به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، محمدفرید لطیفی، معاون بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور در انجمن حمایت از حقوق کودکان گفت: قانون سازمان مدیریت بحران از سال 87 در مجلس تصویب شد؛ برای سیاستگذاری، برنامهریزی، هدایت و حمایت در مراحل مختلف مدیریت مخاطرات طبیعی تشکیل شد لذا طبیعی است که موضوع بازتوانی هم به عنوان رسالت برای این سازمان منظور شده باشد.
وی بیان کرد: از همان بدو تاسیس سازمان مدیریت بحران، موضوع طرح جامع بازتوانی کل کشور را در دستور کار خود قرار داد و تمامی دستگاههای دولتی و خصوصی برای تدوین این طرح دعوت شدند.
لطیفی با بیان اینکه طرح جامع بازتوانی به پنج بعد بازتوانی پرداخته است افزود: این پنج بعد شامل موضوع بازتوانی روانی، جسمی، معنوی، معیشتی و اقتصادی است و در سال 93 هم توسط وزیر کشور ابلاغ شد لذا از آن سال به بعد هر اتفاقی که در کشور رخ می دهد ما از چهارچوب آن طرح حمایت می کنیم و به عنوان یک ناظر عالی از دستگاه ها درخواست می کنیم که وظایف مندرج در این طرح را انجام دهند.
معاون بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور در ادامه افزود: نکته مهم این است که ما تا قبل از تدوین این طرح ،شاهد جزیره ای عمل کردن دستگاه ها بودیم ضمن اینکه نقش ان جی اوها هم مشخص نبود.
وی در ادامه بیان کرد: به عنوان نمونه ما طرحی تحت عنوان توانمندسازی هیئتهای مذهبی در بازتوانی را در شش استان اجرا کردیم و از طریق دانشگاه ها منابعی را در اختیار این استان ها قرار دادیم و با انتخاب تسهیلگر این تسهیلگران در هیئتها و مساجد شرکت می کردند و نکات مهم را انتقال می دادند. در زلزله ورزقان علیرغم اینکه این طرح هنوز مراحل پایانی خود را می گذراند با کمک ان جی اوها اقدامات خوبی صورت گرفت به گونه ای که هم سازمان بهزیستی و هلال احمر و هم از وزارت بهداشت و درمان در منطقه زلزلهزده حاضر شدند و خدمات خود را ارایه کردند و در کنار آنها هیئتهای مذهبی (ان جی اوها) نیز به ارایه خدمات پرداختند.
لطیفی با بیان اینکه ان جی اوها و تشکیلات دولتی بازوان قدرتمند اجرایی کشور هستند، افزود: دلیل اینکه ما ان جی اوها را ساماندهی و تشکیلات دولتی را ساختارمند کردیم این بود که این دو، بازوان اجرایی کشور هستند و هر کدام تخصصها و نقش های خود را ایفا می کنند، منتهی به شرط اینکه این هماهنگی ها وجود داشته باشد.
معاون بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور در ادامه تصریح کرد: این دو مجموعه علیرغم اینکه می توانند به عنوان یک بازوی قدرتمند عمل کنند ولی در صورت عدم وجود هماهنگی میانشان می تواند آفتها و آسیبهایی را هم به دنبال داشته باشند.
لطیفی اظهار کرد: در طرح جامع بازتوانی 4 دستگاه اصلی مانند سازمان بهزیستی، هلال احمر، وزارت بهداشت و درمان و کمیته امداد امام خمینی دخیل هستند.
وی تصریح کرد: ما استانداردهای طرح بازتوانی روانی را با کمک همین 4 دستگاه تدوین کردیم. اگر کسی بخواهد این خدمات را ارایه دهد، می بایست در چهارچوب این استانداردها به ارایه خدمات بپردازد.
لطیفی با بیان اینکه ما در سازمان مدیریت بحران کشور به طور خاص اقدامی برای کودکان انجام نمی دهیم، اظهار کرد: این امر از وظایف و رسالت های ما نیست زیرا ما در انجام وظایف خود چهارچوب کلی و کلان کشور را در نظر می گیریم.
معاون بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور خاطرنشان کرد: با توجه به آمارهایی که ما داریم، گروههای آسیبپذیر بیشتر شامل کودکان و زنان هستند.
لطیفی در خصوص انتقادی مبنی بر عدم ارایه کانکس به زلزلهزدگان کرمانشاه تصریح کرد: در چهارچوب کاری ما موضوع کانکس به عنوان اسکان موقت نیست، مگر در شرایط خاص. تجربه نشان داده است در صورت استقرار حادثه دیدگان در کانکس، اراده آنها برای بازسازی و احیای مناطق زندگی شان کاهش می یابد.
وی در ادامه افزود: بنابراین حادثه دیدگان باید تا یک مقطعی جیره خشک، مقطع دیگر جیره گرم و در نهایت جیره سرد بگیرند و بعد از مدتی این خدمات قطع می شود تا آنها به شرایط عادی خود برگردند،چون اگر ارایه این خدمات ادامه داشته باشد تا دو سال آینده باید به مردم غذای گرم بدهیم که در هیچ جای دنیا این کار را انجام نمی دهند بنابراین ما باید تلاش کنیم مردم سریع تر به شرایط قبلی خود برگردند.
لطیفی در ادامه افزود: بر همین اساس ما در مناطق شهری به دلیل عدم فضای مناسب و گرانی زمین تا آنجا که توانستیم از دادن کانکس خودداری کردیم ولی در روستاها به دلیل فضای مناسب در منازل افراد ارایه کانکس راحت تر بود.
وی با اشاره به فیلم پخش شده از زلزله زدگان کرمانشاه در برنامه گفت: برخی از زلزلهزدگان مقابل دوربین می گفتند، دولت کمک نکرده در حالی که اینگونه نیست، دولت آنچه را که در توانش بود به زلزلهزدگان کمک کرد
نظر شما