به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، در آستانه برگزاری کنگره ملی «محققان آرانی» در دانشگاه های چهار شهر کاشان، گلپایگان، قم و کوفه، فایلِ عکسیِ نسخ خطی این محققان از سوی دبیرخانه کنگره در اختیار کتابخانه تخصصی کاشان شناسی دانشگاه کاشان قرار گرفت.
اصل این نسخهها که عمدتاً از محمدعلی(ملا علی) بن محمدحسن و غلامرضا بن محمدعلی است در کتابخانه حرم مطهر حضرت محمدهلال بن علی (ع) آران و بیدگل و چند کتابخانه دیگر شهرهای ایران نگهداری می شود.
نشست های تخصصی کنگره محققان آرانی با هدف بزرگداشت و بازشناسی شخصیت سه عالم بزرگ دینی منطقه کاشان و آران و بیدگل ملا علی آرانی، ملا غلامرضا کاشانی آرانی و ملامحمدعلی عاملی، 30 بهمن در دانشگاه کاشان، یکم اسفند در دانشگاه پیام نور گلپایگان، دوم اسفند در دانشکده علوم و معارف قرآنی قم و هشتم اسفند دانشگاه کوفه عراق برگزار خواهد شد.
ملاعلی آرانی کاشانی (1177-1244ق) از شاگردان احمد نراقی و عالمی پرتلاش و پر تألیف است. بیشتر موضوعات آثارش شامل مباحث فقهی، اصول فقه، منطق و دستور زبان عربی است. بنا بر رساله «شرح احوال» که زندگینامه خود نوشت ملاعلی است، وی بر کتابهای علوم دینی دوره خود شروح منظومی نیز نوشته است. ابیات منظوم این شروح شامل اعداد حیرتانگیزی است و بالغبر صدها هزار بیت میشود. از میان آثارش رساله شرح احوال به لحاظ اشتمال بر زندگینامه مولف و برخی حوادث کاشان و ایران در دوره زندیه و قاجاری اهمیت قابلملاحظه دارد.
ملاغلامرضا آرانی کاشانی (۱۱۹۲–۱۲۶۵ ق) فرزند محمدعلی از نوادگان ابوالحسن نورالورای بیدگلی است که همین ملاعلی را نیز شاگردی کرده است همانند استادش آثار متعددی به نگارش درآورده است که عموما در حوزه علوم دینی است. نکته قابل ذکر اینکه شمار آثار فارسی ملاغلامرضا اگر از عربی بیشتر نباشد کمتر نیست. آثار ملاغلامرضا سادگی و صمیمت خاصی دارد بعلاوه رنگی از ذوق اخلاقی و عرفانی. شاید توجه به فارسینویسی هم ناشی از همین روحیه صمیمی و مردمدوستی و اهمیت به مخاطب عام است، گرچه به لحاظ علمی شاید در سطح آثار ملاعلی نباشد اما بههرروی وی نویسندهای مردمی است و گاهی عامیانه نویس. این عامیانه نویسی تا حدودی از کتاب «رساله هلالیه» آن پیداست.
مردم نگری و گرایش اخلاقی- عرفانی ملاغلامرضا همچنین در کتاب «قلائد اللآلی» وی قابل ملاحظه است؛ این کتاب به زبان فارسی و در موضوع اخلاق و عرفان است که در آن صدها حکایت از اولیاء، مشایخ عرفان و دیگر شخصیتهای تاریخی آمده است. در برخی موارد غلامرضا ذیل موضوعاتی که طرح کرده است واقعه یا خاطرهای از خود یا معاصرینش نقل میکند که متضمن رویدادهای تاریخی آن دوران است. در پایان این رساله نیز مولف زندگی نامه کوتاه خود را آورده است.
ملا محمدعلی بن مهدی عاملی آرانی (1250-1327ق) پدر میرزا احمد عاملی نیز که برخی از نسخه های اهدایی متعلق به وی است، کموبیش بر شیوه اسلاف آرانی خود رفته است. کتاب ها و رساله های فقهی متعددی از وی به جای مانده است که کتاب الطهارة،حکم المیاه القلیلة و ما یتبعها من الغسالة، شرح کتاب الاقرار، کشف القناع عن مسائل الرضاع، شرح الدرّة النجفیة سید بحر العلوم، زاد الناسکین، حاشیة الاستصحاب و فوائد الاستصحاب، شرح الزبدة از آن جمله است.
نظر شما