«کیفیت»حلقه مفقوده برگزاری نمایشگاههای فصلی

خبرگزاری شبستان: برگزاری نمایشگاههای فصلی به خصوص بهاره و پاییزه یکی از اقدامات مسئولان برای کنترل بازار و ارائه کالاهایی مناسبت تر به مردم به خصوص اقشار آسیب پذیر است که همیشه مخالفان و موافقان خود را دارد.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ با نزدیک شدن به روزهای آخر سال بازارها رونق بهتری گرفته و خریدهای نوروزی مردم هم بیشتر شده است، کفش و پوشاک جزو کالاهایی است که مردم از هم اکنون خرید آن را شروع کردند؛ البته برخی ها هم هنوز کامل خرید نکردند اما می توان گفت که تقریبا بیشتر مردم خرید نوروزی خود را کامل کردند.

 

یکی از موارد مهمی که هنگام خرید یک کالا برای مردم بیشتر مد نظر است، کیفیت و قیمت آن جنس است، برخی ها اعتقاد دارند که کیفیت کالا مهمتر است و برخی از مردم هم به قیمت آن اهمیت بیشتری می دهند، هر چند که بیشتر مردم بدنبال خرید یک کالای با کیفیت و دارای قیمت مناسب هستند.

 

یکی از موضوعاتی که همواره در خصوص خرید نوروزی مردم در روزهای پایانی سال مطرح است، موضوع برگزاری نمایشگاه‌های بهاره در اسفندماه هرسال در نمایشگاه بین المللی بیرجند است؛ موضوعی که از یک سو، برگزارکنندگان نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالا، هدف از برگزاری این نمایشگاه‌ها را تنظیم بازار عنوان می‌کنند و از سوی دیگر بازاریان و کسبه به این موضوع انتقاد دارند و معتقدند که برگزاری نمایشگاه به کسب و کار آنها خسارت می زند.

 

در این بین مردم نظرات متفاوتی دارند؛ برخی ها برگزاری نمایشگاه بهاره را در هر صورتی که باشد برای کنترل بازار مفید می دانند اما بیشتر مردم معتقدند که برگزاری نمایشگاه بهاره در صورتی اثربخش و مفیدفایده است که نظارت کامل بر روی برگزاری صورت گیرد تا کالای بی کیفیت وارد نمایشگاه نشود.

 

کیفیت کالاهای نمایشگاه بالاتر برود!

برای بررسی کامل نظر مردم؛ گشتی در بازار و نمایشگاه بهاره که چند روزی است برپاشده می زنیم؛ جمعیت ورودی به نمایشگاه زیاد است اما همه با دست پر بر نمی گردند و خیلی ها تنها به تماشای کالاها می پردازند. از آنها می پرسم که از کیفیت برگزاری نمایشگاه راضی هستند؟ مردم اینگونه پاسخ می دهند «کیفیت کالاها باید بالاتر برود، برگزاری نمایشگاه اقدام خوبی است اما مسئولان باید بر روی کیفیت و قیمت کالاها هم نظارت داشته باشند تا تفاوتی از نظر قیمت و کیفیت با بازار داشته باشد.»

 

بیشترین خرید مردم از نمایشگاه پوشاک و آجیل است، به نظر می رسد در بحث پوشاک قیمت ها با بازار اندک تفاوتی دارد اما در آجیل خیلی تفاوتی وجود ندارد، هر چند که در اینگونه نمایشگاهها به اعتقاد کارشناسان کالاهایی را عرضه می کنند که بیشتر از نظر قیمت برای طبقه متوسط به پایین جامعه مفید باشد، لذا بیشترین کالاهای عرضه شده در نمایشگاه کیفیت آن هم به همین شکل است. به نظر می رسد که مردم در مورد برگزاری نمایشگاه بهاره یک نظر دارند و آن هم برگزاری نمایشگاه به شرط بالارفتن کیفیت و پایین تر آمدن قیمت کالاها و اجناس این را از گفتگوی کوتاهی به مردم دریافتم.

 

 

برای ادامه بررسی موضوع به بازار هم سری می زنیم، مردم که در مجموع همان نظرات نمایشگاه را دارند و باز هم بر روی کیفیت تاکید دارند، اما بازاریان نظر متفاوتی دارند و در مجموع می توان گفت که بازار با برگزاری نمایشگاه در اسفند ماه مخالف است و آن را رقیبی جدی برای کسب و کار خود در این ماه می داند.

 

برخی از مردم هم برایشان خیلی تفاوت ندارد که نمایشگاه برگزار بشود یا نه، آنها می گویند که قیمت ها در نمایشگاه با بازار تفاوت و جذابیت قابل ملاحظه ای ندارد برای آنها جلب رضایت و خرید از آنجا، خیلی مهم نیست.

 

کسبه و فروشندگان کالا اعتقاد دارند که دولت بهتر است به جای برگزاری نمایشگاه بهاره، طرح فوق العاده را حمایت کند تا هم مصرف کننده حمایت شود و هم فروشنده دچار رکود و کسادی در کسب و کار خود نشود.

 

در این بین اتاق اصناف معتقد است در حال حاضر بازار با هیچ کمبود کالایی مواجه نیست و فروش‌های فوق‌العاده و فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیازهای مصرف‌کنندگان را تامین می‌کند و دیگر ضرورتی برای برگزاری نمایشگاه وجود ندارد.

 

اصناف مخالف برگزاری نمایشگاه فصلی!

اتاق اصناف هم اعلام کرده که نمایشگاه چه برگزار بشود یا نشود، آنها برای جلب رضایت بیشتر مردم از بازار، طرح فروش فوق العاده را در دستور کار خود دارند.

 

مرتضی یزدان شناس، رئیس اتاق اصناف بیرجند به خبرنگار شبستان می گوید: «وقتی که ثبات اقتصادی است برگزاری نمایشگاه موضوعیتی ندارد، اصرار بر برگزاری آن ثبات را در اقتصاد استان و شهرستان را به هم می زند و ممکن است که موجب نارضایتی برخی از کسبه شود.»

 

او می گوید: در نمایشگاه ها تولید کننده ها نمی آیند چون آنها مشتری خاص خود را دارند و در طول سال مشتری خود را از دست می دهند؛ لذا واسطه ها را می فرستند که واسطه وقتی بیایید قیمت ها افزایش پیدا می کند. اگر سخت گیری کنیم می گویند می خواهند جلوی برگزاری نمایشگاه را بگیرند، سال 94 فروش فوق العاده برگزار شد اما اگر قرار بود 60 فروشگاه باشد، 30 فروشگاه این کار را کردند و آن به این دلیل بود که اطلاع رسانی خوبی انجام نشد.

 

برگزاری نمایشگاه بهاره در مرکز استان از جمله اقدامات تسهیل خرید نوروزی است، اگرچه به اعتقاد شهروندان این نمایشگاه فرصت مناسبی برای خرید نوروزی بوده اما برخی از بازاریان نیز نسبت به این موضوع نظر مساعدی ندارند، چراکه بر این عقیده اند فروش های فوق العاده و فروشگاه های زنجیره ای نیازهای مصرف کننده را تامین می کند و ضرورتی برای برگزاری نمایشگاه وجود ندارد.

 

در نظر گرفتن حقوق مصرف کننده و تنظیم و تعادل در بازار برای حمایت از حقوق مردم یکی از اهداف برگزاری این نمایشگاه است، رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان بیرجند معتقد است که با نزدیک شدن به ایام نوروز بازار تعادل خود را از دست می دهد و قیمت پوشاک، کفش، آجیل، گوشت، میوه و برخی کالا پر فروش و مصرفی مردم دستخوش تغییرات قرار می گیرد و این نمایشگاه می تواند تعادل ایجاد کند.

 

نمایشگاه عامل تعادل در بازار!

انجمن حمایت معتقد است که دولت برای کنترل بازار و جلوگیری از بالا رفتن قیمت ها در ایام پایانی سال، نمایشگاه بهاره همانند مسکنی قوی عمل می کند و جلوی موج سواری قیمت ها در بازار را می گیرد.

 

محمد حسین دلیر، رئیس اتحادیه حمایت از حقوق مصرف کننده هم به خبرنگار شبستان می گوید:« نمایشگاه بهاره و پاییزه کمک به قشر آسیب پذیر است و باعث می شود که تعدادی از افرادی که شرکت می کنند خود بازاریان هستند؛ از بیرون شهر کسی نمی آید، مجموعه ای می شود که برای مردم صرفه جویی در وقت و زمان می شود و می آیند و کالای دلخواه خود را خریداری می کنند. در استان هر سال برگزار شده و فقط سال 94 بود که به خود اصناف دادند که فروش فوق العاده داشته باشند که تاثیری نداشت و همکاری خوبی نشد از طرف بازاریان و به تعهد خود خیلی عمل نکردند.»

 

او می افزاید: از نظر روانی تاثیر خود را بر بازار می گذارد و یک رقابتی بین بازار و نمایشگاه خواهد بود؛ بازار مجبور است کالای خود را با سود کمتر برای فروش عرضه کند و این به نفع مصرف کننده است چون هم بازار قیمت خود را پایین می آورد و هم نمایشگاه تخفیف دارد.

 

دلیر زمان برگزاری نمایشگاه را هم برای بازار خوب می داند و می گوید: نمایشگاه نیمه اول اسفند برگزار شد و نیمه دوم اسفند را بازار فرصت دارد که کالاهای خود را بفروش برساند، لذا بازاریان نباید نگران باشند چراکه فاصله خوبی وجود دارد برای آنها تا عید.

 

 

برگزاری نمایشگاه در شرایط رکود حاکم بر بازار توجیه ندارد

اما رئیس اتحادیه پوشاک فروشان بیرجند معتقد است که برپایی نمایشگاه بهاره در شرایط فعلی بازار که رکود حاکم است، هیچ توجیهی ندارد؛ چراکه در صورت برگزاری این بازاریان هستند که متضرر می شوند.

 

اسماعیل زاده می گوید: سال قبل 120 واحد صنفی پوشاک ما در سطح استان تعطیل شد که نشان می دهد اگر اینها خوب بود و سودی می داشت که تعطیل نمی شد، یعنی 140 خانواده بودند که باید به فکر اینها هم باشیم، یک نمایشگاهی که می آید و 20 غرفه پوشاک می زند، باعث تعطیلی 140 واحد صنفی می شود و ما به جای اینکه به این واحدها کمک کنیم کاری نکنیم که اینها تعطیل شوند، تولیدی های داخل شهر و تولید کننده را حمایت کنیم و اگر واقعا بدنبال حمایت از مصرف کننده هستیم جلوی ورود کالای قاچاق را بگیرند.

 

او معتقد است: مسئولان به جای اینکه بیایند و ما را حمایت کنند همین یک شب عیدی را هم که خیلی از کسبه از طریق آن نان در می آورند همان را هم می خواهند از ما بگیرند.

 

اسماعیل زاده می افزاید: در بیرجند به ازای هر 10 نفر یک واحد صنفی پوشاک وجود دارد و نمی توان گفت نمایشگاه به نفع اصناف است، 10 تا 12 هزار واحد صنفی در بیرجند داریم و لذا یک سوم جمعیت شهر، خود اصناف هستند و شهر توان آن را ندارد که نمایشگاهی برگزار شود و ارز از کشور استان خارج شود، در بیرجند حدود 700 واحد پوشاک داریم و دست فروش ها و کانال های مجازی هم این قشر را ضعیف می کنند و نمایشگاه هم که بیایید و اینها را ضعیف کند اینها دیگر توان زیر بار هزینه سنگین اجاره و مغازه خود نخواهد بود.»

 

او می گوید:«ما بیش از نیاز مردم پوشاک فروشی در شهر داریم، برای قشر آسیب پذیر هم پوشاک فروشی های ارزان را داریم، شاید تخلف هم باشد اما باید جلوی تخلفات جزئی گرفته شود نه اینکه نمایشگاه بزنیم و اشتغال استان را تعطیل کنیم.»

 

با وجود مخالفان و موافقان برگزاری نمایشگاه‌ بهاره اما امسال با توجه به احساس ضرورت برگزاری این مهم، مسئولان تصمیم به برگزاری نمایشگاه‌های بهاره عرضه مستقیم کالا در محل نمایشگاههای بین المللی بیرجند گرفتند و نمایشگاه برگزار شد.

 

بازاریان و کسبه با فروش فوق العاده می توانند مشتری بیشتری جذب کنند

تهوری، رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه نمایشگاه بهاره کمک به خرید مردم است به خبرنگار شبستان می گوید: این نمایشگاه با هدف عرضه کالا با قیمت مناسب و ارزان تر از سطح بازار در نیمه اول اسفند ماه هر سال توسط خود اصناف و اتاق اصناف بیرجند برگزار می شود، براساس مصوبه کمیسیون تنظیم بازار استان در شهرهای دیگر هم تصمیم گیری با خود شهرستان است. گروه های کالایی هدف، کیف و کفش و مواد پروتئینی و آجیل است که عرصه خواهد شد، سعی کردیم که کیفیت کالاهایمان متناسبت با سطح خرید مردم باشد و تنوع کیفیت کالاها و قیمت ها وجود دارد.

 

او معتقد است:برگزار نشدن نمایشگاه هم می تواند از نظر روانی باعث افزایش قیمت شود، لذا سعی شده از توان خود اصناف بیرجند برای برپایی نمایشگاه استفاده شود اما از طرفی بازاریان هم می توانند با فروش فوق العاده در محل کار خود بگذارند و افزایش فروش داشته باشند و مردم را به سمت خود ببرند.

 

به خوبی پیداست که بازار شب عید تحت تاثیر سلیقه مشتریان تعادل خود را از دست می دهد و بنا به گفته شهروندان نمایشگاه می تواند بستر مناسبی برای تعادل در بازار باشد، این در حالی است که برخی از بازاریان اظهارات ضد و نقیضی داشته و دور از انتظار نیست که این ناهماهنگی ها بر روند برگزاری نمایشگاه و ارائه کالاهای کیفی در سال های آینده تاثیرگذار باشد.

 

 

 

کد خبر 695994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha