به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله محقق داماد، رییس هیئت تولیت موقوفات افشار امروز در آیین نکوداشت ایرج افشار که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: ایرج افشار ابعاد گوناگونی دارد، ایرج کارهای بسیاری کرد که اهل فن نسبت به هنگامهای که او آفرید انگشت حیرت به دهان دارند. ایرج افشار یک کتابشناس، نسخهشناس و کتابدار است.
آیت الله محقق داماد با بیان اینکه ایرج افشار را باید با محمد بن اسحاق بن ندیم مقایسه کرد، عنوان کرد: ابن ندیم کتاب الفهرست را نوشت. او یک دایره المعارف نویس بود، در این کتاب یک تقسیم بندی مختلف از علوم کرده است و کتاب ها را به 10 قسم طبقه بندی کرده. شیخ آقا بزرگ تهرانی در زمانی بود که کامپیوتر وجود نداشت اما اطلاعاتی از کتاب به دست آورده و تالیفاتی داشته که بی نظیر است. ابن یوسف حدائق فهرست نویس کتابخانه سپهسالار از دیگر بزرگان است، بعدا شخصیتهایی مثل استاد ابوالحسن حائری و عبدالله الانوار کتابدار و فهرست نویس نسخه های خطی بودند. محمدتقی دانشپژوه و ایرج افشار کار خود را از دانشگاه تهران شروع کردند.
رییس هیئت تولیت موقوفات افشار با اشاره به اینکه ایرج افشار به معنای واقعی کلمه یک ایران شناس بود، اظهار داشت: ایرانشناسی یک علم و دانش بسیار مهم است که تعریف دقیقی از آن ارایه نشده، ایران شناسی شاخه ای منظم از مطالعه دانش فرهنگ ایران از زمان باستان تا امروز است، نخستین بار غربی ها این رشته را به وجود آوردند، اولین بار سفیر ونیز درباره تخت جمشید تحقیق کرد. شخصیت های بزرگی از غرب در مورد ایران تحقیق کردند و جالب اینکه سراغ افراد مطلع و دانا در هر رشته ای می رفتند. شخصیت های بزرگی از ایران شناسان همچون ایرج افشار ایرانشناسی را بومی کردند.
وی با اشاره به اینکه ایران شناسی چند نوع است، خاطرنشان کرد: برخی محقق و پژوهشگر هستند اما در اعماق دل علقه و عشقی به ایران ندارند. نوادری از آنها هستند که در کنار دانش عشق به ایران خمیره جانشان شده است، نگران وحدت ملی و حقوق ملت و آبروی ایران ایران دوستی است و من ایرج افشار را اینگونه دیدم. او به همراه منوچهر ستوده و شفیعی کدکنی پای پیاده به برخی از روستاها می رفتند.
نظر شما