«نه به کالای خارجی» عیدی  مردم کویر به کارگران

خبرگزاری شبستان: با نزدیک شدن به روزهای پایان سال و عید نوروز بازار خرید و فروش اجناس مختلف و مایحتاج مردم رونق گرفته اما نکته قابل تامل در رونق کسب و کار بازاریان، انتخاب و خرید نوع کالا است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: با نزدیک شدن به روزهای پایان سال و عید نوروز بازار خرید و فروش اجناس مختلف و مایحتاج مردم رونق گرفته اما نکته قابل تامل در رونق کسب و کار بازاریان، انتخاب و خرید نوع کالا است، به نظر می رسد هر چه یک کالایی از کیفیت و مرغوبیت بهتر و قیمت مناسب تری برخوردار باشد، سهم بیشتری از جسب مشتری را به خود اختصاص خواهد داد.

 

اغلب خریداران، مصرف کالاهای تولید داخل و حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانی را به کالای خارجی ترجیح می دهند، آنها معتقدند بسیاری از کالاهای موردنیازشان در داخل کشور با کیفیتی حتی بهتر از نوع خارجی آن تولید می شود که انتخاب و خرید آن، خود موجب شتاب چرخ های صنعت، اشتغالزایی بیشتر و تحقق اقتصاد مقاومتی می شود.

 

به نظر می رسد برای حمایت از تولید داخل عزم ملی نیاز است که همه آحاد جامعه در یک حرکت جدی برای حمایت از کالای ملی و رونق اقتصادی کشور با خرید کالای ایرانی، به رونق گرفتن کارگاههای تولیدی کمک کنند؛ اما همان طور که تولید کنندگان انتظار دارند تا بازار داخل کشور را در قبضه کالاهای خود داشته باشند، مشتریان هم برای خرید کالا یک سری انتظارات از تولید کننده دارند.

 

در خراسان جنوبی هم کارگاههای تولیدی زیادی به ویژه در زمینه های تولید البسه و کیف و کفش وجود دارد که به اعتقاد شهروندانی که از آنها خرید کردند، این ها دارای طراحی و مرغوبیت بسیار خوبی است و نسبت به مشابه خارجی در برخی موارد حتی یک سر و گردن بالاتر هم هست، این ها در حالی است که هنوز خیلی از شهروندان نسبت به این موضوع آشنایی کامل را ندارند به همین دلیل بدنبال کالای خارجی می روند.

 

 

به بازار سری می زنیم، اوضاع و کسب و کار بازاریان حسابی داغ و پر رونق است، مغازه ها پر از کالاهای متعدد و مردم برای انتخاب دستشان کاملا باز است، پدری با فرزندان و همسرش به بازار آمده و در مغازه در حال دیدن کفش های مختلف است، از صحبت های او و فروشنده مشخص می شود که دنبال کفشی با کیفیت و با قیمت مناسب است؛ صاحب مغازه توضیحاتی میدهد که نشان از کیفیت کفش تولید داخل کشور دارد. او می گوید:« کفش ایرانی از نظر دوام، کیفیت، بهداشتی و از همه مهمتر تنوع طرح و رنگ در دنیا حرف های زیادی برای گفتن دارد و از خیلی کارهای خارجی خود بهتر و ارزان تر است» حرف های او روی مشتری به خوبی تاثیر می گذارد و تصیمیم می گیرند که کفش ایرانی بخرند.

 

به چند مغازه دیگر هم سری می زنیم، بیشتر کارها ایرانی هست، مردم هم خیلی از کفش تولید داخل کشور راضی هستند؛ از کنار یکی از مغازه ها که عبور می کردم، صدای صاحب مغازه می آمد که برای مشتری توضیحاتی می داد و می گفت:« این نوع کفش تولیدی خود خراسان جنوبی است که از تنوع و دوام و کیفیت خیلی خوبی برخوردار است، مطمئن هستم یک بار بخرید، مشتری دائم کفش های تولیدی استان می شوید»، برایم خیلی جالب است! مگر بیرجند هم کفشی جز سنتی دارد!

 

به داخل مغازه می روم، کفش های زیبایی در ویترین گذاشته شده، ابتدا با خودم فکر کردم ممکن نیست اینها دست دوز و کار تولیدی های داخل استان باشد؛ اما فروشنده به خوبی توضیح می دهد، چند سوال دیگر که ذهنم را مشغول کرده می پرسم و فروشنده آدرس کارگاه دوخت این کفش های شکیل و زیبا را می دهد و به سمت کارگاه راه می افتم. کارگاه در همان نزدیکی بازار بیرجند است، پیاده 15 دقیقه ای راه است. کارگاهی کوچک اما با سلیقه و تنوع طرح و رنگ در زمینه دوخت کفش، صاحب کارگاه که در حال دوخت کفش است، از جایش بلند می شود و بعد از خوشامدگویی، چند دقیقه ای درباره موادی که در کفش ها به کار رفته و کیفیت و دوام اینها سخن می گوید، او ادعا دارد که کفش های تولیدی کارگاهش در شهرهای بزرگ دو و حتی سه برابر قیمتی که اینجا می فروشند به فروش می رود، دلیل آن را هم کیفیت بالا می داند.

 

برایم خیلی جالب است، کارگاه کفشی در بیرجند است که هر مدل با هر اندازه ای که بخواهی برایت می دوزد، حتی می تواند مدل را خود پیشنهاد بدهی و روز بعد کفش دوخته شده با قیمت مناسبت تر از بازار و با کیفیت بالاتر تحویل بگیری! اینجا یک مشکل وجود دارد و آن هم بازاریابی و تبلیغات است، به اعتقاد او اکثر مردم فکر می کنند که کفش بیرجندی یعنی همان«چپت» و کفش های جیری قدیمی؛ اما اینگونه نیست و حالا استان ما با یک حمایت معمولی از سوی مسئولان می تواند به قطب تولید کفش در کشور تبدیل شود.

 

در مورد حمایت مسئولان از او می پرسم که می گوید: «مسئولان فقط شعار می دهند، از عمل خبری نیست؛ به اداره میراث فرهنگی برای گرفتن وام در راستای بزرگتر کردن کارگاه خود مراجعه کردم که گفتند باید حتما کفش های قدیمی بیرجندی تهیه کنی تا در حد 15 میلیون تومان وام به تو بدهیم، کفش های قدیمی بیرجندی که اکنون خریدار زیادی ندارد.»

 

این تولید کننده در حال حاضر 5 کارگر دارد و به گفته خودش در صورت حمایت مسئولان می تواند تعداد بیشتری را جذب کند و آموزش دهد. این تولیدی به خوبی نشان داد که خرید کالای ایرانی و حتی استانی می تواند کاری کند که یک تولید کننده حتی بدون حمایت مسئولان هم با حمایت مردم به کار خود ادامه دهد و مشکلی نداشته باشد.

 

به نظر می رسد مردم ما به خوبی به این موضوع پی بردند که بهترین راه برای ایجاد اشتغال خرید و حمایت از تولید ملی و خرید کالای با کیفیت ایرانی است، آن ها می گویند خرید کالای ایرانی در وهله اول باعث چرخیدن چرخ های صنعت می شود و در مرحله بعد حمایت همه جانبه از سرمایه‌ و سرمایه گذار ایرانی و در نتیجه ایجاد اشتغال برای نسل کنونی و جوان و خوش فکر کشور و آینده ای روشن برای اشتغال پایدار نسل آینده می شود.

 

علی اسماعیلی، رئیس اتحادیه پوشاک خراسان جنوبی کیفیت کالای تولید پوشاک تولید داخل را از نمونه خارجی آن در خیلی موارد بهتر می داند و می گوید:«من مغازه خودم بیشتر کالاها ایرانی است، الان کیفیت کالای ایرانی از خارجی خیلی بهتره و حتی خیلی از کارهای ایرانی ما بدلیل اینکه در بازار جا افتاده کالای خارجی بهتره با مارک خارجی به بفروش می رود اما ایرانی هست.

 

او معتقد است که جوانان ایرانی و به طبع آن جوانان خراسان جنوبی در حوزه پوشاک حرف برای گفتن دارند، خیلی کالاهای تولید داخل است که با یک سوم قیمت مشابه خارجی و با کیفیت بهتر ارائه می شود و اگر دو کالا را کنار هم بگذارند، کالای تولید داخل بهتر است اما مردم تنها پول مارک و برند خارجی را می دهند که جنس خارجی را انتخاب می کنند.

 

پیداست که اگر حمایتی از سوی مردم از تولید کننده صورت نگیرد، با وجود اجازه های سنگین و هزینه تمام شده یک لباس و یا هر کالای دیگر او مجبور به تعطیلی واحد تولیدی خود و بیکار شدن نیروهای کاری خواهد شد، موضوعی که به هیچ وجه خوب و زیبنده نیست.

 

نزدیک بودن کارگاه تولید کالا به بازار فروش باعث می شود تا تولیدکننده کالای مرغوب تری را تولید کند، چراکه ممکن است با یک اشتباه کوچک بازار را از دست بدهد، به همین دلیل کارگاههای تولیدی استان تلاش می کنند تا روز به روز به کیفیت و تنوع طرح کالاهای خود بیفزایند تا علاوه بر حفظ بازار داخل بتوانند در خارج استان هم برای خود بازار بدست آوردند، البته تحقق این مهم بخشی نیازمند حمایت مصرف کننده است.

 

 

گشت و گذار در بازار ما را به سمت یک تولیدی کت و شلوار هدایت می کند، پیرمردی با موهای جو گندمی در حال اتوکشی است، احساس می کنم که باید مسئول کارگاه باشد؛ می روم تا دقایقی با او هم کلام شوم که شروع می کند درد و دل کردن. می گوید: « قبلا کارگاه پوشاک داشتم و به دلیل عدم حمایت ورشکست کردم، من با یک عمر سابقه کاری الان در یک خیاطی شاگردی می کنم، اینها همه بدلیل عدم خرید کالای ایرانی است که ما را این حال انداخت؛ البته حالا یکی دو سالی است که مردم حمایت خوبی از تولیدی های ما می کنند.»

 

در این کارگاه چند نفر دیگر هم کار می کنند که بیشترشان جوان و حتی برخی نوجوان هستند، درخواست شان از مردم این است که با خرید دست ساخته هایشان، به آنها عیدی بدهند، تا هم کسب و کار اینها بچرخد و هم چرخ تولید کشور و این یعنی محقق شدن اقتصاد مقاومتی که در نتیجه آن ایجاد اشتغالی پایدار است.

 

به خوبی پیداست که با خرید هر قلم کالای ایرانی می توان یک نفر را سر کار برد و یا با عدم حمایت باعث تعطیلی کارگاه تولیدی شد که نتیجه آن افزایش بیکاری و معضلات بعد آن در جامعه است، در صورت حمایت مردم از کالاهای با کیفیت تولیدی داخل کشور و استان تولیدکننده هم دستش برای جذب نیروهای بیشتر بازتر خواهد بود که این یعنی پایین تر آمدن آمار واقعی بیکاری در جامعه.

 

حسنعلی فولادی رئیس میراث فرهنگی بیرجند و کارشناس حوزه صنایع دستی در مورد کیفیت کالای تولید داخل استان به خبرنگار شبستان می گوید:« در خراسان جنوبی لباس ها و کفش و خیلی چیزهای محلی و ساخت دستان پرتوان و هنرمند، مردمان همین خطه داریم که بدلیل عدم اطلاع رسانی مردم نسبت به آنها آشنایی ندارند و لذا خیلی استقبال نمی‌شود.»

 

او می‌گوید: « کفش، کیف، لباس و حوزه های بیرجندی با توجه به اینکه کار دست است، کم نظیر بوده و از کیفیت بالایی برخودار است، کفش های تولیدی استان بسیار شکیل و زیبا است به طوری که بنده چند سالی است فقط کفش تولیدی بیرجند را می پوشم.»

 

فولادی از مردم می‌خواهد که با خرید کالای ایرانی با کیفیت و به خصوص تولیدی داخل استان، زمینه شکوفایی کار و اشتغال ایرانی را برای جوانان توانمند کشور فراهم کنند.

 

یکی از مزیت های خرید از تولیدی های داخل استان، امکان تعویض و یا تعمیر کالای مربوطه و انتخاب یک کالا با سایز مشخص و اندازه بدن در حوزه پوشاک و کفش است، در گفتگو با بیشتر تولید کننده ها این موضوع به خوبی پیداست و این یعنی خرید با اطمینان و دلچسب، هر چند که ممکن است اندکی گران تر تمام شود اما مطمئن ترین راه برای خرید و انتخاب کالای خوب است.

 

اتاق اصناف بیرجند امسال در آستانه سال نو تاکیدات زیادی دارد تا فروشنده ها کالای ایرانی با کیفیت وارد کنند تا مردم با خرید کالای تولید داخل برای خود اشتغال ایجاد کننده و عید ایرانی را با لباس و کفش ایرانی آغاز کنند.

 

مرتضی یزدان شناس، رئیس اتاق اصناف بیرجند در این خصوص به خبرنگار شبستان می گوید: «ما به بازار و فروشنده‌ها گفتیم که کالای ایرانی در ویترین مغازه‌های خود بگذارند.»

 

هر چند که نباید از نقش های حمایتی مسئولان از جمله جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور غافل شد، اما زمانیکه مردم در سبد خرید نوروزی نام کالای خارجی و قاچاق را حذف کنند، ورود کالای خارجی به بازار توسط خود مردم متوقف خواهد شد؛ گرچه مسئولان هم با اتخاذ تدابیر لازم تلاش دارند تا برای ایام نوروز کالاهای با کیفیت تولید ملی در نمایشگاهها و بازارچه های استان عرضه شود.

 

با این حال باید دید که با وجود کالاهای با کیفیت و مرغوب، با قیمت مناسب داخلی، بازار شب عید به کدام سمت شیب پیدا خواهد کرد، استفاده از حمایت از اشتغال و کار ایرانی یا افزایش فروش کالای خارجی و خاموش شدن چراغ کارگاههای تولیدی داخل.

 

 

کد خبر 696446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha