به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، مرتضی خدمتکار دبیر ستاد اجرایی آزمون سراسری حفظ و مفاهیم امروز با شرکت در برنامه افق رادیو قرآن روند برگزاری آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم را مورد بررسی قرار داده و درباره هدف برگزاری آزمونهای قرآنی، گفت: آزمون حفظ و مفاهیم قرآن کریم از فعالیتهای مهم ثابت و مستمر معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد در طول سالهای گذشته ادامه داشته است که از سال 87 اولین دوره آن آغاز و هر ساله این برنامه با رشد کمی و کیفی برگزار شده است.
وی افزود: این آزمون تا سال 95 هر سال در دو نوبت اردیبهشت و آبان برگزار میشد اما از سال 95 به دلایل مختلف از جمله محدودیتهای اعتباری و مالی تراکم فعالیتها و برنامهها برگزاری این آزمون به یک نوبت تبدیل شد، امسال که شانزدهمین دوره برگزاری آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم است که در قالب جدید با مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه برای نخستین بار برگزار میشود.
خدمتکار در پاسخ به این سوال مجری که مجریان اصلی این طرح چه کسانی هستند، عنوان کرد: امسال فعالیتهای تبلیغی و ترویجی آزمون سراسری قرآن کریم با مشارکت معاونت قرآن و عترت و سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار میشود، که با همدلی و صمیمت از کارهای تکراری جلوگیری شود.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که مخاطبان این آزمون چه کسانی هستند، اظهار داشت: ما در این آزمون تلاش کردیم که بستر تبلیغی و ترویجی موضوعات و مفاهیم قرآنی را فراهم کنیم، حتی در چندماه گذشته به بهانه این آزمون از فضای مجازی، سایتهای مختلف و رسانه ملی استفاده کردیم که بحث تبلیغ و ترویج مفاهیم قرآنی را داشته باشیم بنابراین بدون محدودیت سنی بیش از 242 هزار نفر در این آزمون ثبت نام کردند که شاید در فضای مردمی کم رقم باشد البته در برخی نهادها مثل آموزش و پرورش که دانش آموزان و دانشجویان در اختیار هستند عدد و رقمها بیشتر میشود.
دبیر ستاد اجرایی آزمون سراسری حفظ و مفاهیم درباره منابع و محتوای آزمونها و اینکه هزینهها بر عهده چه کسی است و جوایز چه ویژگیهایی دارند، عنوان کرد: در بحث محتوا تلاش کردیم با جامعیت محتوای آزمون را به سمتی ببریم که تمام فعالیتهای آموزشی در موسسات و مراکز مردمی را مراکزی که زیر نظر اوقاف و امور خیریه فعالیت دارند پوشش داده شود.
وی افزود: ما سه رشته اصلی را ابلاغ کردیم، که رشته اصلی به حفظ قرآن تعلق دارد و 80 درصد مخاطبان شرکتکننده را شامل میشود، رشته دوم ترجمه و مفاهیم قرآن کریم است که 14 درصد شرکتکنندگان را به خود اختصاص داده و رشته سوم به معارف اهلبیت(ع) با دو زیرمجموعه مفاهیم نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه اختصاص یافته است.
خدمتکار ادامه داد: امسال برای نخستین بار آزمون دوره الکترونیک را هم اضافه کردیم که افراد پس از ثبت نام وارد دوره آموزشی شده و پس از گذراندن این دوره، روز شنبه 12 اسفند در برنامه مسابقات الکترونیک شرکت میکنند؛ در این مسابقات هم حدود 5 هزار نفر ثبت نام کردند، در این بخش از ظرفیت مردمی استفاده شده است، با شناسایی به عمل آمده موسسه نور المجتبی در قم که در بخش آموزش مجازی موفق بود انتخاب شد، در حال حاضر با استفاده از بستر فضای مجازی 5 هزار نفر در حال فراگیری آموزشهای قرآنی در فضای مجازی هستند.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره کیفیت اطلاعرسانی به مخاطبان مسابقات، گفت: یکی اشکلات فعالیتهای قرآن ضعف اطلاعرسانی است، اما امسال از ظرفیتهای مختلف فضای مجازی، رسانه ملی، رادیو قرآن، شبکه سوم سیما و شبکه قرآن استفاده شده که اطلاعرسانی کافی صورت گیرد.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: امسال تقریبا تمام موسسات و مراکز قرآنی در سراسر کشور اطلاع رسانی خوبی شده است، اگرچه باید بخش اطلاعرسانی بیش از این تقویت شود، اما با توجه به اینکه سال گذشته 65 هزار نفر ثبت نام کردند و امسال 242 هزار نفر این نشان میدهد که اطلاع رسانی بهتر از قبل بوده است.
دبیر ستاد اجرایی آزمون سراسری حفظ و مفاهیم درباره کیفیت جوایز، گفت: دو امتیاز در این آزمون در نظر گرفته شده است در بحث جوایز افراد بیش 3 هزار جایزه نقدی در نظر گرفته شده است که بین 300 هزار تا یک میلیون تومان است، فراتر از بحث جوایز که به خود حافظان و قرآن آموزان داده خواهد شد بر اساس تصمیم وزارت قرآن و عترت یک سرانه حمایتی تعریف شده برای موسسات و مراکزی در نظر گرفته خواهد شد که در این آزمون سطح مشارکت، عملکرد یا نمرات قبولی بالاتری را کسب کنند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا آموزش و پرورش برای شرکت در این آزمون محدودیت داشتند، ابراز کرد: با توجه به اینکه مبلغ 5 هزار تومان برای حق ثبت نام اشخاص مشخص شده بود و دریافت این مبلغ از دانشآموزان منع قانونی داشت سبب شد که آموزش و پرورش نتواند با ما همکاری لازم را داشته باشند.
خدمتکار افزود: البته بخش عمده مخاطبان ما در این آزمون دانشآموزان هستند که در مراکز قرآنی و موسسات مشغول بودند.
مدیر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آمار گروههای سنی این آزمون گفت: بخش عمده مخاطبان آزمون دانشآموزان هستند، گروه سنی 18 تا 35 سال هم گروه دیگر هستند، به ترتی استان تهران با 34 هزار نفر و سپس استان اصفهان، فارس، خراسان رضوی و کرمانشاه بیشترین ثبت نام را به خود اختصاص دادند.
دبیر ستاد اجرایی آزمون سراسری حفظ و مفاهیم درباره مشکلات و آسیبهای این طرح بزرگ، بیان داشت: امیدواریم به زودی فارغ از عنوان هر دستگاهی یک آزمون استانداری که همه دستگاههای دولتی و مردمی خود را سهیم بدانند با محوریت همه مانور قرآنی بزرگ را هر سال در سراسر کشور شاهد باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که اگر کسی بخواهد به این طرح کمک کند آیا اطلاع رسانی شده است، خاطرنشان کرد: همین آزمون با عدد 242 چیزی حدود 2 میلیارد هزینه برگزاری دارد، که حدود یک میلیارد و 200 تومان آن از محل حق ثبت نام و 800 میلیون تومان آن از محل اعتبارات دستگاهی دو سازمان تامین میشود.
خدمتکار افزود: ما سعی کردیم این آزمون را از ساختار دولتی آن خارج کرده و اجرای آن را با استفاده از ظرفیت موسسات و مراکز قرآنی به بدنه مجموعه مردمی واگذار کنیم، ما میتوانیم سیاستگذاری این کار را انجام دهیم و اما اجرای آن را به مردم واگذار کنیم، امسال موسسات بزرگ و موفق محوریت اجرا بر عهده گرفتند.
وی درباره اینکه خیرین و بنگاههای اقتصادی همکاری لازم را داشتند یا نه، گفت: تا کنون چنین اتفاقی رخ نداده است اما میتوان از ظرفیتهای خیرین در بخش جوایز استفاده کرد که هر کس در استان خود جوایز را به برگزیدگان اهدا کنند.
خدمتکاری در پایان درباره اطلاع رسانی این آزمون، اظهار داشت: شرکتکنندگان با مراجعه به سامانه آزمون سراسری حفظ و مفاهیم میتوانند کارت ورود به جلسه خود را دریافت کنند که روز پنج شنبه 11 اسفند در آزمون شرکت کنند، 410 مکان شهرستانها در مصلی، مدارس، دانشگاه و امامزادگان استفاده شده است که این آزمون برگزار شود.
نظر شما