دشمنی و تفرقه بیانگر سستی در ایمان است

خبرگزاری شبستان: عضو شورای نگهبان با بیان اینکه نخستین نشانه دینداری یک جامعه الفت و وحدت آنان با یکدیگر است، گفت: دشمنی و تفرقه بیانگر سستی در ایمان است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، محسن اسماعیلی عضو شورای نگهبان، در جلسه هفتگی تفسیر نهج البلاغه که در موسسه فرهنگی شهدای هفتم تیر برگزار شد، گفت: حضرت علی(ع) خود را حریص‌ترین فرد امت به اجتماع و الفت میان مسلمانان معرفی کردند.
وی افزود: امیرمومنان(ع) وظیفه دینی خودشان می‌دانند که میان مسلمانان اجتماع، وحدت، الفت، مهر و محبت ایجاد کنند، این را به عنوان یک وظیفه دینی در امت پیامبر(ص) یاد کردند که نه فقط تکلیف ایشان بلکه تکلیف یک یک کسانی است که به پیامبر(ص) ایمان آوردند و ادعای اعتقاد به مبدا و معاد دارند.
اسماعیلی با بیان اینکه نشانه فرد متدین و جامعه متدین اجتماع و الفت است، ابراز کرد: اگر فردی متدین و جامعه‌ای دیندار باشد آشکارترین نشانه آن اجتماع، همراه بودن، الفت داشتن و مهربان بودن مردم با یکدیگر است، امروز مسئله وحدت و الفت جامعه مسلمانان مسئله‌ای است که به عنوان یک سوال و اشکال مهم در دنیا مطرح و تکرار می‌شود.


عضو شورای نگهبان با طرح این پرسش که اجتماع و الفت چگونه به وجود می‌آید، اظهار داشت: حضرت علی(ع) فرمودند دین مولد وحدت و محبت است؛ در خطبه 180 نهج البلاغه حضرت مردم زمان خود را به دلیل پراکندگی، فاصله گرفتن دلها از یکدیگر و سستی در دفاع از عقایدشان سرزنش کردند و فرمودند: «لله انتم أما دین یجمعکم چه مردم عجیبی هستید شما چطور بنده خدا هستید آیا دینی ندارید که شما را جمع و وحدت میان شما برقرار کند».
وی ادامه داد: خداوند متعال با لحن توبیخ آمیزی در آیه 59 سوره انعام فرمود: «ان الذین فرقوا دینهم و کانوا شیعا لست منهم فی شیء آن کسانی که دین دارند اما دین موضوع تفرقه آنها شده و هر کدام به گروهی گرایش پیدا کردند هیچ ارتباطی با پیامبر ندارند آنها حق ندارند خود را به پیامبر منصوب کنند» بنابراین بر اساس آیات الهی و فرمایش امیرمومنان(ع) یکی از کارکردهای دین و یکی از نشانه‌های دینداران وجود وحدت در میان افراد جامعه است.


اسماعیلی با بیان اینکه اجتماع و وحدت میان افراد در اثر تشابه اهداف آنها ایجاد می‌شود، گفت: اگر هدف افراد یکی یا مشابه هم باشد سبب می‌شود حرکات، اقدامات، شعار و کلام آنها یکسان باشد، هم‌صدا شدن نتیجه هم هدف شدن است. اجتماع نتیجه تشابه اهداف افراد با یکدیگر و الفت نتیجه تشابه ارواح با یکدیگر است.
عضو شورای نگهبان اضافه کرد: یکسانی اهداف وحدت و همراهی به وجود می‌آورد و تشابه ارواح و دلها با یکدیگر همدلی و الفت را سبب می‌شود، خاصیت دین این است که هم هدف افراد را یکسان و مشابه یکدیگر می‌کند و هم ارواح، تمایلات و گرایش‌های درونی افراد را شبیه یکدیگر می‌کند؛ بنابراین اگر دین آمد به دنبال آن وحدت و الفت هم به وجود می‌آید.
وی با استناد به خطبه 18 نهج البلاغه، عنوان کرد: حضرت در این خطبه مردم را مزمت و سرزنش می‌کنند که چرا حرف‌ها و قضاوت‌هایشان با هم متفاوت است، حضرت می‌فرمایند: «إلاههم واحد و نبیهم واحد و کتابهم واحد افامرهم الله سبحانه بالاختلاف فاطاعوه ام نهاه عنه فعصوه »خدای همه این مردم یکی است، پیامبرشان هم یکی است کتاب آنها هم یکی است، آیا آن خدای یگانه به آن پیامبر یگانه در این کتاب یگانه دستور به اختلاف داده و آنها اطاعت می‌کنند و یا خداوند متعال دستور به وحدت داده و آنها تخلف می‌کنند.


اسماعیلی با اشاره به آیه 29 سوره فتح گفت: خداوند در این آیه می‌فرماید: « محمد رسول الله والذین معه اشداء علی الکفار رحماء بینهم » او فرستاده خداست کسانی که در عمل با پیامبر همراه هستند، همه یکدست محکم در برابر کفار ایستادند و همه یکدست مهربان و دوستدار یکدیگرند؛ بر اساس این آیه یکی از نشانه‌های همراهی با پیامبر(ص) شدت با کفار و الفت میان مردم است، همان طور که اگر مردمانی با کفار شدید نباشند، مرزبندی با آنها نداشته باشند و حتی با کفار سر و سری داشته باشند آنها ایمان واقعی ندارند اگر در رفتار با یکدیگر نیز با الفت و مهربانی عمل نکنند این نشانه بی‌دینی آنها است.
عضو شورای نگهبان ادامه داد: خداوند متعال اولین نشانه مومنان و دینداران حقیقی را اجتماع و وحدت آنها معرفی می‌کند بعد از آن است که می‌فرماید از نشانه‌های مومنان رکوع و سجود آنها است، این ترتیب نشان دهنده اهمیت و اولویت وحدت است به بیان دیگر اولین نشانه دینداری افراد در وحدت و اجتماع آنها نمایان می‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر جامعه و مردمی ادعای دینداری دارند، اختلاف آنها معنا ندارد خداوند مومنین را برادر معرفی کرده پس دشمنی و تفرقه نباید در میان مومنین راهی داشته باشد، دشمنی و تفرقه نشانه این است که دین و ایمان حقیقی و معیت با رسول خدا(ص) وجود ندارد، افراد هر چه مومن‌تر باشند باید با یکدیگر همراه‌تر و مهربان‌تر باشند.

کد خبر 692838

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha