انگیزه لازم فعالیت پژوهشی برای استادان فراهم شود

معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف اسلامی، گفت: اکنون نظامی وجود ندارد که استاد از انگیزه کافی برخوردار بوده و به پژوهش در حوزه‌های علوم انسانی و علوم تجربی و سایر حوزه‌ها بپردازد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، غلامحسین گرامی، معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف اسلامی، با بیان اینکه پژوهش برای ترقی و تعالی هر کشوری یک امر انکار ناپذیر است، گفت: تا در حوزه علم به مرحله تولید علم بومی نرسیم، بی‌تردید مقدمات تعالی و پیشرفت محقق نخواهد شد.

 

وی خاطرنشان کرد: یکی از مقدمات ضروری برای هر کشور دستیابی به مرحله‌ای است که علم را متناسب با نیازهای خود تولید کند.

 

معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف اسلامی، تصریح کرد: تا زمانی که علم از کشور دیگری وارد می‌شود همراه آن بسیاری از موارد ناخواسته دیگر مانند فرهنگ و بایدها و نبایدها نیز وارد می‌شود.

 

گرامی، با بیان اینکه برای سازندگی کشور به خیزش و حرکت مقدماتی در تولید علم نیاز داریم، گفت: این حرکت در مرحله نخست، برای آنکه بتوانیم کشور خود را بسازیم و در مرحله دیگر تمدن اسلامی را بتوانیم به اوج برسانیم، ضروری است.

 

وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری بر مسئله تولید علم، اذعان داشت: رهبر معظم انقلاب با فراست و تیزبینی در بحث جدیدتر به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و توسعه تاکید داشتند که این الگو در هر کشوری باید متناسب با فرهنگ آن کشور تعریف شود.

 

معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف اسلامی، تاکید کرد: علوم باید متناسب با نیازها، فرهنگ و حوزه اعتقادی آن کشور شکل بگیرد و مسائل اعتقادی از علوم بیگانه نباشند چرا که این دو مقوله با یکدیگر مرتبط هستند.

 

وی خاطرنشان کرد: در 30 سال پس از پیروزی انقلاب گام‌های بلندی برداشته شده که نسبت به گذشته قابل مقایسه نیست و کسی نیز فکر نمی‌کرد که ایران اسلامی بتواند به زودی گام‌های بلندی بردارد ولی نیاز به تلاش و کوشش فراوان است تا خلأها را جبران کرده و خود را به یک سطح بین‌المللی مطلوب برسانیم.

 

وی تصریح کرد: در این حوزه باید گام را فراتر گذارده و به الگویی در سطح بین‌المللی تبدیل شویم و به توسعه، پیشرفت و تعالی که زیربنای آن انجام پژوهش‌های بنیادین کاربردی و تولید علم بومی است دست پیدا کنیم.

 

گرامی، مجموع حمایت‌ها در عرصه پژوهش را مناسب ارزیابی کرد و افزود: از نظر اهتمام مسئولان بودجه‌های اختصاصی قابل توجه است ولی بحث پژوهش با رغم همه تاکیدات صورت گرفته تبدیل به فرهنگی در علوم حوزوی و دانشگاهی نشده است.

 

وی اظهار داشت: شاید یکی از مشکلات عمده ما این باشد که فرهنگ در آموزش و پرورش به معنای اعم که شامل حوزه و دانشگاه می‌شود، به فرهنگ و سیستم پژوهش محور و محقق‌پرور تبدیل نشده است.

 

وی تاکید کرد: بنابراین به دلیل آنکه در نظام آموزشی نظام سنتی اکنون وجود دارد و دانش‌آموز، دانشجو و طلبه سر کلاس حضور پیدا کرده و تنها به محفوظیات در این حوزه اکتفا شده که سیستم محقق‌پرور و پژوهش‌محوری در این عرصه وجود ندارد.

 

معاون پژوهشی دانشگاه علوم و معارف اسلامی، با تاکید بر سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه پژوهش اذعان داشت: لازم است این سرمایه‌گذاری را از نظام آموزشی آغاز کنیم اگر می‌خواهیم پژوهش و تولید فکر را به صورت اساسی در کشور توسعه دهیم، باید در آن بخش کار شود چرا که در آن بخش ظرفیت فراوانی وجود دارد و این امر نیازمند تحولات بنیادین در نظام آموزشی حوزه و دانشگاه است.

 

گرامی، با اشاره به حمایت‌های صورت گرفته از جامعه پژوهشگری بیان داشت: در کشور سعی شده اهتمام بیشتر به حوزه پژوهش داشته باشیم و به پژوهشگران بیش از گذشته ارج داده و بودجه بیشتری اختصاص دهیم ولی به نظر من هنوز خلأ در این زمینه فراوان است.

 

بنا بر گزارش ستاد خبری هفته پژوهش قم، وی خاطرنشان کرد: نظام ما نظامی نشده که استاد از انگیزه کافی برخوردار باشد و بسیاری از فعالیت‌های خود را کنار بگذارد و به پژوهش در حوزه‌های علوم انسانی و علوم تجربی و سایر حوزه‌ها بپردازد.

 

گرامی، تصریح کرد: مشوق‌هایی وجود دارد ولی به اندازه‌ای نیست که استادان حس کنند اگر به پژوهش بپردازند بهتر خواهد بود تا به طور صرف به تدریس بپردازند و در حوزه برنامه‌ریزی نیز به فعالیت‌هایی نیاز داریم و در این عرصه ضعیف عمل کردیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 6860

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha