دومین سوال از رئیس جمهور در تاریخ ایران

خبرگزاری شبستان: نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای دومین بار در تاریخ ایران قرار است از رئیس جمهور سوال داشته باشند.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، علی مطهری نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که از سه شنبه طرح سوال از رئیس جمهور کلید می خورد این در حالی است که مشکلات به وجود آمده از سوی موسسات مالی و اعتباری بدون مجوز یکی از موضوعات سوال از رئیس جمهور از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شده است.

 

در همین رابطه نصرالله پژمانفر نماینده مشهد مدعی شده که به نمایندگان مختلف فشار آوردند که طرح ها و پروژه های آنها در حوزه های انتخابیه عملیاتی نمی شود، اما 73 نماینده پای سوال خود ایستاده اند، در حال حاضر هیات رئیسه پس از طی زمانی که به کمیسیون اقتصادی فرصت داده شده تا گزارش خود را به هیات رئیسه ارسال کند، یک ماه فرصت دارد نسبت به طرح سوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی اقدام کند.

 

اما دولت هم در واکنشی که اخیرا نسبت به سوال از رئیس جمهور داشت از سوی سخنگوی دولت تاکید کرد که مسئولان مختلفی در دولت وجود دارند که به عنوان کارشناس می توانند سوالات نمایندگان را پاسخ دهند و لازم نیست که در هر موردی رئیس جمهور به مجلس برود.

 

به گزارش شبستان، برای اولین بار در تاریخ ایران سوال از رئیس جمهور با سوال از محمود احمدی نژاد رئیس دولت دهم کلید خورد.

 

سؤال نمایندگان مجلس از محمود احمدی‌نژاد در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۹۰ برگزار شد و سوال از سوی علی مطهری نماینده وقت مجلس مطرح شد که در خصوص موضوعاتی چون مکتب ایرانی، اقتصاد و مترو و حجاب اسلامی و یازده روز خانه نشینی رئیس جمهور بود.

 

ساز و کار سوال نمایندگان از رئیس جمهور

 

سوال از رئیس جمهور در مجلس زمانی است که یک یا چند نمایندۀ مجلس در خصوص امور داخلی یا خارجی و هر موضوعی که لازم بدانند از وزیر یا وزیران یا رئیس جمهور سوال می کنند که این مقامات نیز موظفند به سوالات نمایندگان جواب داده و آنان را قانع کنند.

 

رئیس جمهور اختیاری در پاسخ دادن یا ندادن به سوال نمایندگان ندارد و موظف است به سوال آنان پاسخ دهد.چرا که اگر رئیس جمهور سوال نمایندگان مجلس را بدون پاسخ گذارد مجلس ممکن است به سراغ اصل 89 قانون اساسی رفته و استیضاح رئیس جمهور را در دستور قرار دهد.که این امر تبعات زیانباری برای وی خواهد داشت.

 

رئیس جمهور برای پاسخ دادن به سوالات نمایندگان باید درمحل مجلس شورای اسلامی حاضر شود و احیانا تقریر و ارسال پاسخ به مجلس کافی و مجاز نمیباشد بلکه شخصا باید در مجلس برای پاسخگوئی حاضر شود.

 

رئیس جمهور در مقابل تکالیف فوق حق دارد تا یک ماه برای پاسخ به سوالات و حضور در مجلس تاخیر نماید به عبارت دیگر وی میتواند از مهلت یک ماهه ای که اصل 88 برای او در نظر گرفته استفاده کند.

 

رئیس جمهور فقط در صورتی میتواند بیش از یک ماه از دادن پاسخ و حضور در مجلس امتناع نماید که عذر موجهی داشته باشد . تشخیص موجه یا غیر موجه بودن عدم حضور رئیس جمهور با مجلس است .چنانچه در صورت عدم حضور و پاسخ ، مجلس آن را غیر موجه تشخیص دهد ممکن است رای به استیضاح او بدهد.

 

برابر مادۀ 196 قانون آئین نامۀ داخلی مجلس در صورتی که حد اقل یک چهارم کل نمایندگان بخواهند در بارۀ یکی از وظایف رئیس جمهوری سوال کنند باید سوال خود را بطورصریح و روشن و مختصر ، همگی با امضا و به رئیس مجلس تسلیم نمایند .

 

رئیس مجلس موضوع را در اسرع وقت به کمیسیون تخصصی ارجاع مینماید .کمیسیون موظف است حد اکثر ظرف یک هفته  با حضور نمایندۀ معرفی شدۀ رئیس جمهور و نمایندۀ منتخب سوال کنندگان تشکیل جلسه دهد .دراین جلسه نمایندۀ رئیس جمهور پاسخ مقتضی را از طرف رئیس جمهور ارائه خواهد نمود تا به نمایندگان سوال کننده گزارش شود.

 

پس از یک هفته چنانچه هنوز حد اقل یک چهارم کل نما یندگان مجلس (که سوال را امضا نموده اند)از سوال خود منصرف نشده باشند رئیس مجلس موظف است در اولین جلسه سوال آنان را قرائت و فورا برای رئیس جمهور ارسال کند.این سوال ظرف 48 ساعت تکثیر و در دسترس نمایندگان قرار میگیرد.

 

طبق مادۀ 197 رئیس جمهور موظف است ظرف مدت یک ماه از تاریخ در یافت سوال در جلسۀ علنی مجلس حضور یابد و به سوال مطروحۀ نمایندگان پاسخ گوید مگر با عذر موجه با تشخیص مجلس شورای اسلامی .مدت طرح سوال از طرف نماینده منتخب سوال کنندگان حد اکثر 15 دقیقه و مدت پاسخ رئیس جمهور حد اکثر یک ساعت خواهد بود.

کد خبر 691113

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha