اشاعه مفاهیم و معارف قرآنی در  همایش بین المللی پژوهش های قرآنی

خبرگزاری شبستان:. یازدهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی با موضوع استکبارستیزی ۲۹ و ۳۰ فروردین ۱۳۹۷ در شهر مقدس قم برگزار می شود.

خبرگزاری شبستان - سرویس قرآن و معارف: "حقیقت قضیه این است که اگر ملت ها و جوامع و دولت های اسلامی آن گونه که مطابق نص صریح قرآن و آموزه های دینی ماست، در رفتار،  برنامه ریزی ها و جهت گیری هایشان استکبارستیزی را به عنوان یکی از روشن ترین مفاهیم قرانی نصب العین خود قرار می دادند ما امروز شاهد این همه تشتت و نابسامانی در دنیای اسلام نبودیم. از این زاویه  یکی از مفاهیم سازنده و نجات بخش که می تواند ما را به سرمنزل مقصود و شاهراه های سعادت قرآنی برساند آموزه «استکبار ستیزی» است که به فرموده  مقام معظم رهبری با گفتمان سازی این مفهوم و آموزه قرآنی در جوامع اسلامی دیگر شاهد تسلط فرهنگ غربی بر جوامع اسلامی و فقدان هویت اسلامی در آنها نخواهیم بود. معظم له امسال در دیدار با شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی قرآن کریم فرمودند:  "این یک اصل اسلامی است؛ «فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ فقد استَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى‏ لاَ انْفِصامَ لَها وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ» این یک حقیقت است. این حقیقت را اگر چنانچه ما درست بفهمیم، آن را دنبال کنیم، آن را به صورت یک فهم عمومی در جامعه اسلامی و امّت اسلامی دربیاوریم، شما ببینید چه تحوّلی اتفاق می افتد! شما ببینید همین یک حقیقت، که صدها حقایق از این قبیل در قرآن وجود دارد، چه تحوّلی در دنیای اسلام به وجود می آورد! اگر همین یک امر را، همین یک معرفت را درست بفهمیم و باور کنیم و گسترش بدهیم، ببینید چه اتفاقی می افتد!"

آنچه در ادامه می آید گفتگوی سرویس قران و معارف خبرگزاری شبستان با دکتر رضا امانی، دبیر یازدهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی در رابطه با جزئیات و چند و چون  برگزاری این همایش در ابتدای سال ۱۳۹۷  است.

یازدهمین دوره همایش بین المللی پژوهش های قرآنی به دنبال تحقق بخشیدن به کدام آرمان قرآنی تلاش می کند؟

 از آن جایی که ما امروز در برهه ای خاص و مهم از عمر نظام و انقلاب اسلامی قرار داریم و با توجه به این که انقلاب اسلامی برگرفته از آموزه های قرآنی و اهل بیت علیهم السلام است، همایش به دنبال تبیین قرآنی مبانی، اصول، اهداف و آرمان های انقلاب و نظام مقدّس جمهوری اسلامی و تلاش جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری در این باره است.

همچنان که استحضار دارید  یکی از مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب که در دیدار  با فعالان قرآنی و شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی قرآن کریم و همایش پژوهش های قرآنی مطرح گردید، تلاش جهت ترویج و اشاعه مفاهیم و معارف قرآنی است که سازنده زندگی مقتدرانه و عزت مندانه امّت اسلامی است. در این دیدار رهبر معظم انقلاب، مفاهیم قرآنی را مایه نجات امت اسلامی از گرفتاری ها خواندند و بر تبدیل آنها به مسلّمات و بیّنات فکری و فرهنگ و گفتمان عمومی داشتند و  تأکید فرمودند که "معارف قرآنی باید تبدیل بشود به گفتمان های عمومی در بین مردم و صراحتا  فرمودند که این مفاهیم آنقدر تکرار بشود، آنقدر کار بشود، آنقدر درباره اش تحقیق بشود، آنقدر بنویسند، آنقدر شعرا و ادبا و هنرمندان درباره اش کار هنری بکنند که اینها بشود جزو واضحات و بیّنات جامعه اسلامی." خب در این راستا ما تلاش می کنیم که گوشه ای از این ماموریت را به لطف الهی به سرانجام برسانیم.

امسال محور همایش بر روی استکبارستیزی قرار داده شده است. پرسشی که احتمالا به ذهن ها متبادر می شود این است که چرا استکبارستیزی به عنوان محور همایش انتخاب شد؟

حقیقت قضیه این است که اگر ملت ها و جوامع و دولت های اسلامی آن گونه که مطابق نص صریح قرآن و آموزه های دینی ماست، در رفتار،  برنامه ریزی ها و جهت گیری هایشان استکبارستیزی را به عنوان یکی از روشن ترین مفاهیم قرانی نصب العین خود قرار می دادند ما امروز شاهد این همه تشتت و نابسامانی در دنیای اسلام نبودیم. از این زاویه  یکی از مفاهیم سازنده و نجات بخش که می تواند ما را به سرمنزل مقصود و شاهراه های سعادت قرآنی برساند آموزه «استکبار ستیزی» است که به فرموده  مقام معظم رهبری با گفتمان سازی این مفهوم و آموزه قرآنی در جوامع اسلامی دیگر شاهد تسلط فرهنگ غربی بر جوامع اسلامی و فقدان هویت اسلامی در آنها نخواهیم بود. معظم له امسال در دیدار با شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی قرآن کریم فرمودند:  "این یک اصل اسلامی است؛ «فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ فقد استَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى‏ لاَ انْفِصامَ لَها وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ» این یک حقیقت است. این حقیقت را اگر چنانچه ما درست بفهمیم، آن را دنبال کنیم، آن را به صورت یک فهم عمومی در جامعه اسلامی و امّت اسلامی دربیاوریم، شما ببینید چه تحوّلی اتفاق می افتد! شما ببینید همین یک حقیقت، که صدها حقایق از این قبیل در قرآن وجود دارد، چه تحوّلی در دنیای اسلام به وجود می آورد! اگر همین یک امر را، همین یک معرفت را درست بفهمیم و باور کنیم و گسترش بدهیم، ببینید چه اتفاقی می افتد!"

از این رو بود که دبیرخانه دایمی همایش بین المللی پژوهش های قرآنی با سرلوحه قرار دادن فرامین مقام معظم رهبری، «قرآن کریم و استکبار ستیزی» را به عنوان موضوع یازدهمین دوره این همایش در دستور کار خود قرار داد تا ان شاء الله ظرفیت ها، استعدادها و توانمندی های پژوهشگران قرآنی کشور را در این برهه خاص به این امر مهم سوق دهد و هدایت کند.

آیا ریز موضوعات و سرفصل های پیشنهادی با محور قرآن کریم و استکبارستیزی برای پژوهشگران اعلام شده است؟

بله ما ریز این موضوعات -  93 سرفصل -  را در سایت همایش به نشانی iqro.ir قرار داده ایم که به عنوان نمونه می توان به  معناشناسی واژه استکبار و استکبار ستیزی بر اساس آیات قرآن، تبارشناسی استکبار و استکبار ستیزی با تکیه بر آیات قرآن، گونه شناسی استکبار و استکبار ستیزی با تکیه بر آیات قرآن، اهمیت و ضرورت استکبار شناسی و استکبار ستیزی در گفتمان قرآنی، اهمیت و ضرورت استکبار شناسی و استکبار ستیزی در گفتمان معصومین علیهم السلام، اهمیت و ضرورت استکبار شناسی و استکبار ستیزی در گفتمان انقلاب اسلامی، استکبارشناسی و استکبار ستیزی بر پایه مبانی و آموزه­ های قرآن کریم،  استکبارشناسی و استکبار ستیزی در سیره علمی و عملی معصومین علیهم السلام، استکبارشناسی و استکبار ستیزی بر مبنای رفتارشناسی اصحاب و یاران پیامبر(ص) و ائمه معصومین علیهم السلام، استکبارشناسی و استکبار ستیزی بر اساس آراء و عملکرد اندیشمندان مسلمان، مطالعات تطبیقی استکبارشناسی و استکبار ستیزی در قرآن کریم، ادیان ابراهیمی و مذاهب اسلامی، بررسی انواع استکبار و ویژگی­های فرهنگ استکباری ماهیت، مبانی و شاخصه‌های استکبار ستیزی در قرآن، الگوهای قرآنی استکبار ستیزی، شیوه‌ها و راهکارهای گسترش اندیشه استکبار ستیزی در قرآن، مولفه‌های استکبارستیزی در قصص انبیاء (ع)  با تکیه بر داستان هر یک از انبیاء الهی در قرآن،  لوازم و الزامات استکبارستیزی در قرآن، بررسی و تحلیل ریشه‌ها و زمینه‌های پیدایش استکبار از منظر قرآن، بررسی و تحلیل ویژگی‌های فرهنگ استکباری بررسی و تحلیل آثار فردی و اجتماعی استکبار،  بررسی و تحلیل آثار فردی و اجتماعی استکبار ستیزی و موضوعات دیگر اشاره کرد که البته عزیزان در صورت علاقمندی می توانند به سایت مراجعه کنند و در جریان این سرفصل ها قرار گیرند.

مهلت شرکت در  همایش و ارسال مقالات و زمان دقیق برگزاری را هم بفرمایید؟

مهلت ارسال مقالات تا پایان بهمن ماه اعلام شده بود که تا 20 اسفندماه تمدید شد و زمان برگزاری اختتامیه نیز 29 و 30 فروردین 1397 در شهر مقدس قم خواهد بود و در خصوص سالن برگزاری همایش در حال رایزنی هستیم.

علاوه بر سایت همایش راه های دیگر دسترسی علاقمندان چگونه است؟

کانال تلگرامی همایش به نشانی @hamayeshquran11 و شماره تلفن 37604070-025 پاسخگوی فعالان و علاقمندان به پژوهش های قرآنی خواهد بود

آیا مشوق هایی برای ایجاد ترغیب در جهت مشارکت بیشتر فعالان قرآنی و پژوهشگران و اساتید و طلاب و دانشجویان در نظر گرفته شده است؟  

بله،  به صورت فهرست وار اشاره می کنم که شرکت در همایش رایگان است و  چکیده های کلیه مقالات مرتبط با موضوع همایش در کتاب چکیده مقالات همایش منتشر خواهد شد. به کلیه فعالان و شرکت کنندگان در همایش گواهی حضور در همایش بین المللی اعطاء می شود و  به مقالات پذیرفته شده گواهی پذیرش مقالات با درجه علمی- پژوهشی اعطاء خواهد شد. مقالات پذیرفته شده در مجموعه مقالات همایش بین المللی منتشر و مقالات پذیرفته شده در پایگاه های استنادی معتبر نمایه خواهد شد، علاوه بر موارد فوق، به مقالات برتر نیز جوایز نفیسی اهداء خواهد شد.

جوایز این دوره همایش نسبت به دوره گذشته تغییر داشته است؟

جوایزی که سال گذشته برای منتخبان همایش در نظر گرفته شده بود به نفرات اول تا سوم به ترتیب 50 میلیون ریال، 40 میلیون ریال و 30 میلیون ریال بود. در کل به 12 نفر جایزه پرداخت شد که به نفر پنجم به بعد معادل یک سکه بهار آزادی بوده است. در دوره گذشته از 8 نفر از شرکت کنندگان خارجی هم با پرداخت حدود 300 دلار تقدیر شده است. امسال هنوز شورای سیاست گذاری همایش درباره میزان جوایز تصمیمی نگرفته اما انتظار می رود که رقم های مشابه با سال گذشته باشد.

 

کد خبر 687335

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha