حجتالاسلام ابراهیم اکبری در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان بر لزوم ساخت مساجد با قابلیت سازگار با محیط زیست تاکید کرد و گفت: حرکت طبیعت به سمت دنیای صنعت، عواقب آلودگیهای زیست محیطی را هم به دنبال دارد.
وی اظهار کرد: معتقدم، در سالهای گذشته در این زمینه کوتاهی هایی صورت گرفته است که نیازمند آسیبشناسی است و همه نیازمند ریشهیابی دقیق است، لازم است، در شعارها و سیره عملی متولیان مساجد این موضوع مورد توجه قرار گیرد، به این معنا که مساجد را به سمت و سویی سوق دهیم که خود این مراکز مصرفکننده و تبلیغ کننده انرژیهای کم مصرف باشند.
امام جماعت مسجدالنبی (ص) ادامه داد: بخش عظیمی از بیماریهایی روانی و آسیبهایی که جوانان و بانوان با آن مواجه هستند به دلیل همین آلودگیهای زیست محیطی است و برای همیشه هم نمیتوان برای کاهش تردد مردم در سطح شهر و کمتر شدن آلودگیها، ادارات و مدارس را تعطیل کرد بر این اساس لازم است راهکاری دقیق و تاثیرگذار دراین زمینه به کار گرفت.
اکبری بر لزوم به کارگیری راهکارهایی برای کمتر شدن آسیب های زیست محیطی از طریق مساجد تاکید کرد و گفت: متاسفانه تاکنون در مورد کاهش این آلودگیها، آنگونه که باید، اقدام موثری در بیانات، محاورهها و مکاتبات ائمه جماعات تاکید نشده است.
وی تاکید کرد: مساجد به عنوان اماکنی پر رفت و آمد شناخته میشوند، بنابراین در صورتی که مردم ببینند در این پایگاه پر تردد، نوع انرژی مصرفی به کار رفته با کمترین هزینه است و آلودگی هوا را به دنبال ندارد و متناسب با پیشرفتهای دنیای مدرن میتوان، سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف آب را در مساجد به کار برد و یا مسئولان و ائمه جماعات مساجد به صرفه جویی در مصرف انرژی تاکید دارند، بدون شک از این شیوه الگوبرداری خواهند کرد و به استفاده بهینه از انرژی در زندگیشان تشویق میشوند.
این استاد حوزه و دانشگاه، اظهار کرد: در صورتی که در صحبتهای ائمه جماعات مساجد، مردم به استفاده بهینه از انرژی و حفاظت از محیط زیست توصیه شوند اما در عمل در مساجد مثلا از لامپ پرمصرف استفاده شود بدون شک، سخنان آنان بر مردم تاثیرگذار نخواهد بود.
اکبری خاطر نشان کرد:ریزگردهای معلق و آلودگی هوا، به طور قطع به دلیل بهرهگیری از امکاناتی است که به دست بشر ساخته میشوند و یا به دلیل بیتوجهی به محیط زیست و سهلانگاریهای موجود در این زمینه است که چون بشر خود نسبت به آن کم توجه بوده، موجب بروز خطرات زیانبار آنها شده است.
وی ادامه داد: مساجد با برگزاری کارگاههای آموزشی و با استفاده از کارشناسان محیط زیست میتوانند در موضوعاتی همچون «آلودگیها و روشهای کنترل آنها» «کاهش استفاده از آلایندههای هوا» و «آشنایی با مباحث زیست محیطی» سطح آموزهای مردم را ارتقا دهند.
امام جماعت مسجدالنبی (ص) ادامه داد: در عصر کنونی، شاهد هستیم که در برخی از کشورها، مساجدی ساخته شدهاند که از انرژی طبیعی خورشیدی استفاده میکنند و یا طرح مساجد دوستدار محیط زیست ارایه میشود و یا برای رسیدن به شهر قابل زیست با شاخصهها و معیارهای اسلامی تلاشهای بسیاری میشود، این در حالی است که در کشور ما به این موضوعات اهمیت کمتری داده میشود.
اکبری با اشاره به فواید ساخت مساجد با انرژی طبیعی در کشور، اظهار کرد: ایجاد چنین مساجدی با مدیریت صحیح امکانپذیر و مقرون به صرفه است، زیرا در برخی مناطق کشور به ویژه در قسمتهای بالای شهر پایتخت، مساجد از انرژیهای مصرفی پر قدرت استفاده میشود و یا مساجدی که ساخته میشوند همانند برجها و آپارتمانهای مسکونی هستند که از فضای مناسب بیبهرهاند و استفاده از انرژیهای خورشیدی در آنها بسیار کم است.
وی ادامه داد: ما هم میتوانیم با الگوبرداری از ابتکارات و اقدامات در مورد ساخت مساجد هماهنگ با محیط زیست، مساجد را پر جاذبه کنیم و در جهت استفاده بهینه از انرژی تلاش کنیم.
نظر شما