به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومي موسسه خانه كتاب، آيين اختتاميه نخستين جشنواره ملي «كتاب نابينايان و كمبينايان» با حضور نيكنام حسينيپور، سرپرست موسسه خانهكتاب و علياكبر جمالي، رئيس انجمن نابينايان ايران و منصور شادكام، دبير اجرايي نخستين جشنواره ملي كتاب نابينايي و كمبينايي در فرهنگسراي انديشه برگزار شد.
در ابتداي اين آيين، حسينيپور با بيان اينكه موسسه خانهكتاب يكي از موسسات مرجع در برگزاري و داوري جشنوارههاي تخصصي حوزه كتاب است، گفت: با توجه به اينكه خانه كتاب مجري برگزاري جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران است در طول سال از اين ظرفيت براي برگزاري جشنواره هاي مختلف كتابي نيز استفاده مي شود.
وي ادامه داد: داوري جشنواره ملي نابينايان و كم بينايان در موسسه خانه كتاب انجام شده است و اين آمادگي را داريم كه با ساير نهاد نيز در برگزاري جشنواره هاي مرتبط با كتاب همكاري كنيم.
حسينيپور با بيان اينكه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان بهزيستي در زمينه هاي فرهنگي تفاهم نامه هايي با هم دارند، گفت: زنگ مطالعه در مهدهاي كودك در خصوص تقويت فرهنگ كتابخواني از جمله اين فعاليت ها است. اين تفاهم نامه ها را مي توان بازبيني كرد و آن را براي حوزه هاي مختلف فرهنگي كشور به كار گرفت.
سرپرست موسسه خانه كتاب ادامه داد: بايد با همكاري نهادهايي مانند شهرداري، براي معلولان فضاهاي فرهنگي آمادهسازي شود و برگزاري جشنوارههايي از جمله جشنواره ملي كتاب نابينايان و كمبينايان در تحقق مطالبات معلولان موثر است.
وي گفت: موسسه خانهكتاب از بانك اطلاعاتي قابل توجهي برخوردار است. براساس آمار ۱۸۵ عنوان كتاب درباره نابينايان و كمبينايان در اين بانك اطلاعاتي به ثبت رسيده كه بهنظر ميرسد نيازمند تحليل از زواياي مختلف مانند چرايي اين ميزان انتشار و آسيبشناسي است. سياست معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي توجه به تجهيز كتابخانهها براي بهرهمندي نابينايان و كمبينايان است.
وي درخصوص خبرگزاري كتاب ايران گفت: اين خبرگزاري به عنوان تنها خبرگزاري تخصصي حوزه كتاب، ظرفيت قابلتوجهي براي انعكاس دغدغههاي نابينايان، كمبينايان دارد. پيشنهاد ميشود به منظور رونق جشنواره ملي كتاب نابينايي و كمبينايي با نظر شوراي سياستگذاري اين رويداد فرهنگي دوسالانه برگزار شود.
در ادامه اين آيين، فقهيزاده، معاون قرآن و عترت وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بصيرت را شرط حضور در همه كارها دانست و گفت: بايد اعتراف كنيم كه گاه بصر، راه بصيرت را ميبندد و گاه براي فهم و دستيابي به حقيقت بايد چشم بصر را بست تا بهتر فهميد و دريافت. بصيرت سهم هيچگروهي شامل بينايان و نابينايان نيست. ميتوان ظاهرا بينا بود و بصير نبود و از فهم حقايق درمانده و عاجز بود اما مي توان راه بصيرت را پيمود و فهم و درك عميق كسب كرد.
وي ادامه داد: كتاب سرچشمه بينايي است كه گاه به دست توانمند نابينايان و كم بينايان توليد مي شود اين سرچشمه بينايي در فهم عميق ريشه دارد و آنان كه توليدگر سرچشمه عظيم بينايي اند، بينش و بصيرت دارند. در دور دست هاي تاريخ بهترين انديشهورزان جامعه اسلامي و ديني كساني هستند كه از نعمت ظاهري يا برخوردار يا كمتر برخوردار بودند. خوشحاليم در جامعه اي زندگي مي كنيم كه گروهی از قشر فرهيخته نابينا هستند و بايد آنها را عزيز بشماريم و بر سر بگذاريم.
فقهي زاده عنوان كرد: ناشران حوزه كم بينايي و نابينايي ناشران حقيقت هستند كه خود را وقف اين خدمت بزرگ كردند. توسعه بينايي واقعي با كتاب حاصل مي شود و ناشران در مقامي قرار مي گيرند كه پاي جا پيامبر رحمت گذاشته اند و در گوش سپاري به نداي حقيقت دست به فعاليت زده اند و مايه هاي هدايت را دو دستي تقديم مي كنند.
در ادامه ، علي اكبر جمالي با بيان اينكه فرهنگ در زندگي انسان ها تاثير به سزايي دارد،گفت: ۵۰۰ تعريف از فرهنگ داريم؛ فرهنگ مجموعه پيچيده اي از قوانين، عادات و رسوم و... است که افراد از ساير افراد جامعه ياد گرفته يا ياد مي گيرند. فرهنگ عاملي است كه به زندگي نشاط، شادي و جهت مي دهد.
وي ضمن اشاره به فلسفه وجودي اين جشنواره،گفت: انجمن نابينايان ايران علاوه بر برنامه هاي حمايتي، رفاهي،كمك هاي درماني، سياحتي، زيارتي و ساير خدماتي كه بر زندگي تاثير دارد برنامه هاي فرهنگي را هم مورد توجه قرار داده است؛ از سال ۱۳۹۱ در انجمن نابينايي اقدام به راه اندازي كتابخانه هاي گويا كرديم و ۱۲ كتابخانه با كليه امكانات و تجهيزات راه انداري شد. امسال هم تصميم داريم سه كتابخانه به آنها اضافه كنيم.
وي بيان كرد: انجمن در سال گذشته اقدام به چاپ كتاب «نخبگان قرآني نابينايان» كرد؛ اين كتاب شامل معرفي برترين قاريان و فعالان قرآني نابيناي كشور است كه امروز در اين مراسم رونمايي ميشود. همچنين، برگزاري نخستين جشنواره «كتاب نابينايان و كمبينايان» با هدف توجه به شاعران و مولفان نابينا و كمبينا و با همكاري موسسه خانهكتاب، معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان ها و نهادهاي ديگر راه اندازي شد.
وي در پايان گفت: در بسياري از موارد و خدمات فرهنگي_اجتماعي جامعه متاسفانه افراد معلول و نابينا كمتر ديده مي شوند و ما در انجمن سعي كرديم اين حقوق شهروندي را احيا كنيم.
منصور شادكام؛ دبير اجرايي نخستين جشنواره ملي نابينايي و كمبينايي از ديگر سخنرانان اين آيين گفت: ۸۰ اثر به دبيرخانه جشنواره ارسال شد كه از مجموع آنها، ۳۹ اثر از طرف پديدآورندگان بينا، ۸ اثر از طرف پديدآورندگان كمبينا و ۳۳ اثر شركتكنندگان نابينا به جشنواره ارسال شد. همه كتابها توسط گروه داوران ارزيابي شد و آثاري كه حداقل يك رأي مثبت را احراز كردند به مرحله دوم داوري راه يافتند. در نتيجه كتابهايي كه از صد امتياز حداقل ۷۰ امتياز كسب كردند به مرحله نهايي راه يافتند.
وي ادامه داد: در مرحله نهايي داوران اصلي آثار راهيافته را بررسي و كتابهايي كه امتياز ۸۰ به بالا را كسب كردند را بهعنوان آثار برگزيده و مابقي را بهعنوان آثار شايسته تقدير معرفي كردند. فرايند داوري با همكاري موسسه خانهكتاب و دبيرخانه كتابسال جمهوري اسلامي ايران و به همت ۲۳ داور از پيشكسوتان دانشگاهي و موسسات علمي انجام شد.
شادكام بيان كرد: آثار نابينايان و كمبيناياني كه طي ۲۰ سال گذشته يعني از ابتداي فروردينماه سال ۷۶ تا پايان آذرماه سال جاري در قالب كتاب تاليف و ترجمه شده است داوري شدند. علاوه بر اين آثار همه نويسندگان و مترجمان كه با موضوع نابينايي و كمبينايي كه در ۲۰ سال گذشته به چاپ رسيدند نيز از سوي داوران ارزيابي شدند. بعد از دريافت آثار كتابها در موضوعات كليات، روانشناسي، دين، علوم اجتماعي، آموزش و پرورش، علوم پزشكي، معمار، تاريخ و نقد ادبي، داستان، شعر، تاريخ، كليات علوم انساني كودك و نوجوان و داستان تاليف كودك و نوجوان، داستان ترجمه كودك و نوجوان و شعر كودك و نوجوان طبقهبندي شدند.
وي در پايان گفت: در اين دوره از ۸۰ عنوان كتاب ارزيابيشده در مرحله نخست داوري ۱۳ عنوان به مرحله دوم راه يافتند و بعد از ارزيابي هر اثر توسط دو داور در بخش محوري در مجموع ۴ عنوان كتاب را برگزيده و 5عنوان را شايستهتقدير دانستند
نظر شما