به گزارش خبرگزاری شبستان: کتاب «منطق تطبیقی» تألیف دکتر اسدالله فلاحی، عضو هیئت علمی گروه منطق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، اثر شایسته تقدیر سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بخش منطق شناخته شد.
از این رو، خلاصهای از محتوای این کتاب منتخب سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران تقدیم می شود:
منطق سینوی و منطق جدید دو دوره از ادوار تاریخ منطق هستند که در زمانها و مکانهای متفاوت و با اهداف گوناگون شکل گرفتهاند و از سوی اندیشندان بزرگی نقد شده و گسترش یافتهاند. همین سبب شده تا برخی از معاصران گمان کنند که این دو منطق دو فضای فکری و دو پارادایم علمی سنجشناپذیرند و هر گونه مقایسه میان آنها از پیش محکوم به شکست است. بر خلاف این دسته، بسیاری از معاصران بر این باورند که روح حاکم بر این دو منطق یکی است و بذرهای بسیاری از پیشرفتهای منطق جدید در منطق سینوی یافت میشود، چنان که بسیاری از نوآوریها در منطق سینوی خود به صورت جنینی در منطق ارسطویی نهفته بوده است.
در این کتاب، تلاش شده است تا با یاری گرفتن از شاخههای منطق جدید (مانند منطق مرتبۀ اول (= منطق گزارهها، محمولها و اینهمانی)، منطق مرتبۀ دوم، منطق وجود، منطق زمان، منطق موجهات و منطق ربط) مفاهیم پایهای و قواعد بنیادی در منطق سینوی (مانند قضیههای حقیقیه، خارجیه و ذهنیه، شرطیهای لزومی، عنادی و اتفاقی، ماده و جهت، معانی ضرورت و امکان، حملهای اولی و شایع، مفاهیم وجود و اینهمانی، موجبههای معدولة المحمول و سالبة المحمول، حملیۀ مردّدة المحمول، قاعدۀ فرعیه، عکس نقیض قدما و متأخران، قیاسهای شرطی و بسیاری دیگر) بازتفسیر و ارزیابی شوند.
این کتاب نشان میدهد که درک دقتهای نهفته در آثار منطقدانان سینوی بدون یاری گرفتن از شاخههای منطق جدید تا چه اندازه دشوار است و یافتن ابهامهای فراوان و خطاهای گاه و بیگاه در این آثار و اصلاح آنها به کمک دانش روز چه آسان و شدنی است. ناگفته پیدا است که نه تنها میتوان به کمک منطق جدید به پیراستن منطق سینوی پرداخت، بلکه میتوان با استفاده از ژرفاندیشیهای منطقدانان سینوی، قلمروهای تازهای را در برابر منطق جدید و فلسفۀ منطق معاصر گشود و شاخههای تازهتری را به این درخت تنومند پیوند زد و میوههای نوبرانهای از آن برچید، کاری که در نوشتههای غربیان معاصر پیوسته در حال انجام است و با همیاری منطق، ریاضیات و فلسفه، شاهد نوآوریهای شگفت در هر سه حوزه هستیم.
در چکیده پشت جلد کتاب می خوانیم:
منطق سینوی و منطق جدید یک روح هستند در دو بدن: بدن یک کودک خردسال و بدن یک جوان نورسیده و تنومند.برخلاف دیدگاه برخی از معاصران که هر گونه سنجش و مقایسهای میان این دو منطق را ممکن نمیدانند، نویسندۀ کتاب بر این باور است که منطق جدید صورت بسطیافتۀ منطق سینوی است که به نوبۀ خود تکامل یافتۀ منطق ارسطویی به شمار میرود. در این کتاب، تلاش شده است تا مفاهیم پایهای و قواعد بنیادی در منطق سینوی به کمک شاخههای منطق جدید بازتفسیر و ارزیابی شوند. این کتاب نشان میدهد که درک دقتهای نهفته در آثار منطقدانان سینوی بدون یاری گرفتن از شاخههای منطق جدید تا چه اندازه دشوار است و یافتن ابهامهای فراوان و خطاهای گاه و بیگاه در این آثار و اصلاح آنها به کمک دانش روز چه آسان و شدنی است. آشکار است که با درک درست از گذشته میتوان به طرح پرسشهایی نو برای اکنون پرداخت و در ساختن آینده سهیم بود.
گفتنی است، آثار برگزیده و شایسته تقدیر سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در مراسمی با حضور دکتر حسن روحانی، رییس جمهوری معرفی شدند. در این مراسم از 12 اثر برگزیده و 43 اثر شایسته تقدیر با اهدای لوح تجلیل شد.این آثار در 11 موضوع تاریخ، جغرافیا، کودک و نوجوان، ادبیات، کلیات، فلسفه و روانشناسی، دین، علوم اجتماعی، علوم خالص، علوم کاربردی، هنر و زبان و 72 گروه بررسی و انتخاب شدند.
نظر شما