به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، دکتر جواد اطاعت عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی بعدازظهر امروز(دوشنبه 30بهمنماه) در نشست "پیش همایش سالانه انجمن علوم سیاسی" که در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد با اشاره به اینکه مدرسه علوم سیاسی بعد از دارالفنون اولین مرکز آموزشی در ایران بوده است اظهار داشت: ما اگر بخواهیم علوم سیاسی در مقایسه با سایر علوم بررسی کنیم یکسری مشکلات بروز و ظهور پیدا میکند، در واقع در علم سیاست متغیرها بسیار زیاد است و میتوان جامعه، فرهنگ، اقتصاد، معضلات مختلف را بررسی کرد.
وی ادامه داد: بازخوردها در سیاست خیلی زمانبر است، در واقع یک تصمیم در سیاست ممکن است سالهای بعدی جواب بدهد، ضعف عدم باور علمی در علم سیاست یکی از مسائلی است که باید به آن توجه کرد، اما امروز این باور در علم پزشکی درست شده است و همانند علم سیاست نیست.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی تاکید کرد: در علم سیاست متاسفانه همه عالم سیاست هستند و در خصوص موضوعات تصمیمگیری میکنند و باور علمی در این خصوص یک موضوع مربوط به دادهها است، در برنامه پنجم توسعه تهران به عنوان شهر صنعتی معرفی کردند و در این میان یک جمعیت شناس اگر بود میتوانست توجیه کند که این کار جاذبه جمعیتی خواهد داشت و نباید این کار را کرد اما این تصمیم گرفته میشود و نتایج آن بعدها مشخص میشود.
اطاعت یادآور شد: غیرمتخصصها جالب است که بیشترین نظرات را هم در خصوص مسائل سیاسی دارند، امروز هرکسی باید در حوزه تخصصی خود کار کند، برای نمونه یک راننده تاکسی میتواند در خصوص کار خود صحبت کند ولی دیگر نمیتواند در بحث تخصصی سیاست خارجی حرف بزند.
وی افزود: عالمان علم سیاست عموم تخصص آنها در حوزههای عمومی است و به صورت اختصاصی نیست، وقتی یک مقام حاکم در خصوص یک مشکلی از اساتید ما کمک بخواهد چگونه میتوانیم پاسخ بدهیم، بنابراین علم سیاست باید کابردی شود و اساتید سیاسی در بخشهای اجتماعی وارد شوند.
بسیاری از مسائل تاریخی ما ریشه در حسد دارد
در ادامه محمود سریعالقلم نائب رئیس مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه با اشاره به اینکه باید دید در جوامع جدید چند قرن اخیر دید که روشنفکران و تحصیلکردهها چه سهمی از تغییر را داشتهاند، خاطرنشان کرد: در این میان ما شاهد هستیم که چند گروه در تغییرات کشورها تاثیر گذار بودند که به ترتیب بازرگانان، صنعتگران، تجار و افرادی که در حوزه فناوری تاثیر گذار بودند هستند.
وی ادامه داد: امروز اگر چین در دنیا حرف اول را میزند باید بدانید که محصول یک سیاستمدار در این کشور است، در واقع سیاست درست در این کشور به بخشهای مختلف آنها کمک کرده است، در شرق و غرب سیاستمدارانی چون دکتر فاطمی، فروغی، مصدق، دوگل، گاندی و.. میتوانند کارهای بزرگی برای یک کشور انجام دهند، به نظر بنده روشنفکران در یک کشور بیست درصد کار را پیش میبرند.
نائب رئیس مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه ابراز کرد: باید دید روشنفکران در یک کشور چه وظیفهای دارند، اینها کارشان به اصطلاح فریمینگ است، اگر کسی کتاب آدام اسمیت را بخواند میتواند ببیند که اوضاع زمان به چه خوبی مرتب شده است و دلایل برخی از تحولات را بیان میکند، در واقع کار علوم سیاسی را به عنوان سامان دهنده در این کتاب نشان میدهد.
سریعالقلم بیان داشت: اگر کارل مارکس نبود شاید ماکست وبر هم نبود، البته این امر به صورت زنجیرهای روبه جلو میرود، بنابراین اگر ما بخواهیم وظیفه یک محقق در علوم انسانی را بررسی کنیم باید به دنبال قالب بندی برویم، در اصل امروز نظام اندیشه ورزی ما در یک دایره بسته تخیل و توهم شکل گرفته است.
وی اضافه کرد: در هفته گذشته ما شنیدیم که در کشور ما هواپیما، جنگنده و .. ساخته میشود در حالی که ما نمیبینیم و باور این موضوعات سخت است، در این میان از طریق مصاحبه و تحصیل باید فکتها را بررسی کنیم، امروز برخی معتقدند غرب با قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی ایران مخالف است، پس با کمی دقت باید دید که این یک فرضیه یا واقعیت است.
نائب رئیس مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه یادآور شد: در تحقیق، مقاله نوشتن یا تدریس؛ ایرانی ها همچنان به دنبال تعارضات خود با مدرنیته هستند، این فصیلت ابهام برای ما سم است، در واقع ما به دنبال ارتباط با دنیا هستیم ولی میگوییم شما را قبول نداریم، در این میان ما میزان تعامل و تعارضمان با مدرنیته مشخص نیست.
سریعالقلم عنوان کرد: یکی از مشکلات ما پراکندگی ذهن است، امروز نمیتوان مشاغل زیادی داشت و به آنها رسیدگی کرد، متاسفانه امروز در کشور برخی مساغل زیادی دارند و این نمیتواند تمرکز فرد را بروی کار بیاندازد، ما نمیتوانیم همه مشکلات بشر را حل کنیم، بنابراین اگر ما میخواهیم دانشگاه را به حل کردن جامعه سوق دهیم باید قرارداد اجتماعی داشته باشیم.
وی ادامه داد: هر حکومتی در ایران هرکسی را که با او موافق نبوده است به عنوان اینکه تو خودی نیست معرفی میکند و پاسپورت او را بدستش میدهد و میگوید از این کشور باید بروید، پس دغدغه ما نداشتن قرارداد اجتماعی است، امروز بسیاری از افراد حرفهایی را در کشور میزنند که انسان انتظار آن را ندارد.
نائب رئیس مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه تاکید کرد: اینکه یک حکومت با پشتوانه چه چیزی ایستاده است جای سوال است، ما در پاسخ میتوانیم بگوییم حکومتی که بر بخش خصوصی و افراد متخصص و شایسته تکیه بزند قطعا میتواند موفق باشد، در واقع بسیاری از مسائل به کاراکترهای ما متصل میشود، زیرا ما هنوز نتوانستیم تمام اختلاف نظرها را به هم نزدیک کنیم و دیالوگهای ما به سوی حمایت نمیرود و خودخواهی بر شخصیت ما بیشتر غلبه دارد.
سریعالقلم افزود: بسیاری از مسائل تاریخی ما ریشه در حسد دارد و این به خاطر دو طرز تفکر نیست، در واقع مسائل شخصی افراد را از هم دور میکند و اختلافنظرها نیست که آنها را دور کند، هیچ جای دنیا به اندازه ما نمیتواند از بحثهای فلسفی برای تخریب یک نفر استفاده کند و این دستور کار ما است.
نگرشهای رایج بعد از مشروطه باید بررسی شود
دکتر محمد علی حسینیزاده رییس گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه این مراسم با اشاره به قرن اول تمدن اسلامی اظهار داشت: در این زمان علوم زیادی به عرصه میآیند که شانس قرار گرفتن در صدر علوم را دارند، در این میان فقه در شاخههای مختلف روی کار میآید و شاهد هستیم که فقه در طول تاریخ به ارواح علوم تبدیل شده و این کاملا متمایز با آن چیزی است که سیاستمداران در غرب آن را تاسیس کردند.
وی یادآور شد: جایگاه علم و سیاست در ایران باید باتوجه به اندیشههایی که بنیانگذاران این رشته داشتهاند دوباره احیاء شود، در واقع نگرش رایج که از مشروطه به این سمت وجود دارد باید مورد بررسی قرار گیرد.
نظر شما