به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، محمدباقر حشمتزاده دانشيار دانشکده علوم اقتصادي و سياسي دانشگاه شهید بهشتی بعدازظهر امروز(دوشنبه ۳۰ بهمنماه) در نشست پیش همایش سالانه انجمن علوم سیاسی که در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد با اشاره به اینکه برگزاری چنین نشستهایی ایدههای صنفی ایجاد میکند اظهار داشت: بعد از تشکیل انجمن علوم سیاسی هویت کاری مشخص شده است و میتوانیم از این رو به سراغ همکاری سیاسی و اقتصادی دانشگاهی برویم.
وی ادامه داد: دانشگاه و رشته علوم سیاسی با این میزان هیات علمی یک گلستان است که کارآمدی زیادی دارد که اگر به آن رسیدگی نشود قطعا پژمرده میشود.
استاد دانشگاه تاکید کرد: هر علمی سه قابلیت دارد، در ابتداء هر علمی باید یک پدیده را قابل رویت کند، سپس پدیده باید قابلیت پیشبینی و بعد از آن کنترل پذیر باشد، امروز پدیده های سیاسی در حالت جزئی و کلی باید بررسی شود.
حشمتزاده یادآور شد: ما باید ببینیم در طول این چهل سال در خصوص علوم سیاسی تا چه اندازه به صورت کارشناسی این علم را بررسی کردیم، آنچه امروز مهم است عالم سیاسی و سیاست است، ما بیشتر امروز بخش سختافزاری کار را در نظر گرفتهایم، متاسفانه در بسیاری از موارد به جای آنکه اصلاح را در نظر بگیریم به سوی پاک کردن آن هستیم.
وی افزود: در بسیاری از اتفاقات به جای شنیدن سخنان یک فرد یا اتفاقاتی از این دست به دنبال پاک کردن صورت جلسه هستیم، نباید یک جوان را گرفت و برد این موضوع کار را حل نمیکند و قطعا از یک جای دیگر بیرون میزند و در این خصوص باید بیشتر فکر شود.
حوزههای علمیه به علوم سیاسی به چشم خصم نگاه میکنند
در ادامه این مراسم دکتر حاتم قادری استاد دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه به نظر بنده برخی از دوستان علوم سیاسی همواره در حوادث مختلف کشور حساس بودند و فعالیت داشتند، خاطرنشان کرد: مدرسین علوم سیاسی همه نباید در تمامی اتفاقات حساس باشند زیرا این مدرسین را میتوانیم به چند دسته تقسیم کنیم، در واقع در میان دستهای از اساتید ما تنها قشر محدودی را داریم که اعلامیههای کشوری را در مورد بسیاری از افراد مینویسند.
وی ابراز داشت: بسیاری از اساتید هم در بستر نظام استاد شدند و اینکه استادی با این کیفیت آموزشی وارد میشود مشکلی ندارد اما باید رانت کنار گذاشته شود، به همین خاطر است که امروز متاسفانه بسیاری از سمتهای کاری در کشور ما در دست کسانی است که تخصصی آن بخش وجود ندارد و به همین خاطر هیچگاه نسبت به نقدها پاسخگو نیستند.
استاد دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: بسیاری از مراکز قدرتی در کشور همچون حوزههای علمیه نسبت به علوم سیاسی با چشم خصم نگاه می کنند و این به خاطر اصل نظام است، امروز دانشگاه بهشتی نیز در بخش علوم سیاسی خود محافظ است، در واقع علوم سیاسی مربوط به جوامع پیشرفته است و وقتی در نظام ما همهی مسائل به دور از تخصص است علوم سیاسی نقش کمرنگی خواهد داشت.
قادری اضافه کرد: به رغم همه ی مشکلات باید بخش های مختلف به هم متصل شود، در واقع اقتصاد، سیاست و فرهنگ و .. باید به هم متصل شود، امروز نگاه کنید مناطق مرزی ما همیشه دچار مشکل بوده و هستند، این بخش های مرزی یا به دنبال جدایی بودند یا همیشه اعتراض به وضعیت موجود داشتند.
وی در مورد رسانه ملی نیز گفت: رسانه ملی جزء روی مغز رفتن کاری ندارد، با نگاهی به دوران قاجار میبینیم که مناطق مرزی ما چه وضعیتی داشته و تا چه اندازه وسعت داشته اما کم کم از ما جدا شده است، اینکه ایران همیشه بتواند با این وضعیت از نظر سیاسی و تمامیت ارضی حفظ شود یک توقع بیجا یا سک ساده اندیشی است.
استاد دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: ما نباید از دوستان علوم سیاسی این انتظار داشته باشیم که دائما با مردم در ارتباط باشند، زیرا ما اگر بخواهیم به عنوان یک استاد علوم سیاسی سه بار به مردم بیاینه بدهیم در بار چهارم دیگر معلوم نیست چه اتفاقی برای ما بیافتد.
قادری توضیح داد: هیچ اندیشهای امکان عبور ار متافیزیک را ندارد، ما در یک جامعهای زندگی می کنیم که دینی است و نمی توانیم از الهیات آن بگذریم، ما باید در خصوص نظام سیاسی خود و انتقاد از آن از بیرون عمل کنیم، زیرا در دیپلماسی ما هر دفعه نمیتوانیم حقیقت را به یک مقام بالادستی بیان کنیم.
اساتید علوم سیاسی تا حد توان معضلات را بیان میکنند
دکتر عباس منوچهری استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه دموکراسی عمومی داشتن به یک شکلی تایید علم مدنی است، تصریح کرد: در بحث شهروندی نیاز است هر شهروند به عنوان یک فرد علم مدنی بداند، امروز وقتی ما یافتههای خود را ارزیابی کردیم نباید ارزشی عمل کنیم بلکه باید بیطرفانه داده ها را بررسی کنیم حال این دادهها مربوط به فقر باشد یا غیره.
وی ادامه داد: اصحاب علم سیاست نیاز نیست این دیپلماسی فرهنگی را به شکل پسینی داشته باشند بلکه به شکل پیشینی باید جلو ببرند، علم سیاست باید در پرورش شهروندها کمک کند، این پرورش باید نیازهای فکری و فرهنگی و .. شهروندان را تصحیح کند و علوم سیاسی تا حدودی این کار را میکند، منشور حقوق شهروندی در واقع سعی میکند به صورت تکنیکی با شهروند برخورد کند.
استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس در پایان گفت: تا جایی که اصحاب سیاست بتوانند موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی، معضلات جامعه و فرهنگی را بیان کنند این کار را انجام میدهند، زیرا کار ما نوشتن بیانیه صرف نیست بلکه به صورت اساسی باید به شکل پیشینی در بخش پژوهش، قبول مسئولیت و آموزش به همین منوال عمل کرد.
نظر شما