد نیازشان به این شهر مرزی و بندری سفر می کنند.
جاذبههای گردشگری آستارا به حد وسعت کم این شهرستان آنقدر زیاد است که تقریبا جایی نیست که برای یک مسافر خالی از لطف و جذابیت باشد.
خانههای روستایی با سقفهای پوشیده از سفال، بقعهها و قبرستانهای تاریخی و به ویژه طبیعت سرسبز و آب و هوای خوش این منطقه بهانهایست تا هر گردشگر و مسافر را به سوی خود جلب کند.
تمامی این جاذبههای خدادادی، باعث شده تا این شهرستان جزء شهرستانهای نمونه گردشگری در سطح کشور مطرح شود.
نظر شما